Buddy Longway – rakkaustarina Kalliovuorilta

Turkismetsastäjä Buddy Longway on sovussa itsensä ja luonnon kanssa. Rauhallista perhe-elämää Kalliovuorilla metsämökissään elävä mies joutuu jatkuvasti koviin koettelemuksiin, mutta pärjää kovalla irlantilaisella sisulla. Vaan ei ole elämä helppoa syrjäseuduilla Villissä lännessä. Luonto antaa ja ottaa. Ihminen on ihmiselle susi, joskus suorastaan susilauma. Sanonnan epäoikeudenmukaisuus susia kohtaan tehdään harvinaisen selväksi.

Buddy Longway -kirjasto 1
(Apollo kustannus, 2016)
Myötä- ja vastamäessä
Taide ja teksti: Derib
Kirjoittanut: Derib
Suomennos: Saara Pääkkönen
Koko 225 x 295 mm, nelivärinen,
pehmeäkantinen, 224 sivua
ISBN 978-952-5769-28-9
Hinta €33,00 (sis. 10 % alv)

Villissä lännessä on arkkityyppisiä hahmoja kuten cowboy, sheriffi, sotilas, lainsuojaton ja vaikkapa revolverisankari, joiden kautta näitä myyttisiä tarinoita, melkeinpä satuja, kerrotaan. Lisäksi ovat sitten ne rajaseutujen sitkeä sissit, metsien miehet, jollainen myös Buddy Longway on.

Derib aloitti ammattinsa Peyon studiolla Strumffit-sarjan tussaajana ja taustojen piirtäjänä (ainakin Strumffaattori-tarinassa). Integraalin pitkässä ja runsaasti kuvitetussa esipuheessa kuvataan uraa seikkaperäisesti. Oma lännensarjakuva oli miehellä pitkään haaveissa. Toive toteutui lopulta, kun Derib tapasi Gregin, silloisen Tintin-lehden päätoimittajan, joka innostui ideasta ja tuloksena oli lännensarjakuvan eurooppalainen klassikko: Buddy Longway.

Buddy Longway -kirjaston, pehmeäkantisen integraalin, ensimmäinen osa sisältää neljä tarinaa: Chinook (1974), Vihollinen (L’Ennemi, 1974), Kolme miestä tuli kylään (Trois hommes sont passés, 1976) ja Yksin (Seul…, 1977). Ensimmäinen albumi on ilmestynyt suomeksi nimellä Sainuk (ZOOM sarjakuvaseikkailu 14, 1975). Sveitsiläinen Derib (oikealta nimeltään Claude de Ribaupierre) tunnetaan Suomessakin Ruutu- ja Non Stop -sarjakuvalehtien ajoilta sarjoista Attila ja Yakari. Yakaria on ilmestynyt lisäksi kovakantisena Otavan kustantamana albumisarjana 1980-luvulla.

* * *

Buddy Longwayssa Deribin tyyli on sekoitus rennon humoristista ja tarkan realistista viivaa. Komeita maisemia riittää ja värit ovat kauniisti murrettuja. Hahmot vaeltavat mittakaavan kutistamina panoraama-ruuduissa, joita jylhä luonto majesteetillisesti hallitsee. Hauskasti tämä tyylikeino on havaittavissa myös Strumffit-sarjakuvissa!

Vuodenajat vaihtuvat ja lukija tuntee aidosti, että aika ja elämä kuluu. Päähenkilöt kasvavat ja vanhenevat. Elämä on selviytymistaistelua. Piirrostyyli muuttuu hiljalleen realistisemmaksi, mutta tietty karikatyyrimainen letkeys siinä silti säilyy. Ruutusommittelut ovat hyvin kekseliäitä ja kokeellisia. Sanattomia ruutuja on paljon, mikä tuo sarjakuvaan oman erämaan vaitonaista atmosfääriä huokuvan tunnelmansa. Derib ei turhia piperrä vaan varmaotteisen pensselin jäljen annetaan näkyä selvästi.


