Jyrki Vainio ja Mika Rantanen Turun Sanomien pilapiirtäjiksi

Turun Sanomien pitkäaikainen pilapiirtäjä Jouko Innanen jää eläkkeelle helmikuun alussa. Hänen paikallaan aloittavat uusina piirtäjinä Jyrki Vainio ja Mika Rantanen.

Jyrki Vainio on aikaisemmin tehnyt pilapiirroksia esimerkiksi Ilta-Sanomiin.
Jyrki Vainio on aikaisemmin tehnyt pilapiirroksia esimerkiksi Ilta-Sanomiin.

Jyrki Vainio (s. 1977) on tehnyt pilapiirroksia aiemmin Ilta-Sanomien viikonloppunumeron sarjakuvasivuille. Hän on piirtänyt lukuisiin yritys- ja asiakaslehtiin sekä tehnyt Tornitouhua-piirrossarjaa armeijan Ruotuväki-lehteen vuodesta 1999. Rymättylästä Turun saaristosta kotoisin oleva Vainio on koulutukseltaan Taiteen maisteri (Lapin yliopisto, Rovaniemi) ja hän tutki opinnäytteissään pilapiirrosten tekemistä.

Mika Rantanen on kuvittanut Timo Soikkasen akateemista huumoria.
Mika Rantanen on kuvittanut Timo Soikkasen akateemista huumoria.

Mika Rantanen (s. 1967) on toiminut karikatyristina ja kuvittajana Turussa yli kaksikymmentä vuotta. Myös Rantanen on tehnyt akateemista tutkimusta pilapiirroksista. Siirtolaisuusinstituutissa hän on tutkinut muun muassa amerikansuomalaisten sanomalehtien pilapiirroksia ja Suomi-kuvaa muiden amerikkalaisten sanomalehtien piirroksissa 1900-luvun alkupuolella.

Eläkkeelle jäävä Jouko Innanen (s. 1952) on piirtänyt pilakuvia Turun Sanomiin vuodesta 1991. Tuottelias Innanen teki lehteen viime aikoina kuusi piirrosta viikossa. Tämän lisäksi Innasen piirroksia on julkaistu esimerkiksi Iltalehdessä ja yhteisjulkaisuna pääkaupunkiseudulla ilmestyvissä Länsiväylässä, Vantaan Sanomissa ja Helsingin Uutisissa. Jatkossa Innanen keskittyy jatkossa Iltalehden piirroksiin sekä omiin projekteihinsa.

Vainio ja Rantanen tekevät kumpikin Turun Sanomiin vuoropäivinä kolme piirrosta viikossa. Rantanen painottuu piirroksissaan turkulaisiin aiheisiin, Vainio enemmän valtakunnallisiin uutisiin. Vainion piirroksia nähdään lehdessä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, Rantasen piirroksia tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

* Kvaakissa on keskusteltu Jyrki Vainion pilapiirroksista