Zombailua maailman väkivaltaisimmalla mantereella

Sarjakuva travellereille, jotka kiertävät maailmaa Madventures rinkan sivutaskussa.

Kai Vaalion Zombailut on humoristisen kevyt, aika-ajoin syvällinen, usein absurdi ja joskus traaginenkin sarjakuvaromaani ja matkakirja travellerin reissusta Lattareihin Väli-Amerikan viidakoista Etelä-Amerikan miljoonakaupunkeihin.

Nautitaan rommipullon ja matotacojen kera.

Zombailut – tummaa paahtoa
Käsikirjoitus, piirrokset ja muistiinpanot Kai Vaalio
Vierailevat artistit Miss Colorado ja Rebecca Cooper
Valokuvat Kai Vaalio, Chun-Hao Liu, Julio Leyva, Alex Berry, Netta K., Rebecca Cooper, Ferran Carballeda ja Alan Urwin
Taitto Maria Mutrunen ja Kai Vaalio
Kustannustoimittaja Christer Nuutinen
Henkinen tukija Anssi Vaalio
Kustantaja Johnny Kniga / WSOY
ISBN 978-951-0-41603-7
Painettu EU:ssa
© Kai Vaalio 2015

Lahdessa 1986 syntyneen Kai Vaalion edellinen omakustanteinen matkaopas kertoi reissaamisesta eteläisessä Kaukoidässä. En ole sitä lukenut ja Kvaakissakin se jäi vähälle huomiolle. Kuvauksen mukaan siinä oli mukana liian monta maata, joista jotkut ovat liian suuria yhdessä kirjassa käsiteltäväksi.

Nyt Vaalion toisen matkakirjan on kustantanut suuri WSOY Johnny Kniga -alamerkillään. Tavanomaisista matkaoppaistahan tämä poikkeaa elämänmakuisuudellaan, rentoudellaan ja päämäärättömyydellään, joka kuuluu taas olennaisesti reppureissaajien mentaliteettiin.

Maailma otetaan haltuun seuraavissa maissa tässä järjestyksessä: Kuuba, Meksiko, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Kolumbia ja Ecuador. Seikkailunhaluisille kuvaukset maista saattavat olla yllyke, tämmöinen vanha arvostelija ei innostu lähtemään maihin täynnä huumeita, huoria, rosvoja, ganstereita ja tauteja. Eli mukana on kuluttajavalistusta. Samanhenkisiä reissaajia eri maista kohdataan matkan varrella, ja toisilta samanlaisilta saa tukea ja apua.

Zombailut ei ole varsinainen sarjakuvakirja, vaikka sisältääkin paljon sarjakuvaa pieninä pätkinä, samoin muuta piirroskuvitusta. Mukana on myös paljon valokuvia, sekä muistiinpanoja ja ohjeita toimimiseen Latinalaisen Amerikan maissa. Usein myös näitä kaikkia sekoitettuina. Toteutustapa antaa sekavan ja häröisän kuvan, mutta kunhan ilmaisuun tottuu, imaisevat reissaaja-Kain seikkailut mukaansa.

Piirtäjänä Vaalio on varsin hyvä, sellaista underground-henkistä, sarjakuvakerronnasta ei voida puhua. Viiva on terävää ja skarppia. Suvussaan on ennestään sarjakuva-ammattilainen, eli Harri ”Wallu” Vaalio. Tosin miesten tyylit ja ilmaisu ovat täysin erilaisia.

Valtaosaltaan koko kirja on tehty reissun päällä, ja se kyllä näkyy. Mutta niin pitääkin, matkafiilikset on näin saatu tuoreeltaan mukaan. Sekavuus ja häröilykin tuntuvat olevan tarpeen. Tietokirja yhdistettynä outoihin, mutta silti uskottaviin kommelluksiin ja omaperäiseen kerrontaan on nyt siis käsillä.

Kyllä tällaistakin näkemystä maailmalta tarvitaan, sekä reissua suunnitteleville, että vahvistukseksi ennakkoluuloille banaanivaltioista.

Keskustele Kvaakissa Zombailuista