Helsingin 31. sarjakuvafestivaalit Kansalaistorilla

2.-4. syyskuuta 2016 järjestettävien Helsingin sarjakuvafestivaalien teemoina ovat Ranska, hip hop ja matka.

Suomen sarjakuvaseuran vuodesta 1979 järjestämät Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat maksuton kulttuuritapahtuma. Päätapahtuman lisäksi on tarjolla näyttelyitä ja oheisohjelmaa eri puolilla kaupunkia ja osa näyttelyistä aukeaa jo ennen varsinaisia festivaaleja.

Hip hop

Festivaaleille saapuu kunniavieraita yli kymmenestä eri maasta. Yhdysvaltalainen Ed Piskor nousi kuuluisuuteen erityisesti Hip Hop Family Tree -sarjansa myötä. Amerikkalaisen hip hopin syntyä ja historiaa kuvaava sarjakuva oli ilmestyessään arvostelumenestys ja New York Times -lehden listausten mukaan myydyimpiä teoksia.

Piskorin vierailun myötä festivaalit ovat saaneet historian ensimmäisen kummin. Hän on räp-artisti Paleface. Myös sanataiteilijana tunnettu Paleface on suuri sarjakuvan ystävä.

Ranska

Kunniavieraaksi Ranskasta saapuu muun muassa Marguerite Abouet ja Anouk Ricard. Aboet nauttii Suomessa kulttimainetta sarjakuvastaan Aya – Elämää Yop Cityssä. Ricard on julkaissut ihastuttavaa Anna & Froga -sarjaa vuodesta 2007.

Festivaaleille tulee myös Jochen Gerner, joka loi Hergén klassikkoalbumi Tintti Amerikassa pohjalta oman teoksen TNT en Amérique muun muassa ylivärittämällä.

Matka

Matkalle festivaaleilla päästään australialaisen Simon Hanselmannin Megg, Mogg ja Pöllö -sarjakuvan myötä. Festivaalitaiteilija on tänä vuonna pyöräilijänä ja matkakirjailijana tunnettu porvoolainen Kaisa Maria Krisangi Leka. Hänet palkittiin vuonna 2012 Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattulla.

Ruotsalainen Lena Furberg tunnetaan Suomessa parhaiten Hevoshullu-lehdessä ilmestyneestä Polle-sarjastaan.

Sarjakuvafestivaalien koko ohjelma julkaistaan elokuun kuluessa. Se sisältää kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden näyttelyitä, haastatteluja, keskustelupaneeleja, työpajoja, performansseja ja iltaklubeja sekä erityisohjelmaa lapsille ja sarjakuva­alan ammattilaisille.

* Kvaakissa voi keskustella Helsingin festivaaleista
* Lisätietoa festivaalista: www.sarjakuvafestivaalit.fi