Pitkänokka yksissä kansissa

Arto Hägg, Hööki, on koonnut Pahkasiastakin tutun Pitkänokan vaiheet viimeisiltä liki 40 vuodelta yksiin kansiin.

Arto Hägg
Pitkänokka
ISBN 978-952-93-6809-9
2016, mv, 64 s., nid.
11,-

Muutamat tuntemani ihmiset ovat kouluvuosina kehittäneet piirroshahmon, joka on seurannut mukana koko heidän elämänsä. Siitä on tullut persoonan humoristista puolta määrittävä hahmo, joka on vaikka ihmisen facebook-profiilikuvana.

Oululaislähtöisen Arto Häggin (s. 1962) piirroshahmo on Pitkänokka. Julkaistun sarjakuva-albumin perusteella sama hahmo on seurannut Häggin elämää ainakin vuodelta 1978 lähtien. Sarjakuvahahmoksi tuo “hipin luihake” muuntui vuonna 1983. Samana vuonna hahmo nähtiin ensimmäisen kerran Pahkasiassa. Viime vuosina Hägg on julkaissut huumoristrippejä blogissaan.

Albuminsa esipuheessa Hägg laskeskelee, että hän on tehnyt melkein neljä sataa Pitkänokka-strippiä. Noista hän on teemoittain koonnut albumin ja täydentänyt lopputulosta piirustuksilla ja muisteluilla. Kaksiruutuisissa stripeissä ihmetellään pääosin politiikkaa ja muita päivän teemoja. Koillismaan sananparret saavat oman lukunsa, ja viimeisenä osastona on “luokattomat”. Pääpaino on tällä vuosikymmenellä tehdyissä sarjakuvissa.

Pitkänokan huumori tukeutuu puujalkoihin ja sanaleikkeihin. Yhdessä stripissä on mukana myös Pertti Jarlan luvalla Fingerporin Asko Vilenius kääntämässä uutta lehteä elämässään. Tekijähän on insinööri, mikä stereotyyppisesti saattaa selittää viehtymyksen tällaiseen huumoriin.

Hägg signeeraa. Kuva Reijo Valta.
Hägg signeeraa. Kuva Reijo Valta.

Parhaillaan Tampereella museokeskus Vapriikissa olevassa Postimuseon ja mediamuseo Rupriikin yhteisessä Pahkasika-näyttelyssä on myös Häggin luovuttamia esineitä ja kirjeitä. (Tätä kirjoitettaessa Jussi Lähde suosittelee radion Leikola ja Lähde -ohjelmassa tutustumaan näyttelyyn). Näyttely lienee antanut Häggille pontta julkaisuun.

“Olisi itsekästä pitää kaikki osaaminen ja ymmärrys vain omana tietonaan”, sanotaan albumin takakannessa. Pitkänokka pitkine historioineen on oman albuminsa ansainnut.

* Arto Häggin blogi
* Kvaakissa voi keskustella Pitkänokasta