Jäähyväiset Ken Parkerille

Maalaus: Ivo Milazzo, KP Magazine 11.
Maalaus: Ivo Milazzo, KP Magazine 11.

Italialainen lännensarja Ken Parker päättyy Suomessa. Parhaillaan lehtipisteissä olevan viimeisen pokkarin myötä kaikki sarjaan tehdyt pitkät tarinat on nyt julkaistu kertaalleen suomeksi.

Ken Parkerin suomalaiset ystävät ovat kehuneet sarjan julkaisemista kulttuuriteoksi. Egmont Kustannus saattoi kiitettävän kärsivällisesti ja laadukkaasti loppuun kymmenen vuotta kestäneen hankkeensa nykyisillä pienillä, vähän tuottavilla sarjakuvamarkkinoilla. Tosin julkaisematta suomeksi jäi vielä kaksi lyhyttä kertomusta sekä aiottuja 1980-luvun seikkailuita uusintoina runsaasti.

Semic julkaisi vuosina 1980–87 kaikkiaan 44 ohutta Ken Parker -pokkaria. Egmont Kustannus alkoi julkaista Parkeria vuonna 2007 ja painatti sitä yhteensä 28 paksua pokkaria, joista kahdeksan sisältää uusintoja Semicin ajalta. Kustannus Jalava putkautti 1989 ulos yhden värialbumin, joka sisältyy Egmontin pokkareihin mustavalkoisena.

Italiassa Ken Parker alkoi 1977. Sarja meni saapasmaassa tauolle vuonna 1998, koska käsikirjoittaja Giancarlo Berardi ja keskeinen piirtäjä Ivo Milazzo halusivat keskittyä muihin sarjakuviinsa. Pitkän odotuksen jälkeen tekijät päättivät sankarin seikkailut vuonna 2015.

Viimeisen suomalaisen pokkarin kansi.
Viimeisen suomalaisen pokkarin kansi.

Ken Parker poikkeaa monista muista sarjakuvista mm. todentuntuisella, yhteiskunnallisella ja perinteitä rikkovalla sisällöllään. Päähenkilö myös muuttuu luonteeltaan lempeämmäksi menettämättä miehekkyyttään, ja sarja sisältää tarinallisen lopun. Sarjan päätösseikkailu, suomalaiselta nimeltään Kunnes aamu sarastaa, nähdään viimeisessä suomalaisessa pokkarissa jälkimmäisenä tarinana.

Viimeinen Ken Parker Kuparinaama/Kunnes aamu sarastaa
Ilmestynyt 28.9., myynnissä lehtipisteissä 24.12.2016 saakka
312 sivua, hinta 14,95 €

Kuvat © Egmont Kustannus, Berardi & Milazzo

Timo Ronkaisen artikkeli ”Ken Parker” Suomen Länkkäriseuran Ruudinsavu-lehdestä 1/2002

Kimmo Lakoman lista suomalaisista Ken Parker -julkaisuista