Perheenisän arkea

Kierrätyskeskuksen esimies Pasi Lihavistolla polttelee välillä käsiä. Silloin tavallinen harmaa arki saa uusia ulottuvuuksia.

Leo Kuikka
Tappavat kädet 1
Läskimooses-lehdet
ISBN 978-952-67008-8-5 (osa 1)
ISBN 978-952-67008-9-2 (koko teos)
Kreegah Bundolo 2015
6 €

Kreegah Bundolon julkaisema Läskimooses on tuttu tohtori Matti Hagelbergin sarjakuvista. Suomaalaisten saaga on edennyt jo 27 numeroon. Läskimooses on saanut kulttimainetta ja Kvaakin leikkimielisessä äänestyksessä se valittiin parhaaksi suomalaiseksi sarjakuvalehdeksi.

Nyt Läskimooses on saanut kylkeensä oheistuotteen, Leo Kuikan Tappavat kädet. Kylkiäistä on tarkoitus julkaista neljän numeron kokonaisuus. Oheislehtiä on ilmeisesti tulossa enemmänkin. Tappavat kädet on ulkoasultaan Läskimooses-lehtien kaltainen vaikka sille onkin annettu ISBN-numero.

Lappeenrantalaisen Leo Kuikan (s. 1971) esikoisalbumin Alhaiset taajuudet julkaisi Lempo Kustannus vuonna 2011. Tappavien käsien ensimmäinen osa on piirrostyyliltään samanlaista mustan huumorin sävyttämää minimalistista ilmaisua. Tällä kertaa episodit päähenkilön elämästä laajentuvat kuitenkin sivua pidemmiksi kokonaisuuksiksi.

Pasi Lihavisto on kierrätyskeskuksen esimies, joka asuu vaimonsa kanssa kerrostaloasunnossa. Lihaviston arki keskittyy suolen toiminnan, työn ja perheen ympärille. Välillä hän käy viihteellä lähiöravintolassa. Esimiehellä ei ole työtovereita ja vaimo ei tunnu olevan tyytyväinen mieheensä. Eipä siis ihme, että Lihaviston kierrokset välillä kiihtyvät.

Päiväunet jatkuvat todellisuudessa. Lihavisto alkaa kuvitella olevansa Kiinan keisari. Kun kanssaihmiset sinuttelevat ja käyttäyvät muutenkin tuttavallisesti, tokihan keisari kiivastuu. Kaiken lisäksi Suomeen tuleva pakolaisvirta kiihtyi ja kiukutti Lihavistoa.

Ensimmäinen osa on johdatusta jatkossa mahdollisesti yliluonnolliseksi muuttuvaan saagaan. Lopun perusteella vaikuttaisi, että ylimaalliset voimat ovat puuttumassa asioihin. Mutta se, kuka kakki taloyhtiön saunan kiukaalle, taitaa jäädä selvittämättä.

Tappavat kädet ensimmäisen osan perusteella on sopiva Läskimooseksen kylkeen. Vaikka Kuikan tapa tehdä on lähes päinvastainen Hagelbergin tapaan, niin lopputuloksessa on yhteistä.

* Alhaiset taajuudet on arvioitu Kvaakissa

* Kvaakissa keskustellaan Tappavista käsistä