Doctor Who sarjakuvana suomeksi

Dome.fi 2/2015: Doctor Who: Maankauhistus
(Doctor Who: The Twelth Doctor: Terrorformer, Titan 2015; kokoaa lehdet Doctor Who: The Twelfth Doctor #1–5, 2014–15)
Käsikirjoitus: Robbie Morrison
Taide: Dave Taylor ja Mariano Laclaustra
Väritys: Hi-Fi ja Luis Guerrero
Kansitaide: Alice X. Zhang
Suomennos: Antti Poussa
Kustantaja: Like Kustannus ja Dome.fi
Paino: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2015
Formaatti: 24,5 x 16,5 cm, 128 sivua, nidottu, väri
Ovh: 9,95 €
Ilmestynyt 19.11.2015, poistuu 8.2.2016

Dome.fi-spesiaali esittää ajankohtaisten tv-sarjojen ja tietokonepelien sarjakuvaversioita. Sen ensimmäinen julkaisu (1/2015) oli yhdysvaltalainen moottoripyöräjengidraama Sons of Anarchy. Toisessa spesiaalissa (2/2015) saa brittiläisen BBC:n scifi-klassikko Doctor Who ensimmäisen julkaisukertansa sarjakuvana suomeksi.

Aika- ja avaruusmatkaajasta kertovaa Doctor Whon tv-sarjaa on näytetty viime vuosina tuoreena Suomessakin. Dome.fi:n sarjakuvassa esiintyy ulkomuotoaan muuttavan alienin uusin inkarnaatio Kahdestoista Tohtori sekä hänen ihmisseuralaisensa, opettaja Clara Oswald. Hahmojen ulkonäöt on luonnollisesti otettu heidän näyttelijöiltään Peter Capaldilta ja Jenna Colemanilta. Maankauhistuksen tarinat ovat Isossa-Britanniassa tämän Tohtorin aivan ensimmäiset sarjakuvaseikkailut, ja ne ovat itsenäisiä tv-sarjaan nähden. Sarjakuvien tekijänä on Titan-kustantamo.

Dome.fi:n spesiaali sisältää kaksi tarinaa.

Ensimmäisessä seikkailussa ”Maankauhistus” (Terrorformer) ollaan Isen VI -planeetalla 2400-luvulla. Stoori on julkaistu alun perin kahdessa sarjakuvalehdessä. Scifi-seikkailu käsittelee planeetan ilmaston muuttamista, teknologian tuomia ongelmia, ihmisten ahneutta ja elävän auringon vihaa. Juoni käynnistyy turhan hitaasti, mutta sisältää toimivia ja ällistyttäviäkin ideoita.

Toisessa tarinassa ”Oktin miekat” (The Swords of Kali) etsitään muinaista mahtimiekkaa Intiassa, hypitään ajassa vuosien 1825 ja 2315 välillä ja kohdataan muun muassa amatsonisoturi ja tulevaisuuden astronautti. Intiassa on laukeamassa murhaajalahkon inha juoni koko ihmiskunnan tuhoamiseksi. Vauhdikas kertomus, joka liikkuu paljon kauhun puolella, on koottu kolmesta alkuperäisestä sarjakuvalehdestä. Lukuisat ajan ja paikan siirtymät on kirjoitettu juoneen nerokkaasti ilman että lukija tippuu kärryiltä.

Tohtori menee murhatutkimuksissa suoraan asiaan ilman myötätuntoa.
Tohtori menee murhatutkimuksissa suoraan asiaan ilman myötätuntoa.

Meno seikkaluissa on kepeää niin kuin nykyisessä tv-sarjassakin. Sankarit reissaavat eksoottisissa maisemissa ja heittävät sarkastisia kommentteja keskellä vaaroja. Tunteeton Tohtori ja tunteellinen Clara täydentävät toisiaan. Robbie Morrisonin laatimat tarinat ovat onnistuneita ja suvaitsevaisia, ja nokkela dialogi kerrassaan erinomaista.

Valitettavasti Dave Taylorin taide on vain tyydyttävää: lapsellista ja jäykkää. Usein vain Tohtorin kasvot on piirretty realistisesti ja huolellisesti. Mariano Laclaustra avustaa Tayloria jälkimmäisessä tarinassa.

En juuri tunne Doctor Whon maailmaa, mutta lähipiirissäni elävä sarjan seuraaja kehui tämän sarjakuvan Tohtorin luonteen ja pääparin suhteen olevan aivan kuten tv-sarjassa.

Jälkimmäisen tarinan suomennoksessa BBC pyysi muuttamaan hindulaisen Kali-jumalattaren täysin fiktiiviseksi henki Oktiksi, ja Kalin palvojat kalirathat vastaavasti oktirathoiksi. Oletettavasti vaihdoksella halutaan välttää intialaisten pahastumista ja oikean Kali-uskonnon leimaamista murhaajalahkoksi, ja mitä todennäköisimmin hahmo tulee esiintymään Okti-nimellä vastedes myös Britanniassa. Yhdysvalloissa eräässä intialaisessa yhteisössä tämän sarjakuvan Kali herätti ärtymystä.

Suomennos on sujuvaa ja kekseliästä ja ladonta miellyttävää. Lopussa on kansigalleria ja Aki Lehden asiantunteva esittely tv-sarjasta. Värit hehkuvat tyylikkäästi. Sivulla 2 on kokoelman alkuperäisnimessä pieni virhe.

Doctor Who on tervetullut, ajankohtainen, vitsikäs ja vauhdikas julkaisuvalinta, jonka pystyy mainiosti lukemaan ilman mitään pohjatietoja sankarista. Tv-sarjaa tuntevat voinevat bongata viittauksia siihen. Kun tottuu heikohkoon taiteeseen, lukukokemus on nautittava kaikille seikkailun ja scifin ystäville.

Spesiaali poistui Lehtipisteen nettisivuilta liian aikaisin johtuen järjestelmässä tapahtuneesta virheestä, mutta on kuitenkin myynnissä kioskeissa ja kaupoissa 8.2.2016 asti. Sen jälkeen sen saatavuudesta ei ole tietoa, koska Dome.fi:n nettikauppa on tätä nykyä suljettu.

Like Kustannuksen esittely spesiaalista

Dome.fi-sivuston mainos spesiaalista

Keskustele Dome-spesiaaleista Kvaakissa

© BBC and Titan Comics