Kuten kuvista näkyy, väritys on Deribin ruuduissa
olennainen tunnelman ja merkityksen luoja.

Deribin tarkoitus oli tehdä elämänkatsomuksensa mukaisesti, ja ajan silloisen hengen vastaisesti, konservatiivinen sarjakuva. Mutta niin ne ajat muuttuvat. Nyt Buddy Longway on luonnonyhteyttä ja lämmintä parisuhdetta korostavana tarinana hyvinkin ajankohtainen ja moderni. Vuonna 1972 alkanut sarja, joka suunniteltiin alusta alkaen 20 albumin mittaiseksi, ei ole lainkaan vanhentunut vaan tuntuu suorastaan modernilta. Intiaaneihin suhtautumisessa Derib oli selvästi aikaansa edellä. Buddyn vaimo Chinook on sioux (Lakota). Ihmisen raadollisuuden kuvausta ei kuitenkaan mitenkään kaihdeta ja alkuperäiskansatkaan eivät ole sinisilmäisesti mitään “jaloja villejä”. Buddyn minämuotoinen tarinointi syventää eläytymistä ja tunnetta aidosta elämäkerrasta.

Chinook on tarina lemmestä nuoren miehen ja naisen välillä. Derib osaa kuvata tunteiden, ja halujen, syvenemistä pienillä eleillä. Eurooppalaisessa nuorille suunnatussa sarjakuvassa voitiin näyttää erotiikkaa, täysin luonnollisena asiana. Vihollinen kuvaa nuoren parin onnea, joka kääntyy hetkeksi lähes painajaiseksi. Se on samalla tarinan tasolla muistutus siitä, että sattuma voi kääntää elämänsuunnan yhdessä hetkessä. Silmäpuoli-Slimin tullessa käymään on syytä panna merkille, mikä muutos tapahtuu kaikkien hahmojen silmissä.

Kolme miestä tuli kylään ennakoi konnagalleriallaan jo lähes quentintarantinomaista uuswesterniä. Ydinperhe on nyt todellisessa vaarassa. Yksin vie Buddyn erilleen läheisistään paitsi konfliktien keskelle niin myös maailman houkutusten ääreen. Seikkailuissa käy harvinaisen selväksi, että Buddy ei ole perinteinen sankari, joka päihittää viholliset ja vastukset. Selkään tulee välillä oikein kunnolla, ja vielä vähän päälle. Vaikea sanoa, kuinka paljon Buddyn kokemukset ovat heijastelleet tekijänsä, Deribin, elämänkäänteitä, mutta tarkoitus tuntuu olevan, että ihmiselämän surut ja ilot ovat universaaleja yli ajan ja paikan.

* * *

Integraalin nimi Myötä- ja vastamäessä on sangen osuva, sillä kyseessä on suuri rakkaustarina. Buddy Longway on selvästi sukua olemuksensa kautta toiselle sarjakuvan lännenmiehelle, Ken Parkerille. Siinä missä edellinen perustaa perheen ja löytää paikan elämässään, jälkimmäinen päätyy levottomaksi kulkumieheksi.

Kirjasto 1:n painoasu on erinomainen ja paperi laadukasta. Lankanidonta takaa sen, että sivut eivät irtoile. Saara Pääkkönen on eturivin sarjakuvasuomentajia; Buddyn puheenparsi on tavoitettu hyvin ja on uskottava. Teksti on saumattomasti osa kuvaa. Latoja Antti Hulkkonen on vastuussa siitä, että myös ääniefektit ovat ehtaa suomea.

Lännensarjakuva tuntuu kypsyneen ja kantaneen hedelmää paremmin Euroopassa kuin westernin syntysijoilla. Buddy Longway on laittamattoman laadukasta luettavaa. Kun albumeja pääsee kokoomassa lukemaan useamman peräkkäin, lukunautinto lisääntyy samalla mitalla. Sopii niin nuorille kuin aikuisille.


Keskustele Kvaakissa Buddy Longwaysta ja Apollo kustannuksesta.

Kuvat © Dargaud Lombard 2010 by Derib

Buddy Longway – Le Lombard