Kaniinin ja ketun ystävyys

Nipa Kettu ja Joe Kaniini -sarjakuvan päähenkilöitä ovat, kuten arvata saattaa, kaverukset Nipa Kettu ja Joe Kaniini. He näyttäisivät asuvan saman katon alla, ainakin suurimmassa osassa kirjan stripeistä. Tämä aiheuttaa joskus ongelmia: ketun tekee aika ajoin aivan vastustamattomasti mieli maukasta kanipaistia. No, seuraavassa stripissä kumpikin päähenkilö näyttää kuitenkin aina olevan taas hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Toki suurimman osan ajasta kaverukset ovat mitä ylimmät ystävykset.

Valitut hiukopalat -kirjan sarjakuvat ovat ilmestyneet Metallityöväen liiton Ahjo-lehdessä vuosina 2003 – 2008 ja osa sarjakuvista myös Multiprint – hetkessä -lehdessä vuosina 2000 – 2005. Nipa ja Joe eivät ole jämähtäneet neljän seinän sisälle, vaan seikkailevat lukuisissa eri paikoissa: mm. pikapainossa, hiihtoladulla, merillä, autiolla saarella, kansanopistossa. Useat eri miljööt tuovat mukavasti vaihtelua muodoltaan yhdenmukaisiin ja simppeleihin sarjakuvastrippeihin.

Tärkein asia lukijan viihtyvyyden kannalta on kuitenkin se, että stripit ovat erittäin hauskoja. Oikeastaan jokainen niistä päättyy selkeään punch-lineen, mikä ei viimeisten kymmenen vuoden aikana ole ollut strippisarjakuvagenressä mikään itsestäänselvyys. Rohkenen myös väittää, että tämä sarjakuva toimii jopa paremmin tällaisena kokoelmana kuin harvakseltaan ilmestyvässä lehdessä.

Pentti Otsamo osaa rakentaa monipuolisia gageja. Mitään selkeää ja samanlaista vitsin kaavaa en ainakaan minä stripeistä keksinyt. Ilahduttavan moni niistä perustuu pelkkään kuvalliseen ilmaisuun. Joen ja Nipan luonteista ei revitä huumoria, koska heillä ei oikeastaan ole luonteita, vaan he ovat vain kaksi hassunhauskaa persoonatonta hahmoa, jotka ovat piirtäjän oikusta saaneet ketun ja kaniinin hahmon. Ja mitäpä sitä mitään luonteita kehittelemään, kun homma toimii mainiosti ilmankin.

Tasaiset, maulla valitut väripinnat tukevat hienosti Otsamon yksinkertaisia piirroksia. Puhekuplatkin saattavat olla värillisiä, jos stripin visuaalinen toimivuus sitä edellyttää. Myös henkilöhahmot ovat joskus väriltään vaikkapa vihreitä samasta syystä. Sarjan yleisilme onkin sangen persoonallinen, sanan hyvässä merkityksessä.

Nipa ja Joe ovat seikkailleet tähän päivään mennessä yhdessä jo 25 vuotta, mutta ikävä kyllä tässä kirjassa ei mainita, että missä kaikkialla. Kvaak toivottaa kaksikolle vähintään saman verran lisää vuosia ja uusia huimia seikkailuja. Hyviä strippisarjoja ei näinä kovina aikoina ole todellakaan liikaa.

Nipa Kettu ja Joe Kaniini – Valitut hiukopalat
Käsikirjoittanut ja piirtänyt: Pentti Otsamo
Sivumäärä: 72
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
ISBN: 978-952-9887-98-9
Hinta: 15 e (Suuren kurpitsan verkkokauppa)