Ihmenainen YK:n kunnialähettilääksi

Huomenna 75 vuotta täyttävä DC Comicsin Ihmenainen (Wonder Woman) nimitetään New Yorkissa Yhdistyneiden Kansakuntien kunnialähettilääksi (UN Honorary Ambassador for the Empowerment of Women and Girls).

Ihmenaisen loivat käsikirjoittajat William Moulton Marston ja Elizabeth Holloway Marston ja piirtäjä H. G. Peter. Ensimmäinen seikkailu julkaistiin All Star Comics -lehden numerossa kahdeksan joulukuussa 1941. Myöhemmin Ihmenainen on sarjakuvien lisäksi päässyt lukuisiin muihin populaarikulttuurin medioihin.

Uutisten mukaan YK on perustellut Ihmenaisen nimittämistä naisten ja tyttöjen vaikutusmahdollisuuksien lisäämisellä. Hahmoa tultaneen käyttämään myös sukupuolittuneen väkivallan vastustamiseen. Elokuvayhtiö Warner Bros ja DC Entertainment aikovat tukea YK:n ja UNICEFin tasa-arvokampanjaa.

Ihmenaisen nimittäminen on otettu vastaan ristiriitaisesti. Hahmoa on pidetty patriarkaalisesta yhteiskunnasta vapautumisen symbolina, mutta on myös ihmetelty etteikö YK löydä muita kuin fiktiivisiä naisia korkeisiin asemiinsa.

Viime aikoina on keskusteltu myös Ihmenaisen sukupuolisesta suuntautuneisuudesta. Entinen amatsooni, nykyinen puolijumala meni tänä vuonna yhdessä aikajatkumossaan naimisiin naisen kanssa.

Uusi Patty Jenkinsin ohjaama Wonder Woman -elokuva on tulossa teattereihin ensi kesänä.

Aikaisemmin YK:n kunnialähettiläinä ovat olleet muun muassa Helinä-keiju ja Angry Birdsien Red.

* Wonder Woman to become UN women’s champion. BBC
* United Nations to Name Wonder Woman Honorary Ambassador. CBR
* Wonder Woman named UN girls’ empowerment ambassador. The Guardian
* Wonder Woman to Be Named UN Honorary Ambassador for the Empowerment of Women and Girls. The Mary Sue
* Wonder Woman to become a U.N. Honorary Ambassador. CNBC
* Kvaakissa on keskusteltu Ihmenaisesta