Sano Kimota! – Miracleman on täällä!

Mike Moran on Miracleman, 50-luvun tunnetuin supersankari – jota 80-luvulla ei muista enää kukaan, ei edes hän itse. Kun Moran sattumalta saa supervoimansa takaisin, hän joutuu kohtaamaan totuuden omasta menneisyydestään ja päättämään, kuinka paljon yksi supersankari voi loppujen lopuksi maailmaa muuttaa.

IHMEELLINEN MIRACLEMAN on äärimmäinen supersankarisarjakuva, kirjallinen ja ajatuksia herättävä teos.

Miracleman on sarjakuvamaailman “graalin malja”, 80-luvulta lähtien haviteltu sarjakuvaromaani alan parhaalta kirjoittajalta. Nyt tämä mestariteos julkaistaan ensi kertaa suomeksi.

Ihmeellinen Miracleman
Kirjoittanut “alkuperäinen käsikirjoittaja”
Kuvittaneet Garry Leach, Alan Davis, John Ridgeway, Chuck Austen, Rick Veitch, John Totleben, Mick Anglo, Don Lawrence, Steve Dillon, Paul Neary ja Rick Bryant
Värit Steve Oliff
Kansi Alan Davis, Mark Farmer ja Linda Martin
Piirrosten restaurointi Michael Kelleher & Kellustration sekä Garry Leach
Aiemmin julkaistu lehdissä Warrior 1-18 ja 20-21, Marvelman Special 1 sekä Miracleman 1-16
Suomentanut Jouko Ruokosenmäki
Sitaattien suomennos J.A.Hollo, Sari Karhulahti ja Hilja Haahti
Kustantaja Like Kustannus Oy
Miraclemanin loi Mick Anglo
© Marvel 2016
Big Ben TM and © Dez Skinn
ISBN 978-952-01-1465-7
B5, sid., kk, väri, 384 sivua
Hinta 25 euroa

Miracleman on suuri sarjakuvaklassikko, joka on saatavilla vihdoin suomeksi. Tämä 80-luvulla ilmestynyt eepos ei ollut saatavilla sekavien tekijänoikeuskiistojen vuoksi millään kielellä vuosikymmeniin, ja aikoinaan julkaistujen lehtien ja kirjojen hinnat kohosivat korkeuksiin.

Selvitetäänpä mistä on kysymys.

Yhdysvaltalainen Fawcett-yhtiön suosikkisarjakuvasankari Captain Marvel (suom. 1940- luvulla nimellä Kapteeni Teräs ja 1950-luvulla nimellä Kapteeni Marvel) oli kovin suosittu myös Britanniassa. USA:ssa Teräsmiehen kustantaja National/DC Comics kävi pitkään oikeutta Fawcett Comicsia vastaan, koska piti tätä Teräsmiehen kopiona. Ilmeisempiäkin kopioita oli olemassa, mutta ei yhtä suosittuja. Kapteeni ohitti Teräsmiehen suosiossakin tilapäisesti.

Vuonna 1953 supersankarien seikkailujen myynti oli kaikenkaikkiaan hiipunut, ja Fawcett päätti lopettaa supersankariensa julkaisemisen. Marvel-perheen lehdet tuottivat vielä voittoa, mutta vähemmän kuin ennen, ja riitely Nationalin kanssa rassasi sen päälle, niin näin kävi.

Britannian kustantaja L. Miller & Son, Ltd. päätti luoda Kapteenin tilalle kopion, jonka nimeksi tuli Marvelman. Tarinoista ja kuvituksesta vastasi Mick Anglo. Eroja alkuperäiseen oli, mutta sen verran niukalti, että kaikki huomasivat että tämä on selvä kopio. Paremman puutteessa Marvelman kävi kuningaskunnassa kaupaksi kymmenen vuoden ajan, kunnes sarja loppui vuonna 1963, kun maihinnousun tekivät uudet, modernit supersankarit rapakon toiselta puolelta. Millerin kustannusyhtiö lopetti toimintansa 1966.

