Yllättäviä käänteitä Muumilaaksossa!

Nipsu perii urheiluliikkeen, ja Mymmeli saa timantin jalkapalloilija Rinaldolta lähetettyään tälle 412 rakkauskirjettä. Omistamisen onnella on kuitenkin varjopuolensa.

Kun neitonen vaikuttaa olevan ahdingossa, Muumipappa ja Muumipeikko käynnistävät mittavan pelastusoperaation – eikä yllätyksiltä tietenkään vältytä. Myös Hosulin ja Suskan perhe-elämä osoittautuu haasteelliseksi.

Albumi sisältää jaksot Nipsun urheiluliike, Mymmelin timantti, Neitonen ahdingossa ja Nappeja ja avioliittoja.

Muumit – Sarjakuvaklassikot IX
Lars Jansson
Englanninkielinen alkuteos: Moomin – The Complete Lars Jansson Strip
Kustantaja WSOY
Alkuperäiskustantaja The Evening News, London, 1960-1975
Painettu EU:ssa.
Suomentaneet Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1993
Tekstaus ja taitto Kirjasorvi / Antti Hulkkonen 2016
Mv, sid., kk, 87 s., 313 X 222 mm
Hinta 25 euroa
ISBN 978-951-0-41797-3¨
© Solo / Bulls 2014

Yhdeksäs muumisarjakuvakirja on neljäs Lars Janssonin yksin tekemä, ja tähän aikaan Lars haki sarjakuvaan jotain uutta. Tuttu muumiperhe on pääosassa vain ensimmäisessä tarinassa neljästä. Muissa jaksoissa muumit vilahtavat sivustakatsojina.

Ensimmäisessä jaksossa Neitonen ahdingossa muumit päättävät pelastaa otsikon mukaisen neitosen, ennenkuin huomaavat että kyse onkin elokuvanteosta. Klisee Niiskuneidin rakastumisesta uuteen henkilöhahmoon on edelleen mukana. Tällä kertaa tyttö vaan rakastuukin renttuun eli elokuvan pahista esittävään näyttelijään, joka itse ei ole ollenkaan roistomainen. Varsin tyypillinen muumitarina siis, ja tämän jälkeen Jansson lähtikin hakemaan uutta muotoa sarjaan.

Toisessa tarinassa Nappeja ja avioliittoja tavataan viimeksi albumi V:ssä nähty Hosuli ja hänen tyttöystävänsä Suska, jota en ainakaan muista muualla nähneeni. Hosulin hahmo on tässä erilainen kuin ennen. Hän esiintyi ensi kertaa Tove Janssonin Muumipapan urotyöt -kirjassa, jossa hän oli Muumipapan nuoruudenystävä ja hänen pitäisi olla Nipsun isä. Ulkonäkö on sama, joten epäilen että Lars Jansson ei vain tuntenut hahmon taustoja kunnolla. Tässä tarinassa häneen viitataan useaan kertaan nuorena henkilönä. Tarinan juoni on nuorenparin pakkomielteestä kerätä nappeja. Albumin pisin ja paras tarina.

Kolmas tarina, Nipsun urheiluliike, kertoo tietysti päähenkilönä Nipsusta ja tämän perimästä urheiluliikkeestä, jollainen ei oikein syrjäseudulla kannata. Tarina on varsin ohut, ja suuri osa siitä keskittyy Nipsun esittelemänä eri urheilulajeihin ja Muumipeikko seuraa tapahtumia.

Mymmelin timantti kertoo neljäntenä, kuinka Mymmeli saa poikaystävältään timanttisormuksen ja opettavainen tarina kertoo kuinka koreuksilla saa statusta, muttei onnea. Onnistuneempi tarina kuin edellinen. Avustajana häärää Niiskuneiti.

Rouva Vilijonkka ja palvelijatar Mabel ovat yllättävän paljon mukana. Muitakin Muumilaakson naishahmoja nähdään tavallista enemmän pitämässä järjestystä. Ja Haisuliakin nähdään, vai onko hänkin sittenkin nainen?

Painoasu on kahdessa ensimmäisessä tarinassa kelvollinen, mutta kahdessa muussa surkea. Viivoja on kadonnut johonkin.

Yli 20 vuoden takainen suomennos on hyvä.

Aikaisempia osia on arvioitu Kvaakissa seuraavasti:

Muumit I
Muumit IV
Muumit V
Muumit VI
Muumit VII

Muumit VIII

Keskustele muumeista Kvaakin foorumilla.