Heikki Porkola 1941-2016

Heikki Porkola maaliskuussa 2015. Kuva Keijo Ahlqvist.
Heikki Porkola maaliskuussa 2015. Kuva Keijo Ahlqvist.

Kemin sarjakuvapäivien pitkäaikainen festivaalijohtaja, entinen Kemin kulttuurisihteeri, sarjakuvaneuvos Heikki Porkola on poissa. Suru-uutinen välittyi tällä viikolla Porkolan ystävien ja sarjakuvantekijöiden kautta. Porkola oli keskeisessä osassa luomassa Kemin sarjakuvapäiviä ja Kemistä sarjakuvakaupunkia.

Kuhmolainen kirjastonhoitaja Heikki Porkola oli paikalla, kun Pekka Gronow oli 1970-luvun puolivälissä Kainuussa esitelmöimässä underground-sarjakuvista. Esitys teki kuulijaan lähtemättömän vaikutuksen. Myöhemmin Gronowin underground-lehtikokoelma päätyi Kemin sarjakuvakeskukseen.

Kuhmosta Kemiin kulttuurisihteeriksi siirtynyt Porkola oli mukana vuonna 1977 perustetussa kulttuurilautakunnassa suunnittelemassa kaupungille uutta kulttuuritapahtumaa. Sen aiheeksi toivottiin populääri- tai popkulttuuria. Koska Kemi oli pari vuotta aiemmin noussut maailmanmaineeseen Sri Lankaa myöten Aku Ankan kieltäjänä ja uudelleen lautakunnan perustamisen aikoihin Espoon nuorisolautakunnan samansuuntaisen päätöksen vuoksi, niin Kemi päätti ottaa asiakseen sarjakuvan edistämisen. Porkola kirjoituksissaan korosti, että Kemin päätös olla tilaamatta Aku Ankkaa oli poliittinen, ei mukamoralistinen kuten Espoossa.

Ensimmäinen sarjakuvafestivaali Kemissä järjestettiin vuonna 1981. Heikki Porkola summasi tapahtumaa seuraavasti:

Suunnitelmista tekoihin päästiin syksyllä 1981. Kulttuurilautakunta järjesti 26.-27.9. yhteistyössä Suomen sarjakuvaseuran kanssa tapahtuman, jota voitaneen pitää maailman pieninpänä sarjakuvafestivaalina. Sarjakuvaseminaarissa, johon osallistui 13 henkeä, kyseltiin onko sarjakuva taidetta, käsiteltiin sarjakuvan historiaa, tuotantoa ja kulutusta, kotimaista sarjakuvaa ja sarjakuvantekijän asemaa sekä – Aku Ankkaa. Tapahtumaan liittyvään ensimmäiseen valtakunnalliseen sarjakuvakilpailuun osallistui 27 piirtäjää. Vaatimaton alku sai myönteistä julkisuutta, mm. Ilta-Sanomat kirjoitti 19.10.1981 otsikolla Kemi teki sarjakuvahistoriaa “Kemin seminaari loi luottamusta siihen, että sarjakuvakiinnostus alkaa levitä myös kulttuuriviranomaisten pariin.”

1980-luvun mittaan Kemin sarjakuvapäivistä kasvoi nimekkäine kansainvälisine vieraineen kansallinen instituutio. Koska Kemissä yleisömäärät pysyivät maltillisina, niin paikalle saatiin sellaisiakin tähtiä, jotka suuremmille festivaaleille eivät olisi suostuneet. Tällaiseksi Porkola mainitsi esimerkiksi Robert Crumbin.

Jope Pitkäsen näkemys Porkolasta.
Jope Pitkäsen näkemys Porkolasta.

Porkolan luotsaamana Kemi edisti sarjakuvaa. Kemin sarjakuvakeskus sai erilaisia rooleja tarpeen mukaan. Jos tietyntyyppinen sarjakuva ei löytänyt muualta kustantajaa, niin keskus ryhtyi kustantajaksi. Heikki Porkolan ympärille muodostui ideoiva yhteisö, joka 1980- ja 1990-luvuilla vaikutti sarjakuvan asemaan ja julkikuvaan koko maassa.

Sarjainfon 131 kannessa oli Heikki Porkola. Piirros Heikki Paakkanen.
Sarjainfon 131 kannessa oli Heikki Porkola. Piirros Heikki Paakkanen.

Kemin sarjakuvapäiviä vietettiin Porkolan luotsauksessa vuoteen 2006. Eläkkeelle jäädessään hän sai tunnustuksena ainutkertaisen Lempi Grand Slam -palkinnon. Samassa yhteydessä Sarjainfon numero 131 omistettiin Porkolalle ja Kemin sarjakuvapäiville. Sarjakuvaneuvokseksi Porkola nimitettiin vuonna 1986. Suomen Sarjakuvaseuran sivuilla kerrotaan, että “Heikki Porkola näytti Kemin kulttuurisihteerinä koko maan kunnallisbyrokraateille mistä tipu pissii hankkimalla kotikaupungilleen sarjakuvakaupungin huikean maineen.” Sarjakuvantekijät antoi Vuoden sarjakuvateko -palkinnon eli miehen mittaisen pensselin Porkolalle vuonna 2004, koska hän on “toiminnallaan vetänyt pitkän ja värikkään viivan suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin.”

Sarjainfon 131 kuvitusta.
Sarjainfon 131 kuvitusta.

Viimeiset vuotensa Porkola eli Oulussa. Hän olisi täyttänyt alkukesästä 75 vuotta. Porkolan hahmo elää suomalaisessa sarjakuvassa.

* Sarjainfo 131
* Keijo Nevaranta. Ari Kutila, Mustapukuinen mies ja Kulttuuri-Kemi
* Heikki Porkola: Arktista irrottelua
* Maippi Tapanainen: Heikki Porkola