Massiivinen Tex-järkäle

Kapinan liekkejä Kanadassa

Tex Willer -sarjakuvalla menee hyvin. Sitä julkaistaan Suomessa useassa eri formaatissa ja ostajia riittää. Normisarjan lisäksi eri julkaisuformaatteja ovat: Maxi Tex, Tex Willer -kronikka, Tex Willer-kirjasto ja Tex Willer -suuralbumi. Uusin julkaisumuoto on järkälemainen, yli 700-sivuinen sarjakuvakirja. Ensimmäinen, El Muerto, ilmestyi Tex Willerin 60-vuotisjuhlien kunniaksi. Tämä toinen, Kapinan liekkejä Kanadassa, ei juhlista mitään merkkipäivää, vaan ilmeisesti El Muerto -juhlakirja myi niin hyvin, että Egmontilla päätettiin julkaista tämä toinenkin tiiliskivisarjakuva.

Nimitarina vie lähes puolet koko kirjan sivumäärästä. Muut kaksi tarinaa ovat pituudeltaan 200 sivun molemmin puolin. Mitään yhteistä teemaa ei tarinoilla ole, eikä niihin ole kerätty kenenkään saman piirtäjän tai käsikirjoittajan tarinoita. Päämääränä lienee ollut koota samoihin kansiin jonkun tietyn raadin mielestä hyviä tarinoita eri vuosikymmeniltä. Kirjan alkusivuilta voi bongata Kvaakin Tex-ketjun muutaman aktiivikirjoittajan nimen.

Kapinan liekkejä Kanadassa -tarina on piirtäjä Ferdinando Fuscon ja käsikirjoittaja Guido Nolittan käsialaa. Tarinassa Tex Willer on saapunut Great Fallsin rajakaupunkiin hakemaan Roger Goudret -nimistä konnaa oikeuden eteen tämän navajoreservaatissa tekemien konnuuksien takia. Samaista konnaa halajaa oikeuden eteen myös Kanadan ratsupoliisin kapteeni, Jim Brandon, joka on Tex Willerin vanha ystävä.

Kaverusten ei tarvitse ruveta kiistelemään siitä, kumman maan oikeusviranomaisten eteen Goudret viedään, sillä tämä onnistuu pakenemaan putkasta, jossa paikallinen sheriffi on häntä säilyttänyt.

Goudret on kansankiihottaja, jolla on suorastaan maagiset kyvyt saada ihmiset uskomaan oman asiaansa. Ja nyt Goudret yllyttää Kanadan intiaanit ja tietyt valkoihoiset eroamaan liittovaltiosta. Asiaa ei suoraan mainita, mutta ilmeisesti erohaluiset ihmiset ovat Kanadan ranskankielisiä asukkaita. Edessä näyttää väistämättä olevan sisällissota. Pystyvätkö Tex ja Jim Brandon tukahduttamaan alkavan kapinan?

Tarina on poikkeuksellisen suurisuuntainen. Harvoin fiktiivisessä sarjakuvassa törmää Kanadan kokoisen maan kuvitteellisen sisällissodan kuvaukseen. Toki Kanadan ranskalaiset ovat oikeastikin haaveilleet itsenäisyydestä, mutta käsittääkseni tämä Tex-tarina ei pohjaudu mihinkään todelliseen historialliseen tapahtumaan.

Tarina kulkee mukavasti ja lukija viihtyy hyvin Texin ja Brandonin matkassa kapinajohtajan jäljillä. Tarinan alku on suorastaan yllätyksellinen. Lopuratkaisut puolestaan eivät oikein vakuuta: esim. henkihieveriin kidutettu Tex ratsastaa heti kidutuspaalusta päästyään sangen vaivattomasti, ja roiston otettua huikean riskin hypätessään syvän ja leveän rotkon yli Tex ottaa saman riskin vain puhtaasta roiston kiinnisaamisen ilosta. No, täytynee myöntää, että sankarimme on mitä ilmeisimmin todellisessa kutsumusammatissa!

