Muumielämää väreissä

Täyttä muumielämää!

Tove Janssonin piirtämät ja kertomat hykerryttävän hilpeät ja satiiriset jaksot (Yksinäinen saari, Vaarallinen talvi ja Talonrakennus) julkaistaan nyt värillisenä yhteisniteenä.

Tervetuloa Muumilaaksoon hurmaavien asukkaiden seuraan. Tavoistaan poiketen muumiperhe valvoo yli Vaarallisen talven ja tutustuu tunteita herättäviin ilmiöihin, kuten herra Virkkuseen Ulkoiluyhdistyksestä. Talonrakennus on vaikeaa, ja Muumipeikon aikaansaannos hieman erikoinen – mutta viihtyisä. Yksinäinen saari jakso kuljettaa muumit keskelle merirosvoseikkailua ja tutustutaan Muumien esi-isiin. Luvassa on täyttä muumielämää Tove Janssonin kolmen nelivärisen sarjakuvakertomuksen verran.

Muumit – parhaat sarjakuvat väreissä
Tove Jansson
Suomennos Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen
Värit Enfant / Drawn & Quarterly, Montreal, Canada 2012-2013
Kustantaja WSOY
Ladonta ja taitto Kirjasorvi / Antti Hulkkkonen
Painettu EU:ssa
120 sivua, 16 X22 cm, kk, sid., väri
ISBN 978-951-0-42059-1
Hinta 22 euroa

Viimeisin muumikirja ei ole jatkoa aikaisemmille kovakantisille albumille, vaan siinä on julkaistu kolme Tove Janssonin tarinaa, jotka ovat ilmestyneet kolmessa ensimmäisessä muumialbumissa yksi kussakin. Tällä kertaa ne ovat vain väreissä.

Varsinkin lapsilukijoilta on joskus etäännyttänyt Janssonien muumien mustavalkoisuus. Värit on tehty Kanadassa, ja melko haaleathan nämä ovat verrattuna lehtimuotoisten muumien karamelliväreihin. Keräilijälle eivät värit lisäarvoa anna kummemmin.

Aliotsikko väittää näitä vieläpä parhaiksi. Ovathan nämä kaikki hyviä, eikä näissä esiinny päihteiden käyttöä ja muuta moraalisesti arveluttavaa. Aikuisten mielestähän juuri ne tarinat ovat yleensä hauskimpia.

Vaikka eipä tämän kirjan ensimmäinen tarina, Yksinäinen saari, ole ainakaan pienimmille lapsille oikein sopiva. Liian pelottavalta tämä tuntuu, jos muumiklassikkoja on ajateltu koottavaksi pienille sopivaan muotoon. Muumit syövät puhetaitoisen villisian, mutta tämän vaimo antaa sen anteeksi. Hait ja merirosvot ovat vielä melko kesyjä, mutta muumien tummanpuhuvat esi-isät kummittelevat ilkeäntuntuisesti. Sarjassa on Mymmelin ensiesiintyminen.

Vaarallinen talvi lienee tunnetuin tämän kirjan muumitarinoista. Muumiperhe aikoo käydä talviunille, mutta se osoittautuu tylsäksi, ja muumit antautuvat talviurheilun riemuihin. Salskea herra Virkkunen Ulkoiluyhdistyksestä saapuu Muumilaaksoon, mutta muukalaiseen ei ihastukaan nyt Niiskuneiti vaan Mymmeli. Niiskuneidin toistuvat ihastukset alkoivatkin vasta kronologisesti myöhemmin.

Kolmas tarina, Talonrakennus, alkaa Mymmelin äidin vierailulla. Seitsemäntoista uutta pikkusisarta hirvittää Mymmeliä, joka lähtee äidin avuksi kun vierailun aika päättyy, mutta yksi jää: Pikku Myy jäi tässä asumaan muumien luoksi ja esiintyy ensimmäisen kerran. Ja kun Myy valtaa Muumipeikon huoneen, alkaa tämä rakentamaan kokonaan uutta taloa.

Suomennoksessa ja painoasussa ei ole moittimista. Muistaakseni Pikku Myyn oheinen puhekupla kuului joskus “Minä olen Pikku Myy ja pidän puremisesta”, mutta eivätpä muutokset haittaa.

Pienikokoinen kirja sopii mainiosti vaikka joululahjaksi muumeihin tutustuvalle.

Keskustele Kvaakissa muumeista.