Humalaisesta tontusta kärsivät kaikki

Kun on ystävällinen tontuille, niin kaikki toiveet saattavat toteutua. Näin ainakin Roope Erosen Jouluyllätyksessä.

Roope Eronen
Jouluyllätys
Daada 2016
ISBN 978-952-5915-20-4
80 s., värillinen,
kovakantinen

ja

Roope Eronen
Jaiksfukin kesätöissä
Daada 2016
ISBN 978-952-5915-22-8
16 s., värillinen,
pehmeäkantinen

Roope Erosen sarjakuvahahmo kohtaa kadulla juopuneen tontun, joka pyytää viinaa. Hahmo tarjoaa huikat ja pian posti tuo paketin, jossa on kaikki hänen elämänsä aikana toteutumattomiksi jääneet joululahjatoiveet, myös kaikki mahdottomat, kuten karkit, jotka saavat ihmiset riisuuntumaan. Ihmetellessään lahjoja, mies tulee pohtineeksi: ”tarvitsen selityksen”. Paikalle ilmestyy tonttu, jolle oli tarjottu huikka. Hän kertoi aikoneensa lisätä bonuksia miehen joulutilille, mutta olikin sammunut näppäimistön päälle. Siinä hötäkässä tonttu oli tullut avanneeksi miehen toivehistorian ja toteuttanut kaikki avoimet toiveet.

”Jummi… millaistakohan olisi jos kaikkien maailman ihmisten toiveet toteutuisivat…”

Jouluyllätyksestä sen saamme lukea. Ensimmäisenä ihmettelijä saa havaita tontulla olevan valtavasti viinaa. Ikkunasta katsoen kaupunki on muuttunut kovin toisenlaiseksi. Ihmisillä on perin merkillisiä toiveita. Koko ihmiskunta joutui vaikeuksiin, kun yksi sen edustajista kumosi painovoiman ja esti muita toivomasta sitä takaisin. Syntyy ryhmä, joka taistelee rajoittamatonta vapaata tahtoa vastaan.

Roope Eronen rakentaa tarinaansa erittäin taitavasti. Lukijalle jää koko ajan tunnelma vapaasta assosiaatiosta ja iloittelusta, joiden viemänä tarina olisi syntynyt kesällä sulkapalloilun ja lasten hoitamisen lomassa. Luultavasti Eronen on kuitenkin miettinyt ja suunnitellut työn hyvin tarkkaan. Keveys on yleensä raskaan työn tulos. Albumin takakansiklubilla Eronen valottaa teoksen syntyä seuraavasti:

Olin alun perin suunnitellut [kirjan] interaktiiviseksi blogisarjakuvaksi. Ja toki myös painetussa muodossa toimivaksi. Tein 20 viikon ajan joka viikko uuden sarjakuvavideon blogiini ja tarjosin lukijoille mahdollisuuden vaikuttaa tapahtumien kulkuun. … Blogille luotuun sähköpostiosoitteeseen tuli vain pari toivetta …

Vapaata tahtoa on länsimaisessa kirjallisessa historiassa pohdittu todella paljon. Vapaan tahdon ongelma on yksi filosofian peruskysymyksiä. Silti Eronen osaa tuoda tähän keskusteluun tuoreita näkökulmia. Lisäksi poissa on kaikki filosofisiin kysymyksiin liitetty raskaus tai vaikeaselkoisuus. Käsittely on – painovoimatonta. Kokonaisuus on täynnä yllätyksellisiä käänteitä.

Jouluyllätyksessä alkanut tarina saa vielä loppunäytöksen Jaiksfukin kesätöissä -lehdessä. Jouluyllätyksen ISBN-viivakoodi ei ole tyytyväinen paikkaansa vaan haluaa myös lehden takakanteen. Sehän ei ole ISBN-keskuksen sääntöjen mukaan mahdollista. Eronen joutuu pyytämään poliisit paikalle.

* Offices & Humans – Tie Customexiin
* Koiran kakkaa

* Kvaakissa voi keskustella Roope Erosen sarjakuvista