Mistä tunnet sä ystävän?

Preacher Deluxe 3


Alkuperäisjulkaisut: Saint of Killers 1-4, Cassidy: Blood and Whiskey, Preacher 27-33 (1996, 1997, 1998)
Tarina: Garth Ennis
Kuvitus: Steve Dillon, Steve Pugh, Carlos Ezquerra
Väritys: Matt Hollingsworth, Pamela Rambo
Kansitaide ja alkuperäiset kannet: Glenn Fabry
Käännös: Antti Koivumäki
RW Kustannus, 2016
Sidottu, 352 sivua, 4-värinen
ISBN: 978-88-69715-71-6
40,95 €

Preacher Deluxe 4
Alkuperäisjulkaisut: Preacher Special: One Man’s War, Preacher 34-40, Preacher Special: The Story of You-Know-Who, Preacher Special: The Good Old Boys (1996, 1997, 1998)
Tarina: Garth Ennis
Kuvitus: Steve Dillon, Peter Snejbjerg, Carlos Ezquerra, Richard Case
Väritys: Pamela Rambo, Grant Goleash, Nathan Eyring, Matt Hollingsworth
Kansitaide ja alkuperäiset kannet: Glenn Fabry
Käännös: Antti Koivumäki
RW Kustannus, 2016
Sidottu, 368 sivua, 4-värinen
ISBN: 978-88-69718-00-7
41,95 €

Näissä kahdessa kirjassa päästään Preacherin ytimeen ja siihen miksi sarja on puhutellut niin monia: kyse on ystävyydestä, rakkaudesta, luottamuksesta ja siitä, että tekee sen, mikä on oikein. Kyse on todellisesta elämästä, vaikka sitä ei nopealla selauksella uskoisikaan.

Jesse, Tulip ja Cassidy selvisivät Graalin käsistä ja kolmannen kirjan alussa he ovat palanneet Amerikkaan. Tulip ei ole tyytyväinen miten Jesse toimi Ranskassa, joten asiat vaativat selvittelyä, eikä tilannetta yhtään helpota Cassidyn odottamaton tunnustus Tulipille. Sisäisistä jännitteistä huolimatta ryhmä ottaa suunnan etelään, sillä Jessen pitää saada yhteys päässään asuvaan Genesikseen, ja mikä olisi siihen sopivampi keino kuin voodoo. Kuvioissa pyörii mukana myös Persnaama, Herr Starr ja muutama Cassidyn vanha tuttu aiheuttamassa jumalan etsijöille lisää päänvaivaa. Tilanne kärjistyy Monument Valleyssa, kun Herr Starr saavuttaa sankarimme. Mukanaan hänellä on tulivoimaa enemmän kuin pienellä valtiolla, mutta kun vastaan asettuu myös Tappajien pyhimys, niin riittääkö sekään? Dramaattisesta yhteydenotosta ei kukaan selviä ehjin nahoin.

Preacherin kolmas ja neljäs kokoelma sisältävät rutkasti toimintaa, filosofista pähkäilyä ja puhdasta perseilyä. Mainio kattaus siis laadukkaan kirjallisuuden ystäville. Garth Ennis osaa kirjoittaa kiinnostavia hahmoja ja odottamattomia käänteitä. Toiminta, huumori ja ihmissuhdedraama lomittuvat ihailtavasti luoden eheän kokonaisuuden, jonka pariin on aina ilo palata. Steve Dillonin pelkistetty kuvitus selkeäpiirteisine mutta ilmeikkäine hahmoineen saa tarinan toimimaan täydellä teholla. Sanan ja kuvan liitto on näillä sivuilla saumaton. Valitettavasti Steve Dillon ei enää tule nostamaan yhtään sarjakuvaa parhaaseen A-luokkaan, sillä 22.10.2016 hän menehtyi umpisuolen puhkeamiseen liittyviin komplikaatioihin. Hän oli vasta 54-vuotias.

Yllä olevasta ylistyksestä huolimatta näistäkin kirjoista löytyy pieniä kauneusvirheitä. Esimerkiksi kolmannessa kirjassa värityksellä tehdyt varjostukset näyttävät muutamassa kohtaa melko erikoisilta, mutta tämä ominaisuus oli mukana jo alkuperäisissä lehdissä. Hieman enemmän häiritsee Jessen jumalkäskyn esitysmuodon vaihtuminen, taas kerran. Nyt se on vain lihavoitua tekstiä kursiivilla ilman punaista puhekuplaa, joten ei ole aina selvää milloin Jesse huutaa normaalisti ja milloin hän käskyttää vastaansanomattomasti. Lukijan pitää siis olla tarkkana punaisten silmien kanssa.

