Kohtaamisia turvapaikanhakijoiden kanssa

Paula Bulling: Aamuvirkkujen maassa

Tuskin kukaan on välttynyt tiedolta, että Eurooppaan on tullut viime vuosina aikaisempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Monien tavoitteena on ollut päästä Saksaan. Toisen maailmansodan synkät taustatapahtumat eivät ole maassa unohtuneet eikä niiden anneta unohtua. Siitä huolimatta oikeistopopulismi on ollut nousussa myös Saksassa. Erityisesti se on näkynyt Saksi-Anhaltin osavaltiossa, Aamuvirkkujen maassa. Teoksen valmistumisen jälkeen käydyissä vaaleissa oikeistopopulistinen Alternative für Deutschland kasvoi osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Saksi-Anhalt on Saksojen yhdistymisen jälkeen vuonna 1990 perustettu osavaltio. Saksalaiset sanovat itse osavaltion tulleen uudelleenperustetuksi, mutta Saksi-Anhaltilla ei ole samanlaisia pitkiä historiallisia juuria kuin monilla muilla osavaltiolla. Perustamisestaan lähtien se on ollut suuren muuttotappion aluetta. Tulevaisuuden näkymät eivät ole suotuisat.

Oikeistopopulismin nostaessa päätään monet dokumentaristit suuntasivat Saksi-Anhaltiin kuvaamaan valtakunnallisesti kiinnostavaa ilmiötä. Mukana oli myös sarjakuvataiteilija Paula Bulling (s. 1986). Hänen näkemästään ja kokemastaan syntyi Aamuvirkkujen maa, joka ilmestyi alkujaan 2012. Suomeksi teos julkaistiin viime vuonna Goethe-Institut Finnlandin tuella.

Bulling tutustui Faridiin, jota hän kävi tapaamassa useissa eri vastaanottokeskuksissa ympäri osavaltion. Bulling osallistui mielenosoituksiin ja kävi keskusteluja siitä miten turvapaikanhakijoille tulisi antaa ääni. Näitä keskusteluita käytiin fiineissä taidesalongeissa. Faridin majapaikkojen sijainti ja arkkitehtuuri oli toisesta ääripäästä.

Toisesta ääripäästä olivat Faridin arjen ongelmatkin. Tämä käy ilmi teoksen lopusta. Ne eivät nouse esille Bullingin kanssa käydyistä keskusteluista, Bulling raportoi kokonaan toisenlaisista kohtaamisista ja sattumuksista.

Aamuvirkkujen maassa on nykysarjakuvaa. Bulling käyttää erilaisia kyniä ja viimeistelee lopputuloksen vesiväreillä. Sarjakuvassa puhutaan useilla eri kielillä ja ne joita tekijä ei ymmärrä jäävät lukijallekin tuntemattomiksi. Eräässä kohtauksessa kohdattu ihminen olettaa, että afrikkalaisten puhuma ranska yksinkertaisempaa kuin ranskalaisten puhuma.

Bullingin teos on ajankohtainen puheenvuoro. Globaaleja tai lokaaleja ratkaisuja ongelmiin ei ole keksitty. Luultavasti patenttiratkaisuja ei ole olemassakaan. Pitäisi vain kohdata ihminen ihmisenä.

* Paula Bullingin kotisivut
* Bullingin näyttely oli Sarjakuvakeskuksessa Helsingissä alkuvuodesta 2016

Paula Bulling
Aamuvirkkujen maassa
suomennos Hannele Rickert
tekstaus Jenni Nirhamo
Suomen sarjakuvaseura, 2015
ISBN 978-952-5972-22-1
126 s., mv
15 €