Vuonna 1982 brittikustantaja Dez Skinn halusi herättää Marvelmanin henkiin, ja kirjoittamaan hahmoa valittiin silloin suhteellisen tuntematon nuori kirjoittaja, joka ei halua nimeään mainittavan nykyään tässä yhteydessä. Ensimmäinen piirtäjä oli Garry Leach, joka vaihdettiin melko pian Alan Davisiin. Marvelman palasi uuden Warrior-lehden pääsarjana. Lehti ilmestyi vain 26 numeroa, ja sarja jäi kesken.

Yhdysvalloissa Eclipse-kustantamo halusi jatkaa sarjaa, ja julkaisi ensin uusintana amerikkalaiselle yleisölle jo julkaistut brittisarjat. Hahmon nimeksi piti vaihtaa Miracleman, koska Marvel Comics ei sallinut omaa nimeään lehtien otsikoissa. Sekä kirjoittaja ja piirtäjä olivat tulleet sarjakuvapiireissä USA:ssakin tunnetuiksi ja arvostetuiksi, tehtyään DC Comicsille useitakin sarjakuvia. Sarja jatkui siitä mihin se oli jäänyt Warriorissa, ja Miraclemania ilmestyi 16 numeroa, jotka ovat mukana tässä suomalaisessa laitoksessa. Miracleman jatkui vielä muiden tekijöiden toimesta, ja jäi kesken Eclipse-yhtiön mennessä konkurssiin vuonna 1994 . Mutta on ollut puhetta että sarjaa jatkettaisiin vielä. Toivottavasti.

Miraclemanin julkaisuoikeudet päätyivät moninaisten kauppojen jälkeen Marvel Comicsin haltuun. Yhtiö julkaisi ensin 1950-luvun Marvelmania kuuden numeron minisarjan verran. Monet näkivät näitä ensi kerran, ja yleinen mielipide oli että eivätpä ole kummoisia. Eivät olleet alunperinkään, ja aika oli syönyt niitä entisestään. Seuraavaksi alkoi uudelleenväritetty Miracleman-lehtisarja, jossa ilmestyivät nämä käsiimme nyt saapuneet numerot, ja sarjan loputtua paksu kokoelma lisämateriaaleilla.

Ihmeellinen Miracleman

Kolmeen osaan, “kirjaan” jaettu teos alkaa prologilla, jossa Garry Leach on tavoitellut Mick Anglon tyyliä. Muutenkin tämän kirjan takaumista käy hyvin selville miten typeriä alkuperäiset Marvelmanit olivat. Tarina sijoittuu vuoteen 1956 ja sen jälkeen loikkaamme Margaret Thatcherin Britanniaan, vuoteen 1982, jossa keski-ikäinen Mickey Moran joutuu terroristien hyökkäyksen kohteeksi. Mickey sanoo sattuman kautta taikasanan joka muuttaa hänet supervoimaiseksi Miraclemaniksi. Tämä nujertaa terroristit, ja Mickey menee kotiinsa jossa hän kertoo vaimolleen Lizille Miraclemanin tarinan, joka on palautunut hänen mieleensä.

Miraclemanin menneisyys palautuu mieliin pian karmealla tavalla, kun yhteyttä ottaa Mickeyn entinen teiniapuri Johnny Bates, Kid Miracleman. Tämä osoittautuu muuttuneensa pahaksi, ja tämä sadisti on monien mielestä sarjakuvahistorian pelottavimpia superrikollisia. Mutta Johnny ei jää kirjan ainoaksi karmivaksi pahikseksi. Niitä nähdään enemmän, kun Miraclemanille alkaa selvitä oikea totuus itsensä ja apuriensa alkuperästä. Samaan aikaan Liz on raskaana, ja tiedostaa että vauva on Miraclemanin, ei Mickeyn.

