Apinain Tarzan: Kultainen leijona

Tarzanin seikkailut viidakkosankarin suosion huippuvuosina taiteili Russ Manning. Kultainen leijona kokoaa nämä 1960-luvun tarinat ehostetussa muodossa.

Russ Manning töineen nautti erityistä arvostusta Tarzan-harrastajien keskuudessa. Hänen suhteensa Edgar Rice Burroughs -lähdemateriaaliin oli läheisempi kuin kollegoillaan. Eritoten sovitukset Burroughsin romaaneista olivat lukijoiden mieleen.

Kultainen leijona koostuu Manningin yhteistyössä Gaylord DuBoisin kanssa työstämistä Burrougs-sovituksista. DuBois kirjoitti leijonanosan Western Publishing -kustantajan viidakkoseikkailuista. Kustantajan julkaisut tunnettiin maineikkaasta Gold Key -logosta.

Kokonaisen romaanin tiivistäminen sarjakuvamuotoon, lehden tai kahden mittaan, oli saavutus sinänsä. Kultaisen leijonan seikkailuissa Tarzan siirtyy sujuvasti ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoista Burroughsin fantasiamaailmoihin. Tahti on ripeää, kuvan ja tekstin tiivistä yhteispeliä.

Sulokkaasti liikehtivät ihmishahmot kauniine piirteineen – Manningin sarjoissa on samaa eleganssia kuin Hollywoodin kultakauden tuotannoissa. Iätön viiva oli myös monen suomalaisen, kuten Petri Aarnion, lapsuuden suosikki.

Aarnion harrastuksesta alkunsa saanut reproprojekti on laajentunut toisen osansa myötä julkaisusarjaksi. Oparin aarteet (Like, 2015) koosti ensimmäiset Manningin Gold Key -lehtijulkaisut yksiin kansiin. Suomessa Kultaisen leijonan tarinat julkaistiin 1960-luvun lopussa.

Ajankuvaa 1960-luvulta on painotekniikka rajojen yli liukuvine väreineen ja rasteripisteineen. Tätä ei sivuilta ole pyritty eliminoimaan. Toisaalta tarkkasilmäinen lukija havaitsee myös Aarnion ehostaneen ja korjanneen vanhaa.

Tavanomaisen näköispainoksen sijaan Kultainen leijona on pitkälle uudistettu laitos. Uudistustyön näkyvin tulos ovat uudelleen ladotut puhekuplat. Uusi käännös on Asko Alasen varmaa työtä. Alasen oivaltava käännös maalaa osaltaan mennyttä aikaa.

Entistä edustavammin leiskuvat myös värit. Aarnio on kuitenkin säilyttänyt alkuperäisen väripaletin. Sivut ovat vielä taittovaiheessa saaneet aavistuksen keltaista sävyä, ajan kosketusta kuvaamaan.

Kultainen leijona on tuhti paketti vilpitöntä Tarzan-nostalgiaa. Opuksen tarinat ovat Tarzanin suosion huippuvuosilta. Tästä syystä se on myös oiva aloituskohta uusille lukijoille.

Apinain Tarzan: Kultainen leijona
(Tarzan 163–164, 166–167, 172–175, 1967–1968)
Tarina: Gaylord DuBois
Taide: Russ Manning
Reprotyö, taitto ja graafinen suunnittelu: Petri Aarnio
Suomennos: Asko Alanen
Julkaisija: Like Kustannus Oy
ISBN: 978-952-01-1466-4
Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2016
Ulkoasu: väri, 170 x 260 mm., 186 s., nid.


Kuvat © Edgar Rice Burroughs Inc.

Keskustele Tarzan-sarjakuvista Kvaakissa.

Lue kaksiosainen Kvaak-artikkeli Tarzan-sarjakuvien julkaisuhistoriasta.