Komennustyöläisten arkea sarjakuvina

”Äiti, kuka on tuo mies?”, kysyy 2-vuotias pikkupoika isänsä palatessa pitkältä työkomennukselta. Miten ratkaista haastava hengenvaarallinen tilanne, kun agressiivisesti käyttäytyvä humalainen työtoveri pitäisi saada korkeilta telineiltä turvallisesti alas. Muun muassa nämä tositarinat on nyt julkaistu Kari Sihvosen tekeminä sarjakuvina.

Komennusmiehet ovat miehiä ja naisia, joilla ei ole vakituista työntekopaikkaa. Tyypillisesti komennukset liittyvät esimerkiksi rakennusprojekteihin ja huoltoseisakkeihin, joissa ei paikallisesti ole saatavilla riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa. Kun työn perässä liikutaan ja ollaan paljon pois kotoa, saattaa paljon tapahtuakin. Näistä tapahtumista syntyy uskomaton määrä hienoja, inhimillisen koskettavia ja jännittäviäkin tarinoita. Tämän sai huomata yrittäjä Jari Vesanen osallistuessaan ensimmäistä kertaa komennusmiesten pikkujouluihin 9 vuotta sitten. Hän pääsi kuulemaan komennusmiehiltä toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita, joiden tapahtumapaikkoina olivat lähes kaikki Suomen voimalaitokset ja merkittävät paperi- ja sellutehtaat jopa maapallon toisella puolen. Rakennus- ja huoltotöissä oli oltu kotimaan lisäksi ympäri maailman, Japanissa, Uruguayssa, Indonesiassa, Brasiliassa, Chilessä, Australiassa, Nigeriassa Senegalissa, Venäjällä, Portugalissa ja niin edelleen. Työkomennukset vaihtelivat muutamasta vuodesta lyhyisiin päiviä kestäviin huoltoseisakkeihin.

”Heräsi ajatus, että näitä reheviä, elämänmakuisia tarinoita olisi syytä kerätä tavalla tai toisella talteen ja saattaa näkyville vastapainona julkisuutta hallitsevalle melko tunteettomalle talouskeskeiselle työelämäkeskustelulle. Olin varma, että nämä kokemusperäiset tarinat kiinnostaisivat muitakin kuin minua”, toteaa Vesanen. Ajatus versoi kirjoitukilpailun. Sen toteuttamiseen Vesanen sai mukaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Metallityöväenliiton.

”Teräsmiehet maailmalla – komennusmiesten tarinat” –kirjoitusten lähettämisen määräaika oli helmikuussa 2016. Kirjailija Antti Tuuri valitsi voittajat kesäkuussa 2016. Kilpailun tuloksena saatiin kymmenittäin hienoja eripituisia omakohtaisia kertomuksia matkatyön iloista ja suruista. Oli selkeää, että ne ansaitsivat tulla julkaistuiksi jollain muotoa.

Sopivaksi formaatiksi valikoitui sarjakuva ja tekijäksi löytyi Kari Sihvonen.

”Tekstit ovat olleet monipuolisia ja mielenkiintoisia. Useissa teksteissä on myös loistavaa ajankuvaa menneestä maailmasta, joten työ on ollut myös historiallisesta näkökulmasta mielenkiintoinen. Joukossa on ollut sekä pitkiä monipuolisempia juttuja, että lyhyitä huumoripaloja. Kaikkiaan olen ollut tyytyväinen lopputulokseen ja työhön valittu piirrosjälki nivoo erilaisetkin tarinat mukavasti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi” kommentoi Sihvonen.

Arkistotutkija Juha Nirkon mukaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto on ollut järjestämässä moninaisia muistitiedon keruita, jotka liittyvät ammattikuntiin tai työyhteisöihin: vuoden 1969 metsätyömies- eli jätkäperinnekeruu oli tavallaan tämän katkeamattoman sarjan ensimmäinen. Keruiden tuloksia on julkaistu aiemmin ainakin kirjoissa, lehdissä, tv-ohjelmissa, näytelmissä, taidenäyttelyissä ja nettisivustoilla. Sarjakuvina julkaisu on ollut tähän saakka harvinaista. Myös Antti Tuuri piti hauskana ideana teettää tarinoista sarjakuvia, joista voidaan mahdollisesti myöhemmin painaa myös sarjakuvakirja.

Tarinoita on julkaistu toistakymmentä verkkosivuilla ja facebookissa. Tarinoita julkaistaan edelleen viikoittain.

* www.komennusmiehet.com
* www.facebook.com/komennusmiehet/

* Kvaakissa on keskusteltu Sihvosen sarjakuvista