Kovien kohtaloiden Kullervo

Marko Raassina
Kullervo
Arktinen banaani, 2016
ISBN 978-952-270-280-7
72 s., kovakatinen
15 €

Kalevalan päivänä 28. helmikuuta 2016 Kuhmo-talossa julkistettiin Marko Raassinan (s. 1990) sarjakuva-albumi Kullervo. Vuotta aikaisemmin samana päivänä julkaistiin Raassinan esikoisteos Kalevala (Arktinen banaani 2015). Albumista Raassina sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinnon perinteiden taitajien ja tallentajien sarjassa.

Tunnustuksen antaja kiitteli kuhmolaista sarjakuvataiteilijaa siitä, että ”hänen Kalevalassaan sankarit, antisankarit ja myyttiset olennot näyttävät erilaiselta kuin aiemmissa teoksissa ja sarjakuvissa. He ovat kaikki omalla tavallaan persoonallisen näköisiä, yhtä aikaa hiukan pelottavia, hellyttäviä ja huvittavia. He puhuvat selkeää nykysuomea, joten heidän aivoitustensa seuraaminen on helppoa. Verbaalisesti lahjakkaan Raassinan tekstiä lukee hymynkare huulilla, sillä hahmojen repliikeissä nykyaikainen lyhyen toteava arkipuhe sekoittuu hauskasti varhaisten runonlaulajien viljelemään ironiseen huumoriin.” Kalevala nousi myös Suomen Kustannusyhdistyksen ylläpitämälle myydyimpien suomalaisten sarjakuvien listalle.

Esikoisteoksessa käytiin läpi Kalevalan lähes kokonaan. Koska teos oli suunnattu pienemmille lukijoille, Raassina jätti teoksessa synkkäsävyisemmän Kullervon tarinan siitä pois. Nyt Kullervo on siis saanut oman kirjansa. Samalla kerronta on muuttunut strippejä pidempijännitteiseksi ja sivutaitto vaihtelevammaksi.

Raassinan piirrosjälki on pehmeää ja etäisesti mangavaikutteista. Jeff Smithin Luupäät lienevät kuuluneet tekijän taustavaikuttajiin. Moneen kertaan palkitut Luupäät ovatkin oivallinen esikuva, kun tavoitteena on sekä lapsille että aikuisille sopiva ja kiinnostava sarjakuvakerronta.

Vaikka Kullervon traaginen tarina keventyy monitasoisen huumorin avulla, niin mitään oleellista ei ole jätetty kertomatta. Tarinaa ei ole vesitetty. Kullervon koettelemusten lomassa kerrotaan Seppo Ilmarisen kultaisesta vaimosta. Uuden vaimon kaipuuhan sai alkunsa Kullervon kostosta. Emäntä kun leipoi rengin eväsleipään kiven.

Raassinan teokset esillä Juminkeossa.
Raassinan teokset esillä Juminkeossa.

Teoksen lopuksi Väinämöinen summaa mitä opittavaa Kullervon kohtalosta olisi. ”Oivoi sentään… Siinäpä opetus itse kullekin. Älkää lapsosia kaltoin kohdelko, antako tuhmien tuuditella!”

Kuhmossa Kalevalan ja kalevalaisen kulttuurin informaatiokeskus Juminkeossa työskentelevä Raassina jatkanee työtään kalevalaisten aiheiden parissa. Mielellään näitä pyöreäpäisten hahmojen edesottamuksia lukisi lisää.

* Juminkeko
* Tero Mattila: Uusi ja tuore tulkinta Kalevalasta Kvaak.fi 24.8.2015
* Kvaakissa on keskusteltu Raassinan sarjakuvista