Tieteen hitaat rattaat

Ilmakehätutkija lähti Alankomaihin tutkimaan otsonia. Vuoden aherrus muotoutui Pentti Otsamon piirtämäksi sarjakuva-albumiksi.

Tero Mielonen & Pentti Otsamo
Otsonipäiväkirjat
Ursan julkaisuja 149
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 2016
ISBN 978-052-5985-39-9

Ilmastotieteet ovat viime vuosina olleet paljon esillä. Alan tutkijoiden havaitsema ja mallintama ilmastolämpeneminen on ollut kovan poliittisen väännön ja ankaran julkisen epäilyn kohteena. Tästä huolimatta Tero Mielonen ja Pentti Otsamo rakentavat Otsonipäiväkirjoissa rauhallisen ja tasapainoisen kuvan tutkimuksen arjesta.

Suomessa juuri väitellyt ilmakehätutkija Paavo lähtee vuodeksi kansainväliseen vaihtoon Alankomaihin. Hänen tehtävänään on tutkia sitä, miten ilmakehän otsonia saataisi havainnoitua paremmin. Kirjan mittaan tutkimusalan perusteita tehdään lukijalle selviksi.

Pääpaino teoksessa on kuitenkin kulttuurien erilaisuuden vertailussa. Ensimmäisillä sivuilla ihmetellään sitä, mikä järki on ollut sijoittaa wc-pönttö ja lavuaari eri paikkoihin. Ja vielä eri kerroksiin! Akateemiset kulttuurit ja virkakoneistot tieteen kansainvälisyydestä huolimatta ovat kovasti erilaisia maasta maahan. Määräaikaisessa virkasuhteessa olevan Paavon on vannottava uskollisuutta kuningattarelle, mutta apurahalla tutkivan amerikkalaisen Ed Ruckan ei sitä tarvitse tehdä.

Pentti Otsamon tyyli tehdä sarjakuvia sopii hyvin tiedemaailman kuvaamiseen. Luonnontieteissä linjat ovat selkeät. Suuressa kuvassa rivitutkijan jättämät jäljet ovat vähäeleisiä.

Oman kokemukseni perusteella Mielonen ja Otsamo luovat realistisen ja uskottavan kuvan tieteen tekemisen maailmasta. Yksi tutkija ei vuodessa saa suuria paradigman muutoksia aikaan. Ehkä kuitenkin jonkun pienen tarkennuksen tai jota kuta toista auttavan havainnon kuitenkin. Joskus konferenssin tärkein anti on tutun tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen.

Tieteen rattaat ovat hitaat ja vastaväitelleellä tutkijalla on vielä paljon opeteltavaa. Tästä Otsonipäiväkirjat antavat oivan kuvan.

* Tekijöiden haastattelu Radio Suomi Kuopiossa
* Kvaakissa on keskusteltu albumista