Pääsarjan lisäksi nämä kirjat sisältävät nipun erikoisnumeroita, joissa avataan hahmojen taustoja:

Tappajien pyhimys oli alun perin normaali mies. Ei mikään mukava mies, mutta mies kumminkin. Hetken aikaa hänellä oli jopa perhe, mutta sitten asiat saivat ikävämmän käänteen ja jäljelle jäi vain armoton kostaja, jonka edessä pirukin on voimaton. Tarinan on pääosin kuvittanut Steve Pugh, jonka turpea jälki sopii länkkärin tunnelmaan. Siitä huolimatta hänen jälkensä ei yllä muun sarjan tasolle. Carlos Ezquerran on vastannut yhden numeron kuvittamisesta ja hän on mies paikallaan esiteltäessä helvetin kauhuja. Kirjassa tarinan neljäs osa on merkitty myös Ezquerran kuvittamaksi vaikka se on Pughin kynästä lähtöisin.

Cassidy – Verta ja Viskiä on tarina Cassidyn reissusta New Orleansiin, jossa hän kohtaa kaltaisensa. Harmi vain, että kyseinen heppu on katsonut liikaa Veren Vankeja ja saanut ihan vinksahtaneen käsityksen vampyyrina olemisesta. Reiluna miehenä Cassidy yrittää opastaa miehen oikealle polulle, mutta tietenkään kaikki ei mene ihan putkeen. Tarina on erittäin osuvaa parodiaa romanttisista vampyyritarinoista. Voi vain arvailla miten hervoton tarinasta olisi tullut, jos Twilight olisi nähnyt päivänvalon jo 90-luvulla.

Yhden miehen sota kertoo Herr Starrin tiestä Saksan erikoisjoukoista Graalin riveihin ja Jessen kintereille. Tarinassa tarjoillaan esittelykierros Graalin vinksahtaneissa kulisseissa unohtamatta Starrin omien perversioiden kehittymistä. Kertomuksessa on useampi mainio hetki, mutta se ei ihan riitä nostamaan sitä parhaimpien erikoisnumeroiden tasolle. Peter Snejbjergin piirrostyyli on hyvin lähellä Dillonin jälkeä, joten tarina solahtaa sujuvasti osaksi Preacherin maailmaa.

Tiedätte-kyllä-kenen tarina alkaa kuin Forrest Gump, mutta kun kyseessä on Persnaaman syntytarina, niin tunnelma muuttuu nopeasti. Tässä erikoisnumerossa Preacherin maailma on riipaisevimmillaan. Ennis annostelee huumoria säästeliäästi mutta ulkopuolisuuden tunteita ja perheväkivaltaa sitäkin enemmän. Tarina on koskettava muttei siirappinen. Richard Casen rujo kuvitus sopii tragikoomiseen tarinaan kuin haulikko suuhun.

Maalaispojat on sitten jotain aivan muuta, eli räävitöntä pilaa Hollywoodin toimintaelokuvista. Jessen muorin rempseät työmiehet, Jody ja T.C., kohtaavat rämeellä sankarikytän ja asianajajaksi ryhtyneen supermallin, joita jahtaa ilkeä terroristi yksityisarmeijansa kanssa. Sen enempää juonta paljastamatta voi vain sanoa, että tässä tarinassa Raivoisa ajojahti ja Syvä joki kohtaavat Bad Tasten. Carlos Ezquerran rosoinen piirros tukee tarinaa antaen sille sopivasti luonnetta.

Kuten yllä olevista kuvauksista käy ilmi, Preacher tarjoilee tarkkanäköisen ja paikoitellen hellästi piruilevan läpileikkauksen amerikkalaisesta kulttuurista. Painotus on luonnollisesti viime vuosituhannen lopulla, joten sen aikakauden leffojen tunteminen helpottaa viittausten ymmärtämistä. Tiedätte-kyllä-kenen tarina ja Maalaispojat kiteyttävät Preacherin monipuolisuuden ja hienouden. Traagista ja todellista, mutta myös naurettavaa ja räävitöntä. Moni on yrittänyt tehdä tällaista sekasotkua, mutta harva on siinä onnistunut. Onneksi Ennis ja Dillon uskalsivat siitä huolimatta yrittää. Preacher on modernin sarjakuvan kulmakiviä ja sen lukeminen kuuluu yleissivistykseen.

Keskustele Preacher-sarjasta Kvaakissa.