Puupäähattu Ville Piriselle

Ville Pirinen. Kuva: Henry Söderlund.
Ville Pirinen. Kuva: Henry Söderlund.

Suomen Sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähatun Ville Piriselle Kiasmassa järjestetyssä tilaisuudessa. Pirisen tunnetuimpia sarjakuvia ovat tiskijukka Ornette Birks Makkosen seikkailut sekä tarinoivaa Suomea kuvaava Yhesti yhes paikassa -sarja.

Sarjakuvaseura perusteli päätöstään seuraavasti:

Pirinen nousi sarjakuvayleisön tietoisuuteen ensin pienlehdissä, sitten voittamalla Kemin kansainvälisen sarjakuvakilpailun vuonna 1993. Viimeinen bussi -tarinassa näkyi jo vahvasti vuonna 1973 syntyneen Pirisen omateräinen piirrostyyli ja rakkaus suomalaiseen huumoriin ja hulluuteen. Pirinen uusi voittonsa vuonna 2000 Noora Federleyn kanssa tehdyllä hervottomalla parodialla Musta*Naamio – Fan*Tom.

Pirisen omana päätyönä pidetään Yhesti yhes paikassa -minialbumisarjaa, jossa hän loihtii valuvalla lyijykynäviivalla kiinteän tosia hahmoja. Yhesti-sarjassa kerrotaan lyhyitä, niin sanottuja nykyjuttuja, joissa suomalainen, usein vahvasti humaloitu kansanperinne pääsee oikeuksiinsa. Suomigroteski teossarja kertoo pienille ihmisille tapahtuvista arkisista, mutta samalla fantastisista sattumuksista.

Pirisen muista sarjakuvista tunnetuin on Pauli Kallion käsikirjoittama tiskijukka Ornette Birks Makkonen, Keskiyön Dynamoa, Kelmeää kaupunkia ja Dystopia 2000:tta unohtamatta. Lisäksi Pirinen on tehnyt paljon levynkansia ja kuvituksia. Hänet tunnetaan myös muusikkona.

Uusimmassa teoksessaan, Pauli Kallion kirjoittamassa Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina -albumissa, Pirinen osoittaa hallitsevansa useita piirrostyylejä. Silloinkin lopputuloksen tunnistaa aina Pirisen kädenjäljeksi.

Pirinen osoittaa kaikessa tekemisessään elämäniloa ja kokeilunhalua. Sarjakuvissaan hän yhdistää 1970-lukulaisen retrotyylin ja tajunnanvirtaisen kerronnan. Lukija tuntee samaan aikaan sekä riemua että myötähäpeää tutkaillessaan hahmojen toikkarointia. Energiaa uhkuvia sarjoja lukiessa tuntuu joskus, että Pirinen lyö ylitse, mutta ei koskaan ohi.

Mikko Huusko esitelmöi sarjakuvatekstaamisesta Kemin sarjakuvapäivillä 2015.
Mikko Huusko esitelmöi sarjakuvatekstaamisesta Kemin sarjakuvapäivillä 2015.

Samassa tilaisuudessa myönnettiin sarjakuvaneuvoksen arvo tekstaaja Mikko Huuskolle ja ja sarjakuvaopettaja ja tuottaja Johanna ”Roju” Rojolalle.

* Suomen Sarjakuvaseuran tiedote

* Kvaakissa on keskusteltu vuoden 2016 Puupäähatusta.