Kuuluisa Tex-asiantuntija Janne Viitala on kirjoittanut kahden ensimmäisen tarinan väliin muutaman sivun esittelyn äskettäin kuolleesta Ferdinando Fuscosta. Artikkelin mukaan Fusco oli yksi rakastetuimmista Tex-piirtäjistä. Artikkelin yhteydessä olleiden kuvanäytteiden perusteella Fusco ei ollut vielä parhaimmillaan Kapinan liekkejä Kanadassa kuvittaessaan. Hänen myöhempi tyylinsä vaikuttaa huomattavasti jämäkämmältä kuin tämän seikkailun hiukan löysä ja paikoin jopa huolimattomankin oloinen piirustustyylinsä.

Seuraava tarina, Aaveiden majatalo, on Guglielmo Letteriin kuvittama. Hän piirtää paljon varmemmin kuin Ferdinando Fusco. Hänen niukkaeleinen ja selkeä tyylinsä sopii loistavasti yliluonnollisia asioita käsitteleviin seikkailuihin. Letteri piirtääkin yleensä seikkailut, joissa Tex taistelee egyptiläissyntyisen tiedemiehen, El Moriscon, rinnalla ihmissusia ja muita hirviöitä vastaan. Letterin kuvissa on persoonallinen ja jopa hyytävä tunnelma.

Tässä tarinassa Tex ja hänen ystävänsä Kit Carson osuvat sattumalta majataloon, jolla on huono maine. Siellä näet kuolee ihmisiä. Myös tällä kerralla yksi postivaunujen matkustaja kuolee ja sankareillamme on karmiva arvoitus selvitettävänään. Saattaa olla, että jotkut lukijat selvittävät arvoituksen ennen Texiä ja Carsonia, sillä Claudio Nizzin laatima tarina ei mielestäni ole kovin nokkela. Sanoisin, että se on jopa sangen epäuskottava. Miten ihmeessä majatalon väki ansaitsee elantonsa kummitustalossaan, jossa kukaan ei tunnu haluavan vierailla kuin äärimmäisen pakon edessä?

Lain yläpuolella -tarinassa on hyvä idea. Texin hyvällä ystävällä, San Franciscon poliisipäälliköllä Tom Devlinillä on ongelma. Friscon asukkaita kuolee näennäisen sattumanvaraisesti, ja yhdistävää tekijää ei tunnu löytyvän, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että kaikki kuolleet olivat eläessään syyllistyneet jonkinlaiseen pahaan tekoon, mutta välttyneet oikeusistuimen langettamalta tuomiolta.

Tarinan on kuvittanut vuonna 2010 edesmennyt Victor de la Fuente. Hän oli varma ammattimies, joka on piirtänyt lukuisia sarjakuvia Amerikassa ja Euroopassa. Yksi hänen hienoimmista sarjakuvistaan on (A suivre):ssa ilmestynyt Haggarth. Se on piirretty samoihin aikoihin kuin tämä Tex-tarinakin, 1990-luvulla.

Yhteenvetona toteaisin, että kuvituspuoli on näissä tämän kokoelman Tex Willer -tarinoissa se laadukkaampi osio, kun taas käsikirjoituspuolella olisi hiukan petrattavaa. Toki ei tämä mitään maailman klassikkokirjallisuutta ole, vaan käyttösarjakuvaa, mutta kun tällaisia komeita julkaisuja tehdään, niin jos vielä hiukan nostaisi kynnystä opukseen valittavien tarinoiden tason kohdalla, niin se saattaisi olla vaivan väärti.

Huolimatta huikeasta sivumäärästään Kapinan liekkejä Kanadassa -kirja on helposti luettavissa. Se ei paina niin paljon, etteikö sitä pystyisi hyvin lukemaan esim. selällään maaten. Painotyössä ei ole moittimista, kuten ei Texeissä yleensäkään. Käännöksestä en nyt muista sen ihmeempiä, mikä lienee merkki siitä, että kääntäjä on tehnyt työnsä hyvin.


Keskustele Tex Willeristä Kvaakissa.

Kapinan liekkejä Kanadassa
Sivuja: 784
Kustantaja: Egmont
ISBN: 9789522339133
22,95 €