Aika kultaa

Jouko Nuoran Kultaisen nuoruuden toinen osa käsittelee 19-23-vuotiaan nuoren hapuiluja pääkaupunkiseudun päivässä ja yössä.

Jouko Nuora
Kultainen nuoruus, osa 2.
PeneLopez 2016
ISBN 978-952-67998-2-7

Pääasiassa Nanista tunnettu Jouko Nuora voitti suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlakilpailun omaelämäkerrallisella Kultainen nuoruus-albumilla. Nuora on jatkanut oman elämänsä pöyhimistä. Nyt muisteloista ilmestyi toinen osa.

Toinen osa alkaa vuoden 1983 syksystä. Nuora oli 19-vuotias omilleen muuttanut nuori, joka paistatteli piirustustaidoillaan. Elämä oli avoinna edessä ja nuori mies tiesi mitä siltä ei halunnut. Viina ja naiset kiinnostivat.

Ankara arki painoi kuitenkin päälle. Kotimökki oli pakkasella kylmä ja työttömyyskorvauksella ei suuremmin baarissa rellestetty. Useampien kokeilujen jälkeen työstä saatu palkka osoittautui keinoksi rahoittaa vapaa-ajan rientoja. Eivätkä työkaveritkaan hullumpia olleet.

Urakehityksen alut katkaisivat masennusjaksot. Huumetuomio esti kuitenkin asiallisen hoidon saamisen. Varhainen aikuisikä tuntui kuluvan saman kaavan toistamiseen. Albumin lopussa pohjustetaan kolmannen albumin tapahtumia. Nuori Jouko saa näppeihinsä luottokortin ja lentoliput Yhdysvaltoihin. Vaikka ilmassa oli vapaan maailman toiveikkuutta, niin lukijaa heti pelotti että huonosti käy.

Teoksen takakannessa mainostetaan Jouko Nuoran olevan suomalaisen sarjakuvan taitavampia piirtäjiä ja rehellisempiä kirjoittajia. Piirrokset ovat taidokkaita ja ruudut täyttyvät klassisella sommittelulla. Mustavalkoista jälkeä on muutamassa harvassa kohdassa tehostettu värillä tai värityksellä. Tehokeino toimii.

”Rehellinen kerronta” on yksi tyylilaji lukuisten muiden joukossa. Tosin albumi ei anna olettaa, että Nuora sepittelisi omiaan. Kerrottu on varmasti totta. Tyylilajin tarjoamia mahdollisuuksia on muun muassa uskotuminen lukijoille ja muistelun tekeminen näkyväksi. Näitä Nuora käyttää hyväksi ja kulmikas persoonallisuus hieman pyöristyy.

Parasta Kultaisessa nuoruudessa on ajankuvan muistelu. 1980-luvulla Suomessa oli sääntöjä, joita noudatettiin. Ne osin määrittivät ihmisten kanssakäymisen muotoja ja loivat nuorille seikkailijoille ainakin päällisin puolin turvallisen ympäristön hakea rajojaan.

* Jouko Nuoran Kultainen nuoruus-sivut
* Kvaakissa voi keskustella Kultaisesta nuoruudesta ja Jouko Nuoran kanssa