Aikaisemmin tapahtuneet asiat ovat olleet jo hurjia, mutta ne osoittautuvat ihan keskimmäisen osan lämmittelyksi. Liz siepataan ja totuus vauvasta selviää. Samoin kuka on manipuloinut Miraakkelikoplan vaiheita jo kauan ennen 1950-lukua.

Väkivallan osuus kasvaa, mutta eivätpä sitä 1980-luvulla aikalaiset paheksuneet. He paheksuivat realistisesti esitettyä lapsen syntymää. Eläinrääkkäystäkin on mukana. Ja onhan nykyisissä jenkkisarjakuvissa paljon enemmän ja pahempia raakuuksia. Hätkähdyttää silti jostain syystä enemmän suomeksi.

Kolmas osa olisi ollut todennäköisesti erilainen, jos tarina olisi jatkunut Warriorissa. Onhan tämä kuin eri sarjakuva. Hahmot ovat samoja, mutta käsittelytapa on futuristisen taidesarjakuvan tyyliä, kuten vaikka Moebiuksen tuotanto, tai Valerian. Toimintaa ja väkivaltaakin on edelleen luvassa, kun Kid Miracleman palaa, joten suvantokohtia ei pidä pelästyä.

Heti alussa kerrotaan, että tapahtumat ovat loikanneet viisi vuotta eteenpäin. Takaumissa kerrotaan mitä välissä on tapahtunut. Ja nähdään vieläkin vanhempia tapahtumia, jotka valaisevat uusia.

Yli-ihmiset puuttuvat politiikkaan ja talouteenkin. Ja he tekevät sen, mitä britit halusivat tehdä Thatcherille 1980-luvulla. Pakottaa nöyrtymään. Kohteliaasti mutta päättäväisesti. Myös muistutetaan että ilmastonmuutos ja nälänhätä olivat jo tuolloin läsnä.

Ihmeellinen Miracleman on 30 vuoden takaista aikuisten supersankarisarjakuvaa. Mukana on hurjan väkivallan lisäksi pohdintaa yli-ihmisyydestä, josta tieteiskirjailija Johanna Sinisalo kertoo kirjan esipuheessakin. Mukana on enemmänkin esi- ja jälkipuheita, jopa sarjakuvana.

Tarina voi tuntua sekavalta ja rönsyilevältä, mutta muutaman lukukerran jälkeen asiat loksahtavat paikoilleen. Kunnianhimo on heti alusta käsinkosketeltavaa, ja loppua kohden se vain paisuu. Alkuperäisen kirjoittajan luomasta kommunistisesta utopiasta ja maailmasta ilman rajoja voi olla ajatuksena montaa mieltä. Mutta kirjoittaja osoitti että se olisi hyvä asia, jos olisi yli-ihmisiä. Kommunistiset diktaattorit eivät ole yli-ihmisiä. Ja ettei menisi ihan totiseksi väännöksi, näemme yli-ihmisten norsunluutorninkin.

Piirrosjälki on erinomaista, se voi tuntua 80-lukulaiselta, koska se on sitä. Uusi väritys tuo modernia ulkoasua mukaan. Alkuperäiset värit olivat kehnot jo alunperinkin, niitä on turha nostalgisoida.

Suomennos ja painoasu ovat onnistuneita. “Koodinimiä” ei ole suomennettu, joka jäykistää kerrontaa. Mutta suorat käännökset olisivat olleet typeriä, ja olisivat olleet periaatteessa samoja kuin Marvelin ja DC:n hahmojen nimet. Tosin alkuperäisetkin nimet ovat hölmöjä, koska ne ovat vanhoista sarjakuvista. Mickey Moranin nimi vaihtelee Mickiksi ja Mikeksi, mutta niin se oli alkukielelläkin, ilman kummempaa selitystä.

Jatkoa Ihmeelliselle Miraclemanille on tiedossa joskus, voi kestää jonkin aikaa. Mutta odotellaan kärsivällisesti, siinä nähdään enemmän uusien jumalien Utopiaa.

Keskustele Kvaakissa Miraclemanista.