Suurin piirtein Samuel

Tommi Musturin Saksassakin julkaistu sanaton sarjakuva Samuelin matkassa on saanut jatkoa. Toinen osa kantaa nimeä Suurin piirtein Samuel.

Tommi Musturi
Suurin piirtein Samuel
Boing Being / Kutikuti
ISBN 978-952-5783-43-8
2016, 160 s. värillinen, kovakantinen

Samuel on valkoinen, haamumainen hahmo, joka kulkee erilaisten värikkäiden maailmoiden läpi. Samuel kommentoi maailmaa teoillaan, yhtään sanaa hän tai muutkaan sarjakuvan hahmot eivät sano. Ympäristö ei yleensä reagoi Samueliin, hän on pääosin tarkkailija ja tutkija, joka hahmottaa ja kartoittaa maailmaa. Samuel jatkaa episodista toiseen ja antaa ajattelemisen aihetta arkipäivän askareissa ahertaville lukijoille.

Toisen osan Suurin piirtein Samuel ensimmäisessä jaksossa käydään Samuelin elämä arkusta kohtuun, takaperin, hyvin nopeassa tahdissa viimeisiä ja ensimmäisiä hetkiä painottaen. Samuelin matkassa hahmo oli enimmäkseen yksin ja toimii tutunoloisissa maailmoissa. Toisessa osassa hän on useammin kontaktissa toisiin ja viitteet toisiin sarjakuviin ovat selkeämpiä. Yksilön ja vapauden suhdetta käydään läpi hieman toisesta näkökulmasta.

Suurin piirtein Samuel on jo ilmestyessaan tapaus suomalaisessa sarjakuvassa. Teos julkaistaan tai tullaan julkaisemaan kaikkiaan yhdeksässä maassa. Merkittävin näistä julkaisuista lienee keväällä 2017 tuleva Simply Samuel, jonka kustantaa Fantagraphics. Haastatteluissa Musturilta on kysytty, että onko sanattoman sarjakuvan myyminen ulkomaille helpompaa. Musturin mukaan sanattomuus ei ole ollut oleellinen kysymys tässä suhteessa.

Oulussa vieraillessaan Musturi kertoi, että nuorena hän saattoi syventyä tuntikausiksi yhteen sarjakuvaruutuun. Samuel-kirjat tarjoavat saman mahdollisuuden, ne suorastaan houkuttelevat pysähtymään ja tutkimaan kuvien yksityiskohtia tarkasti. Erityisesti näin tekevät koko aukeaman kuvat tai erilaiset rakennusohjeet. Suurin piirtein Samuelin ohjeiden avulla syntyy vaikkapa nuotio, soitin, iglu tai lepakkopönttö. Näistä ohjeista tulevat mieleen Martti Sirolan 1970-luvulla julkaistut Apassit -sarjakuva-albumit. Kvaakissa Musturi muisteli, että ainakin albumien ”majanrakennusmeininki” puri häneen.

Samuelin parissa viihtyy pitkään. Osan matkaa Milou kulkee Samuelin mukana. Näin Musturi muistuttaa hyvän sarjakuvahahmon perusominaisuuksista. Hahmo, kuten Tintti, on tyhjä kuori jonka sisään lukija voi asettua kokemaan jänniä seikkailuja ja erilaisia tilanteita.

* Jarkko Sikiö: Samuelin matkassa

* Kvaakissa on keskusteltu Samuel-sarjakuvista