Yksinhuoltajan arjessa

Useampien vuosien ajan Yyhoo on seikkaillut facebookissa yksinhuoltajan arjessa ja glitterissä. Nyt havainnoista ja itsetilityksistä on koottu albumi.

Tiina Molander
Yyhoo
toim. Keijo Ahlqvist
Lempo Kustannus
ISBN978-952-5938-54-8
64 s., nelivärinen, 21 cm neliö, pehmeäkantinen

Tiina Molander (s. 1975) on opiskellut Limingan taidekoulussa kirjallisuutta, kuvataiteita ja sarjakuvaa. Hänen facebookissa kesäkuusta 2009 ilmestynyt Yyhoo-sarjakuva kulkee alaotsakkeella ”semikatkeroituneen työttömän lähiökyllitädin purkauksia”. Sarjan ilmestymistä on määrittänyt julkaisualusta, sillä lähiöäidistä piirretyt alastonkuvat tuntuvat olevan sille usein liikaa.

Molander tekee sivun kokoisia, neliön muotoisia tilannekuvia, joissa on tarinallinen jatkumo. Joskus se ilmenee kuvallisin keinoin, joskus sanallisesti. Tilanteet ovat yksinhuoltajan arjesta. Nuorison vastentahtoisuus äidin määräämään lauantaiohjelmaan saattaa johtua siitä, että tuona päivänä on koulua helatorstain jälkeisen perjantain korvaamiseksi.

Lähiöäidin tarinat useimmiten ovat väläyksiä selviytymiskeinoista, joista tavallisella keskiluokalla on vain aavistus, jos sitäkään. Vaikka keinot on monet, niin kahden tähden jallupullon hommaaminen lainatun tilalle ei onnistu. Ja kertyneet laskut saattavat viedä lapselta luvatun elokuvaillan.

Ei elämästä silti puutu iloa. Kannessa tekijän alter ego ajattelee ’Minä elän.’ Tämä ei viittaa Ellinooran iskelmään, vaan väitettyihin Aleksis Kiven viimeisiin sanoihin samoin kuin kuvan asettelut. Kuoleman ajattelu tuo mielihyvää. Taide, kollaasi, sarjakuva on ollut Molanderille elämän keventäjä, jonka ansiosta lopulta – ainakin jos sarjakuvaa on uskominen – pankkitili on viimein plussalla.

Keijo Ahlqvist jututti Tiina Molanderia Oulun sarjakuvafestivaalilla.
Keijo Ahlqvist jututti Tiina Molanderia Oulun sarjakuvafestivaalilla.

Keijo Ahlqvistin kansien väliin toimittama aineisto on monipuolinen katsaus kelamatematiikasta, lapsen kasvattamisesta, eksistä ja omalla työllä hankittujen rahojen ilosta. Teoksen alussa harmitellaan, että runsas glitter ei toistu edustavimmillaan painetussa muodossa. Sitä voi ihailla näyttelyissä, käykää katsomassa jos kohdalle sattuu.

* Kvaakissa voi keskustella Yyhoosta