Voi H’El sentään!

Perhe on pahin! Metropolikseen saapuu salaperäinen H’El, ja kuten El-nimestä voidaan päätellä, hän on, tai ainakin väittää olevansa perhetuttu Kryptonilta. Teräsmies on hänkin El’in sukua, hänen kryptonilainen nimensä on Kal-El. Taistelu alkaa ja mukana ovat Oikeuden Puolustajien lisäksi myös muu Teräsperhe: Terästyttö (serkku) ja Teräspoika (klooni). Myös tutulla arkivihollisella Lex Luthorilla käydään kylässä.

TERÄSMIES 3 – Raivoisa maailmanloppu
(RW kustannus 2016)
Alk. Superman 0, 13-17 (2012, 2013)
Tarina: Scott Lobdell
Kuvittaja: Kenneth Rocafort
Kääntäjä: Antti Koivumäki
Kovakantinen, sid., 144 värisivua
168 x 256 mm, paino 524 g
ISBN: 978-88-69717-16-1
26,95 euroa

 

Teräsmies jos joku edustaa supersankarisarjakuvissa pysyvyyttä. Tämä taatusti tunnetuin supersankari ponkaisi ensi kerran ilmoille viitta liehuen Action Comics -lehdessä jo vuonna 1938. Teräsmies oli enemmän kuin maahanmuuttaja, hän oli Maahan muuttaja tuhoutuneelta Krypton-planeetalta.

Oikeus, totuus ja amerikkalainen elämäntapa olivat ne arvot, jotka avaruusraketilla vauvana haaksirikkoutunut kryptonilainen otti omakseen viettäessään poikavuotensa Kansasissa maatilalla, pienessä Smallvillen kaupungissa. Tie johti isona poikana Metropolikseen, suurkaupunkiin. Siellä siviiliminä Clark Kent otti aikuisroolikseen rehdin, vaatimattoman ja rillipäisen lehtimiehen, jota kukaan ei voinut mitenkään epäillä maailman vahvimmaksi mieheksi, paitsi naiset, joiden etu- ja sukunimi alkaa L-kirjaimella. Tästä olivat sarjakuvan lukijoiden päiväunelmat tehdyt.

Teräsmiehen legendaa (ja pukua) on uudistettu ja päivitetty vuosien myötä, mutta perusasiat ovat pysyneet samana, tai ainakin ne ovat lopulta palautettu suht’ ennalleen. Selkein ero aikaisempaan on varmaankin se, että sitä kolmatta persoonaa, Kal-Eliä, on nostettu enemmän esille. Teräsmies on alien, muukalainen.

Lex Luthor, Teräsmiehen peili ja vastapari.
Lex Luthor, Teräsmiehen peili ja vastapari.

Työpaikka Daily Planet on tässä versiossa journalistisessa kriisissä viihteen korvattua uutiset, josta syystä Clark pitää palopuheen totuuden puolustamisesta. Ja saa potkut. Tapaus muistuttaa kovasti samantapaista moraalisuuden puuskahduskohtausta elokuvasta Jerry Maguire – elämä on peliä. Viittaukset populaarikulttuuriin ovat tietoisen selviä, aivan kuin alleviivattaisiin sitä, että nyt on taas päivitetty Teräsmiestä. Peruspaha Lex Luthor on hänkin kuin jokin yliviritetty Hannibal Lecter.

Teräsmies on aina ollut myös science fictionia, ja sitä se on nytkin. Kenneth Rocafort osaa taiturimaisesti piirtää hienoja teknisiä laitteita ja visioida outoja elämänmuotoja.

Terveisiä Kryptonilta!
Terveisiä Kryptonilta!

Kryptonin tapahtumat kirjaimellisesti kummittelevat kaiken taustalla niin että mennyt ja tuleva sekoittuvat. Kerrontakin etenee loogisesti aina yhden episodin verran, mutta kun seuraava alkaa, tapahtuu outoja aikahyppyjä ja hahmot käyttäytyvät yhtäkkiä selittämättömästi. Terästytön tunne-elämän käänteet ovat vieläkin tempoilevampia kuin teineillä tavallisesti. Onko Scott Lobdell todellakin näin tumpelo kirjoittaja? No, ei ole. Tuntuu kuin jotain puuttuisi välistä, ja niin puuttuukin. Kokoomassa ovat mukana vain peräkkäiset Superman-lehdet, H’El on Earth -tarinakaari sen sijaan eteni myös Superboy ja Supergirl -lehdissä. Tarinaa pystyy kyllä seuraamaan, mutta kokemus jää vajaaksi; aivan kuin ei lukisi sarjakuvaromaania vaan pikemminkin erillisiä sarjakuvalehtiä.

Raivoisa maailmanloppu on selvä parannus aikaisempiin The New 52 Superman -kokoomiin. Teräsmies on nyt oikean oloinen, voimissaan ja itsevarma, kuten Teräsmiehen kuuluukin. Vähän on kyllä turhan hontelon oloinen ja leukakaan ei ole varsin jämerä. Teräspoika ja Terästyttö vaikuttavat mielenkiintoisilta hahmoilta, ja heihin haluaisi tutustua paremminkin.

Supersankareita tulee ja menee, mutta Teräsmies on ja pysyy.


Keskustele Teräsmiehestä Kvaakissa.

Ks. myös arvostelut Teräsmies, 1. osa – Huomispäivän hinta ja
Teräsmies, 2.osa – Salaisuuksia ja valheita.