Disney sulkee studionsa, animaationtekijät vastaiskuun

Walt Disney-yhtiö lopettaa vuonna 1989 Floridaan avatun WD Feature Animation studion. Ovet sulkeutuivat 12. tammikuuta. Työttömäksi jää jopa 260 perinteiseen kaksiulotteiseen piirrosanimaatioon erikoistunutta ammattilaista. Vastalauseeksi päätökselle on joukko aiemmin Disneylle työskennelleitä huipputekijöitä perustanut oman studionsa, Legacyn.

Floridassa sijaitseva WDFA ehti toteuttaa kolme pitkää piirrosanimaatiota. Ne olivat ensimmäiset ja viimeiset Burbankissa, Kaliforniassa sijaitsevien Disneyn päästudioiden ulkopuolella tehdyt elokuvat. Mulan, Lilo & Stitch sekä Suomessa pian ensi-iltansa saava Karhuveljeni Koda (Brother Bear) edustavat kaksiulotteista ja käsin piirrettyä animaatiota. Tämä animaatiomuoto ei kuitenkaan ole enää taloudellisesti yhtä tuottava kuin tietokoneella luotu 3D. Yhteistyö Pixar-studion kanssa on ollut Disneylle erinomaisen arvokasta. Nemoa etsimässä on tuottanut USA:ssa jo 340 miljoonaa dollaria, Karhuveljeni Kodan lipputulojen jäädessä noin 83 miljoonaan dollariin.
Disneyn päätös luopua piirrosanimaatioista ei tule yllätyksenä. Animaatiohenkilökuntaa on vähennetty jo aiemmin. Lilo & Stitchin kohtuullinen menestys sai studion jatkamaan tähän asti. Ensi huhtikuussa amerikan teattereihin tulee vielä maatilakomedia Home on the Range. Kaikki sen jälkeen kaavaillut 2D-piirroselokuvaprojektit on peruutettu, ja Floridan WDFA sulkeutuu lopullisesti.
Ryhmä aiemmin Disneylle työskennelleitä tekijöitä on avannut WDFA:n lähettyville Orlandoon oman studionsa, Legacy Animationin. LAS ilmoittaa olevansa erikoistunut käsin piirrettyihin 2D-animaatioelokuviin.
”Uskomme, että traditionaalisesti animoidut filmit ovat yhä käyttökelpoinen viihdemuoto. Haluamme luoda laadukkaita animaatioita, jotka perustuvat kestäviin tarinoihin ja vahvoihin hahmoihin. Kunnioitamme näin Walt Disneyn perintöä (legacy)”, ilmoittaa LAS:n tuotannonjohtaja Eddie Pittman. Hänen meriitteihinsä lukeutuu työskentely mm. Pieni merenneito, Mulan sekä Lilo & Stitch –elokuvien valmistusprosessissa. Uuden studion henkilökunnalla on kokemusta yli 25 pitkän animaatioelokuvan teosta, jotka aikajanalla ulottuvat Ralph Bakshin Taru Sormusten herrasta –versiosta (1978) Karhuveljeni Kodaan (2003).
Legacy Animation Studios
Viimeinen Disney lähti Disneyltä
Pelasta Disney!

6 vastausta artikkeliin “Disney sulkee studionsa, animaationtekijät vastaiskuun”

  1. Heh. Nyt kun saisivat vielä Roy Disneyn hoitamaan Legacyn asioita, olis homma mukavasti nurinkurillaan.

  2. No jopas! Katkeruuden ja näytämisenhalun yhdistelmän innoittamana Legacy voi saada jotain hienoa aikaan. Jos vaan saavat tarinapuolen kuntoon… Ellei tämä nyt sitten ole tätä toimintojen ulkoistamista ja tulevaisuudessa Disney alihankkii 2D leffansa Legacyltä.

  3. Toisaalta Disney on aina ollut teknisesti innovatiivinen ja ennakkoluuloton. Toisaalta Disneyn leffat ovat pitkään olleet kopioita toisistaan ja mukaelmia toisten jo tekemistä elokuvista. Hassua kyllä, ainoat uudet Disneyt jotka ovat mielestäni erottuneet edukseen, ovat olleet juuri Lilo & Stich ja Ariel.

  4. Jos minulta kysytään, niin Disney saisi mennä vaikka konkurssiin. Mikä on kyllä valitettavasti melko epätodennäköistä…

  5. Luojan kiitos Aasiassa on vielä tuhansittain pieniä, nöyriä animaationtuhertajia, jotka jaksavat ja haluavat tehdä käsin isoja spektaakkeli leffoja suurelle yleisölle niska- ja selkäkipujen ja jännetupentulehduksen uhalla. Tietokone on hieno ja hauska keksintö, mutta kyllä tuollaisia kädentaitoja on hyvä pitää yllä ja siirtää seuraavalle sukupolvelle. Disney on jo pidemmän aikaa ollut iso ja kasvoton Mckorporaatio, eli on vain ollut ajan kysymys milloin animaatioden tuotannosta leikataan tarpeeton välikäsi pois. Kuka näitä taiteilijanplanttuja muka tarvitsee! Piirtäisivät sarjakuvia niinkuin muutkin alipalkatut haihattelijat! Tulevaisuus kuuluu tietokoneille! Kuolema ihmisille!

Kommentit on suljettu.