Trikoosankari rokkaa

Black Peider on täällä taas! Vaikka ikää kertyy, niin mies on edelleen iskussa; vain trikoiden reiät kasvavat.

Black Peider: ITSE
Tekijä: Petteri Tikkanen
Kustantaja: Daada, 2016
192 sivua, painettu kahdella värillä, 21 x 21 cm
ISBN 978-952-5915-19-8
Mukana CD-levy SINGER-SONGFIGHTER
Hinta: 20 €

Petteri Tikkasen alter ego, Black Peider, on taas päästetty vapaaksi ja tuloksena on paksu kirja täynnä musiikin liepeillä liikkuvia tarinoita. Meno jatkuu siitä mihin muutaman vuoden takaisessa Ura-kirjassa jäätiin. Suurin osa kirjan tarinoista on julkaistu aiemmin Rumban sivuilla mutta kirjassa on myös paljon uutta herkkua tarjolla. Kuten Black Peiderin CD-levy!

Kirjaan kootuista bänditarinoista tulee mieleen Ornette Birks Makkosen seikkailut. Molemmat sarjat toimivat loistavina mainospaikkoina hieman marginaalisemmille yhtyeille, joista suurin osa ihmisistä ei ole todennäköisesti koskaan kuullutkaan. Onneksi nykyään näidenkin bändien kappaleita löytyy spotifystä ja youtubesta, joten rajallisen sivistyksen omaava sarjiskriitikkokin voi sivistää itseään ja tehdä hienoja uusia löytöjä. Siis ainakin tämän kirjan kohdalla porttiteoria toimii ja mainostaminen kannattaa.

Kirjan mukana tulee siis Black Peiderin CD-levy, jolta löytyy 16 biisiä tyylilajinaan singer-songfighter. Eli levy koostuu mies ja kitara kombinaatiolla tehdyistä rypistyksistä. Black Peiderin lauluääni ja -tyyli jakaa varmasti mielipiteet mutta biisit ovat todella toimiva ja kitarasoundit on sopivan rouheita, joskin hetkittäin epävireisiä. Vertailukohtia pohdiskellessa mieleen alkaa nousta sellaisia nimiä kuin Tom Waits ja Neil Young, joten kyllä tässä ollaan oleellisen äärellä. Jos Black Peiderin esiintymisiä on nähnyt vain huonolaatuisilta youtube-videoilta, niin tämä levy tuottaa todennäköisesti erittäin positiivisen yllätyksen.

Black Peider vaikuttaa olevan Tikkasen varoventtiili; performansseissa saa irrotella huoletta ja sarjakuvissa voi ottaa kuvituspuolen rennommin. Näissä tarinoissa kuvitus on huomattavasti pelkistetympää kuin Kanerva– ja Eero-sarjiksissa mutta todellisten ihmisten kuvat on piirretty yksityiskohtaisesti ja hartaasti. Jälleen kerran ei voi kuin ihastella ja todeta, että Tikkanen on ehdottomasti Suomen parhaita kuvittajia/sarjakuvantekijöitä.

ITSE on komea kirja täynnä mielenkiintoisia juttuja musiikista ja vähän muustakin taidokkaasti kuvitettuna. Painisankarin rosoisen pinnan alta löytyy herkkä ja lempeä herrasmies, ja kuten Pulp Fiction-elokuvassa Jules sen muotoili: ”Personality goes a long way”. Black Peideristä ei vain voi olla pitämättä. Tämä kirja kuuluu ehdottomasti kaikkien musiikkiharrastajien hyllyyn.

Black Peiderin aiemmat kirjat on myös arvosteltu Kvaakissa:
Ura
Black Peider

Keskustele Black Peideristä Kvaakissa.