Kallion uutuudet

Kevään aikana Pauli Kalliolta on ilmestynyt kaksi uutta sarjakuvakirjaa: Ville Pirisen kuvittama Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina sekä Christer Nuutisen taitelema Kramppeja & Nyrjähdyksiä – Ripa ja kadunlakaisijat. Molemmat sarjat ovat jo kymmenen albumin paremmalla puolella, mikä on (Puupää)hatun noston arvoinen suoritus!

Kramppeja ja nyrjähdyksiä – Ripa ja kadunlakaisijat
Tarina: Pauli Kallio
Kuvittaja: Christer Nuutinen
Kustantaja: Kustannusliike Hans Nissen, 2016
Sidottu, 4-värinen, 80 sivua
ISBN: 978-952-6646-08-4
Hinta: 20 €

Ornette Birks Makkonen – Sarjakuvasankarina
Tarina: Pauli Kallio
Kuvittaja: Ville Pirinen
Kustantaja: Suuri Kurpitsa, 2016
Sidottu, 4-värinen, 72 sivua
ISBN: 978-952-9887-90-3
Hinta: 22 €

Kramppien maailmassa kuohuu: Risto on saanut apurahan jazz-oopperan säveltämiseen vaikkei sitä hakenutkaan, Heidi liittyy Riston bändiin ja bändi tekee radiohitin, Tanja kohtaa vaarallisia houkutuksia, ja Esko – no, hän on ennallaan ja ihmettelee tuttuun tapaan nykyajan kotkotuksia. Tämän kokoelman jaksot on julkaistu alun perin Suomen Kuvalehdessä vuosina 2014-15.

Ornette Birks Makkonen – Sarjakuvasankarina pitää sisällään tusinan verran novellimittaisia seikkailuita, joissa Ornette vierailee suomalaisen sarjakuvan klassikoissa tuoden niihin ripauksen omaa svengiään. Tarinoiden pituudet vaihtelevat yhdestä sivusta yhdeksään ja tarinoiden välissä tekijät paljastavat omia tuntojaan sarjoihin liittyen.

Molempia teoksia yhdistävä tekijä on Kalliolle tyypillinen, seesteinen ja hienovarainen kirjoitustyyli, joka luo samanlaisen ilmapiirin molempiin sarjakuviin vaikka tyylilajit ovatkin erilaiset. Orneten tapauksessa suorastaan moninaiset. Voisi jopa sanoa, että Kalliolla on niin omintakeinen ja tunnistettava ääni, että kirjoittajan tunnistaisi vaikkei nimeä missään mainittaisikaan.

Krampeissa elämän isotkin kriisit hoidetaan ymmärtäväisesti ja rakentavassa hengessä. Päähenkilöt ovat hyväntahtoisuudessaan ja sympaattisuudessaan lähes ideaaleja. Vaikka he tekisivät väärin, niin ei heitä pysty vihaamaan. Ei lukija eikä sarjan muut hahmot. Olisivatpa oikeat ihmiset yhtä ymmärtäväisiä. Sitä myös toivoo, että joskus saataisiin Kramppien ja Nyrjähdysten tasoinen parisuhdesarja telkkariin, niin suurikin yleisö näkisi, että osaavissa käsissä näinkin puhki kuluneesta aiheesta saa fiksuja ja viihdyttäviä tarinoita.

Orneten tarinoilla ei tunnu olevan sen suurempaa tarkoitusta kuin esitellä kotimaisen sarjakuvan klassikoita, mikä on sekin jo itsessään hyvä syy sarjakuvan tekemiseen. Novelleihin on poimittu yksi menestynyt sarja jokaiselta vuosikymmeneltä ja menossa mukana ovat Professori Itikainen, Pekka Puupää, Maan mies Marsissa, Kieku ja Kaiku, Joonas, Muumit, Poikamme musisoivat, Mämmilä, Kramppeja ja nyrjähdyksiä, Viivi ja Wagner, Kiroileva siili ja Fok_It. Muumien tarina muuttui juuri ennen julkaisua yksisivuiseksi, sillä Moomin Characters ei antanut lupaa pidemmän tarinan julkaisulle. Näköjään jotkin asiat ovat pyhiä myös sarjakuvien maailmassa. Kallion kerronta on vähäeleistä mutta hän on onnistunut saavuttamaan eri sarjojen hengen ja tyylin hämmentävän hyvin. Parhaimmillaan hän on lyhyemmissä tarinoissa.

Ripa ja Kadunlakaisijat on jo kahdeksas Christer Nuutisen piirtämä Kramppien ja nyrjähdysten kokoelma ja hänen taiteensa näyttää paremmalta kuin koskaan. En osaa sanoa onko piirrostyylissä tapahtunut pienoista pyöristymistä vai onko väritys muuttunut hiukan, vai sekä että. Oli syy mikä tahansa, niin kuvitus toimii kuin se kuuluisa junan vessa. Hahmot ovat ilmeikkäitä eikä lukijan tarvitse arvuutella heidän tunnetilojaan. Myös heidän liikkeensä näyttää dynaamiselta, joten juoksu on vauhdikasta eikä pysäytyskuvia.

Ville Pirisen kuvitus on kulmikkaampaa ja räväkämpää kuin Nuutisella ja yhtä tunnistettavaa kuin Kallion kirjoitustyyli. Onkin siis hienoa nähdä miten hän poikkeaa mukavuusalueeltaan ja emuloi toisten piirtäjien tyylejä. Pirinen onnistuu urakassaan erinomaisesti! Sarjat näyttävät esikuviltaan mutta Pirismäisen vinksahtaneesti. Niissä on enemmän rokkia. Tämänvuotinen Puupäähattu meni siis ihan oikeaan osoitteeseen. Mieshän piirtää mitä vain!

Siis, Ornette ja Krampit ovat edelleen laadukasta luettavaa, mikä ei varmaan yllätä ketään. Tekijöinä on kuitenkin sen verran kovatasoista sakkia.

Keskustele Pauli Kallion sarjakuvista Kvaakissa.