Samin sarjan luoja on poissa

Mort Walker ja Jerry Dumas Masin parissa. Kuva: mortwalker.com
Mort Walker ja Jerry Dumas Masin parissa. Kuva: mortwalker.com

Suru-uutinen Atlantin takaa kertoi, että Jerry Dumas (1930-2016) on poissa. Yli kuusikymmentä vuotta sarjakuvia tehneen Dumasin jutut ja tussinjälki oli suomalaisillekin hyvin tuttu, vaikka nimi ei olekaan. Vuodesta 1956 Dumas työskenteli tiiviissä yhteistyössä Mort Walkerin kanssa käsikirjoittaen ja tussaten Masia ja Dik Brownen kanssa Liisaa ja Lassia.

Dumas muistetaan parhaiten Walkerin kanssa yhdessä luodusta Sam’s Stripistä (Sami ja Siilo, Samin sarja). Runsaasti metasarjakuvan keinoja käyttänyttä strippiä tehtiin vuosina 1961-1963 ja 1977-2016. Suomessa tätä sarjakuvaa julkaistiin muun muassa Ilta-Sanomissa ja Masi-julkaisuissa.

Dumas vieraili Suomessa vuonna 1986. Tuolloin Juhani Tolvanen haastatteli häntä Sarjainfoon. Jutussa Dumas muun muassa paljasti, että Masin neiti Söpölle piirrettiin aina napa, mutta King Features useimmiten poisti sen.

* NCS:n nekrologi
* Juhani Tolvanen. Jerry Dumas: Kopioikaa! Sarjainfo 52 (3/1986)