Raajat kiinni! Angry Birds on kokenut muodonmuutoksen!

Maailman ensimmäinen Angry Birds -elokuva saa ensi-iltansa 13.5.2016, ja WSOY:n kustantamat Angry Birds Uudet seikkailut -albumit Kummat kuomat ja Pientä jäynää esittelevät vihaiset linnut elokuvan tyyliin, vinkeämpinä ja vauhdikkaampina kuin koskaan. Kirjojen sarjakuvat laajentavat elokuvan hulvatonta maailmaa uusiin ulottuvuuksiin.

”Tuttu Angry Birds -maailma koki mainion muodonmuutoksen pitkää elokuvaa varten. Uudet ympyrät ja uudistetut hahmot antavat mahdollisuuden kertoa entistä monipuolisempia tarinoita”, sanoo Angry Birds -sarjakuvien päätoimittaja Jukka Heiskanen Kaiken Kustannus Oy:stä.

”Taidokkaiden koti- ja ulkomaisten tekijöiden Angry Birds -sarjat edustavat parasta koko perheen sarjakuvaa, mitä tällä hetkellä on tarjolla. WSOY on iloinen, että saamme niiden myötä kasvattaa uutta lukijapolvea laatusarjakuvalle”, toteaa WSOY:n toimituspäällikkö Mikael Ahlström.

Angry Birds Uudet seikkailut 1 – Kummat kuomat
Käsikirjoitukset Paul Tobin ja Jeff Parker
Piirrostyö Stefano Intini, Cèsar Ferioli, Valentin Domenech, Thomas Cabellic ja Corrado Mastantuono
Kansi Paco Rodrigues
Suomennos Anu Partanen ja Ville Keynäs
Kustantaja WSOY / Rovio Books
Painettu EU:ssa
B5, pk, väri, nid., 48 sivua
Hinta 8,90 euroa
ISBN 978-951-0-41839-0
© Rovio Animation Ltd. ja Rovio Entertainment Ltd.
Suomenkielinen laitos © WSOY 2016

Stefano Intini
Stefano Intini

Angry Birds on hyvä Aku Ankan tyyliin tehty sarjakuva. Itse asiassa käsikirjoitusten puolesta jotkut tarinat sopisivat täysin Aku Ankoiksi. Vihainen lintu pyrkii positiivisuuteen, tai toisessa pyrkii olemaan kiivastumatta. Huonon onnen uhriksikin joudutaan, ja haetaan uutta työpaikkaa. Matami Tatami (ei ollut mukana peleissä) taas tuo mieleen Matami Mimmin. Viimeisen tarinan idea on sama kuin Ahmed Ahneen Hulluttelupäivässä.

Piirtäjät, jotka ovat Aku Ankasta tuttuja, luovat vain toisenlaiset taustat ja miljöön. Erikoisia ruutujakojakin on mukana Carl Barksin tapaan. Käsikirjoittajista Jeff Parker saattaa olla Hämähäkkimiehestä tuttu, ainakin vuodelta 2013.

Cèsar Ferioli
Cèsar Ferioli

Aikaisempia Angry Birdsejä lukeneille kerrottakoon että tässä linnuilla on raajat eikä possuja ole mukana lainkaan. Raajojen mukaantulo on ihan ok, aikaisemmin häiritsi ettei niitä ollut, vaikka sellainen pelissä toimiikin. Possut taas ovat niin olennainen osa Vihaisten lintujen maailmaa, että toivottavasti seuraavassa albumissa ne tekevät paluun.

Vihaiset linnut asustavat edelleen Lintusaarella ja hassuissa mökeissä. Viidessä tarinassa on aina kussakin yksi tuttu lintu pääosassa. Punainen Red on ensimmäisessä ja viimeisessä, molemmat on kirjottanut Paul Tobin, kolme muuta Jeff Parker. Muissa kolmessa ovat keltainen Chuck, valkoinen Matilda ja musta Pommi. Piirtäjät järjestyksessä ylempänä, kaikki piirtäjät noudattavat samaa AB-tyyliä, tekijöiden oma persoona ei pääse esiin.

Thomas Cabellic
Thomas Cabellic

Amerikassa on jo ilmestynyt Super Angry Birds -sarjakuvaa jossa linnuilla on ihmisvartalo, linnunpäät, vaatteet ja hahmojen värit ovat ennallaan, sama koskee possuja. Tapahtumat sijoittuvat suurkaupunkiin.

Tässä ei ole niistä kyse. Angry Birds -elokuvan ensi-ilta on toukokuussa 2016. Elokuvasta en tiedä, mutta sarjakuvan voi antaa huoletta lasten käsiin, vaikka suurin AB-villitys taitaa olla ohi. Aikuinen lukija ei tästä saa hirveästi irti.

Painoasu on erinomainen ja suomennos sujuu asiankuuluvan letkeästi.

Corrado Mastantuono, tussaus Alessandro Zemolin
Corrado Mastantuono, tussaus Alessandro Zemolin

Uudet seikkailut 1 on saatavilla lehtipisteistä viikolle 26 asti, ja heinäkuussa ilmestyy osa 2: Pientä jäynää.

Alkuperäisiä Angry Birdsejä on arvosteltu Kvaakissa:
Angry Birds 1 ja Angry Birds 2

Keskustele Angry Birds -sarjakuvasta Kvaakin foorumilla. Aiheesta laajemmin populaarikulttuurisena ilmönä täällä.