Ossin kootut kolttoset

Kääpiöpinseri Ossi täytti 16 vuotta kesällä 2016. Omistaja Marjutta Hasanen on koonnut Ossin kolttosia ja kommelluksia sarjakuva-albumiksi.

Marjutta Hasanen
Ossin juhlakirja – Kootut kolttoset
Kustantaja Marjutta Käkränen
Vantaa 2016
ISBN 978-952-93-7913-2
64 s., mv, pehmeäkantinen

Vanha herra, kääpiöpinseri Ossi täytti viime kesänä 16 vuotta. Tämä antoi koiranomistajalle virikkeen koota yksiin kansiin kaikki koiran nuoruusajan sarjakuvakolttoset. Pääasiassa Ossi-sarjakuvat ilmestyivät omilla nettisivuilla vuosina 2004-2011. Osa niistä ilmestyi myös
Snautseri-Pinseri -lehdessä. Aikaisemmin Ossin kommelluksista on julkaistu pieni omakustanne vuonna 2005. Sarjakuvien lisäksi Ossi on ollut tähtenä vuonna 2010 julkaistussa Ossin ompelukirja – vaatteita pikku piskeille -teoksessa.

Tekijä Marjutta Hasasen mukaan Ossi on oman arvonsa tunteva koiraherra, joka pitää järjestystä yllä niin koirapuistossa kuin kotipoliisina. Kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti makkara, rapsuttelut ja tietysti tytöt. Sarjakuviin tuli mukaan seikkailemaan myös perheen toinen koira, tanskalais-ruotsalainen pihakoira Taavi.

Molemmat poikakoirat olivat nuorempina aikamoisia veijareita. Niinpä Hasanen pyrki sarjakuvassa pysymään tositapahtumissa. Koiranomistajan arjessa tapahtui, joten sarjakuvassa saattoi hyvin pysyä tosiasioissa. Kolttosia ja sattumuksia on riittänyt hyvin täyspitkään sarjakuva-albumiin.

Koiran perheessä, niin kuin susilaumassakin, tulisi olla selkeä arvojärjestys. Ossin perheessä tämä ei tunnu olevan selkeä, ja asia onkin sopiva huumorin aihe. Koiran tottelevaisuus on toinen klassikko. Emäntä tuntuu taipuvan ja venyvän moniin eri suuntiin kotona, lenkillä ja agility-radalla. Sääntöjähän voi muokata aina tarpeen mukaan.

En ole lemmikkieläinihmisiä, mutta sivun mittaisten sarjakuvien voi hyvin uskoa olevan koiranomistajan arjesta. Parhaiten Ossin juhlakirja sopiikin koiran ystävälle.

Sarjakuvakirja on helpoiten saatavissa suoraan tekijältä (marjutta[e]netti.fi, 12 €, sis. postikulut).

* Kvaakissa on arvioitu Ossi – tosistrippejä koiranelämästä
* Ossin blogi