Borgtronista ei kannata puhua, se on koettava

Borgtron on mieletön mutantti, joka asuu maankuopassa kolmatta sukupuolta edustavan elämänkumppaninsa Marjatan kanssa. Elämä on rankkaa, mutta tavallaan helppoa: anna mennä kun vielä pystyt.

Tähän kirjaan on koottu Borgtron-sarjakuvalehden kymmenen ensimmäistä numeroa, jotka alunperin ilmestyivät vuosina 2006-2009. Mukana on tekijän kirjoittama pitkä esipuhe sekä runsaasti bonusmateriaalia.

Borgtron – Kootut tarinat
Jyrki Nissinen
Taitto: Maija Pietikäinen
Kustantaja: Zum Teufel
Käännökset: Jukka Nissinen
Painotyö: Jelgava, Latvia
B5, kk, mv, 384 sivua
Hinta 29 euroa
ISBN 978-952-5754-43-9
© Jyrki Nissinen 2006-2015

Jyrki Nissinen (s. 1982) on eri alojen monipuolinen taiteilija, sarjakuvapiirtäjänä silti varmaankin ansioitunein. Hänen tunnetuimmat luomuksensa ovat Borgtron ja Auttajahai. Molemmat esiintyvät tässä, kymmenen ensimmäistä ensinmainitun nimikkolehteä käsittävässä järkälekokoelmassa. Absurdin huumorin lehteä on ilmestynyt tähän mennessä 15 numeroa, ja Nissisen tavoite on 20 numeroa. Joten toinen järkäle lienee tulossa sitten joskus. Joka tapauksessa nämä vanhat numerot on myyty loppuun ajat sitten, joten kovakantinen kooste on todellakin paikallaan.

Borgtron ei muistuta mitään aikaisemmin lukemaani sarjakuvaa. Jonkun Tony Millionairen työt ovat omassa absurdiudessaan vähän sinne päin, mutta silti eivät ollenkaan. Borgtron itse on vähämielinen mutantti, joka palvoo kuolemaa. Hänen avopuolisonsa, vieläkin groteskimpi Marjatta on toinen päähenkilö. He asuvat maakuopassa keskittyen toistensa vihaamiseen.

Syntyperäisesti kolmatta sukupuolta edustava Marjatta käyttäytyy kuin nainen käyttäytyy. Ja tästä Nissinen repii huumoria. Kolmas henkilö on silloin tällöin esiintyvä Jarno ”Jartsa” Hyvönen, rikollinen mutta oikea ihminen. Omissa lyhemmissä sarjoissaan taas esiintyvät mm. mainittu Auttajahai, sekä koulun kovis Jori Yli-Kontu. Mukana on myös paljon puuhasivuja.

Borgtronin ensimmäinen numero kertoo miksi Borgtronista tuli Borgtron. Eli origin-tarinalla aloitetaan. Vaikka alkuperä onkin kovin karmea, ei se vedä vertoja nelosnumerossa olevalle Marjatan tarinalle.

Lisäksi näemme Borgtronin polttareissa, jänisjahdissa, pornoelokuvassa, juttelemassa erikoisten eläinten kanssa ja huumeidenkäytön jälkeen Jartsan seksuaalisesti hyväksikäyttämänä.

Borgtronin parissa viihtyy, vaikka on tämä liian hapokasta näin suurena annoksena. Sarjoissa on mukana sekä sivun mittaisia episodeja pariskunnan elämästä, että pidempiä polveilevajuonisia tarinoita. Suositellaan hitaasti makusteltavaksi. Kaikille tämänkaltainen huumori ei ole tarkoitettu.

Englanninkielinen dialogi pyörii sivujen alaosassa, voihan absurdin huumorin ystävä maailmallakin Borgtronin hoksata. Sarjakuvahifistelijöillekään tämä ei sovi. Paksua viivaa ja jäykkiä hahmoja, mutta sarja paranee koko ajan kirjan loppua kohti.

Lehtien kannet olisivat voineet olla mukana väreissä, mutta hyvä näinkin. Ehkä olisivat nostaneet hintaa kohtuuttoman paljon. Nythän tämä on varsin edullinen.

Oikea älyvapaan huumorin ystävä tästä on silti onnessaan. Joulupakettiin vaan.

Keskustele Kvaakissa Jyrki Nissisen töistä