Sarjakuva-Finlandia Kati Närhen Seitsemännelle vieraalle

Näyttelijä Heli Sutela valitsi Sarjakuva-Finlandian voittajaksi Kati Närhen Seitsemännen vieraan (WSOY 2015). Tunnustuspalkinto jaettiin tänään Tampere Kuplii Goes Academic -tapahtuman alkajaisiksi. Tilaisuus on osa meneillään olevia Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleja.

Finlandia-diktaattori Sutela perusteli päätöstään seuraavasti:

”Voittaja on Kati Närhin Seitsemäs Vieras. Se on sarjakuvaromaani ja trilogian kolmas osa. Tämä visuaalisesti kiehtova teos on ilmeikäs ja huolellisesti tehty. Romaanin rajattu värimaailma tekee ja tukee tunnelmaa.

Närhi on hyvin genretietoinen. Hän kunnioittaa sarjakuvan perinnettä ja onnistuu hienosti perinteen sisällä luomaan oman maailmansa. Tätä kirjaa on rauhoittava lukea. Joka sivulle voisi jäädä oleilemaan, mutta tarinan taidokas kuljetus pakottaa jatkamaan. Viipyilevästä tunnelmasta huolimatta kirja imee lukijan maailmaansa ja suorastaan pakottaa kääntämään sivua.

Päähenkilö on nuori nainen, rakastettava ja aktiivinen toimija. Teoksille määritellään yleensä kohderyhmä, mutta tämän teoksen kohdalla se tuntuu tarpeettomalta. Tarinan jopa klassiset piirteet ylittävät kohderyhmärajat, kuten ensiluokkaisilla teoksilla on tapana tehdä.”

Sarjakuva-Finlandia on Tampere Kuplii-festivaalin ja Tampereen kaupungin jakama palkinto. Se on arvoltaan 5 000 euroa. Sarjakuva-Finlandia jaettiin nyt yhdeksännen kerran. Viime vuonna palkinnon sai Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki.

* Tiedote (pdf)
* Sarjakuva-Finlandia wikipediassa
* Kvaakissa on keskusteltu vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandiasta