Kuningaslaji

Pauli Kallio ja Pentti Otsamo
FC Palloseura — Huuhkaja lentää aurinkoon
Suuri Kurpitsa, 2016
ISBN 978-952-7160-02-2
68 s., nelivärinen
15 €

Tavallista jalkapalloväkeä Panaman papereiden paljastukset eivät ole hetkauttaneet. Maailman jalkapallo-organisaatioiden korruptio ja veronkierto on ollut tiedossa jo pitkän aikaa. Rahavirtoja enemmän kiinnostaa itse peli. Eilen jalkapalloväki seurasi televisiosta koostetta Mestareiden liigan tämän hetkisestä tilanteesta ja kotimaisen jalkapallokauden avausta. Tai ehkä kotimaisia otteluita seurataan kentän laidalla joskus ilmojen lämmettyä. Sarjanousija PS Kemin ensimmäistä ottelua Veikkausliigassa Rovaniemellä seurasi vain 415 katsojaa.

Pauli Kallion käsikirjoittama FC Palloseura on seurannut maailman ja Suomen jalkapallosarjoja innokkaan harrastajan näkökulmasta. Nyt ilmestynyt Huuhkaja lentää aurinkoon on sarjan viides albumi. Se sisältää aikaisemmin Ilta-Sanomissa, Maalissa!, Futarissa ja Urheilusanomissa julkaistuja strippejä vuosilta 2012-2015. Piirtäjänä on ollut Pentti Otsamo, joka on kuvittanut useimmat FC Palloseura-albumit.

Lempeä rakkaus ja kiivas intohimo jalkapalloa kohtaan leimaavat aladivarisarjassa pelaavan joukkueen pelaajia. Raha liikkuu harrastesarjoissakin, mutta toiseen suuntaan. Harrastajan on maksettava kausimaksut itse. Kuten sarjakuvassa todetaan, suomalainen aladivarijoukkue pyörisi Lionel Messin kuukausipalkalla maailmanlopun tuolle puolen.

Palloseuralaisten urheiluinnostus ei rajoitu omaan pelaamiseen. Otteluita seurataan juniorisarjoista aina maailmanmestaruuskisoihin saakka. Brasilia — Chile -ottelun katsomossa Belo Horizontessa iloitaan oman joukkueen sohimasta räkämaalista. Urheiluhulluus ei jää pelkäksi jalkapallon fanitukseksi, vaan stripeissä pohditaan Suomen tulevia olympiamitalimahdollisuuksia ja ehdotetaan Nivalaan järjestettäväksi lantalentopallokisoja.

Positiivinen henki ja innostus välittyvät Kallion ja Otsamon stripeistä. Urheiluun nuivasti suhtautuva lukijakin alkaa pohtia liikunnan ja kilpailun hyviä puolia. Ainahan voi jättää Fifan rihkamat ostamatta ja vain nauttia lajin dramatiikasta.

* Kvaakissa keskustellaan Pauli Kallion sarjakuvista