Intellektuellinallukat

Platonin ideaalimaailmassa ei ole varjoja. Tämä käy ilmi liuska-albumista, johon on koottu Jarmo Kervisen parhaita Om, Will-Bert ja Gädä -strippejä.

Jarmo Kervinen
Greatest hits of Om, Will-Bert ja Gädä – sarjakuvastrippejä vuosilta 2010-2015
Rocken Moll
ISBN 978-952-93-6134-2
36 sivua, koko 8×17,5cm
5 €

Kreegah! Bundolo! huutaa Will-Bert Greatest hits of Om, Will-Bert ja Gädä -strippikokoelman ensimmäisellä sivulla Edvard Munchin Huudon äärellä. Apinain Tarzanin huudossa ei ollut tietoakaan angstista. Om, Will ja Gädä ovat kolme teddykarhua, jotka ihmettelevät maailmasta tehtyjä tulkintoja. Usein nallukat ovat myös kuvataiteen parissa.

Veli-Matti Ural haastatteli Jarmo Kervistä Oulun sarjakuvafestivaalilla.
Veli-Matti Ural haastatteli Jarmo Kervistä Oulun sarjakuvafestivaalilla.

Jarmo Kervisen sarjakuva alkoi hahmottua opiskeluaikoina Imatran ammattikorkeakoulussa kymmenen vuotta sitten. Kervinen piti kuvapäiväkirjaa, jossa alter ego seikkaili kolmen teddykarhun kanssa. Päiväkirjasta hahmot pääsivät osaksi grafiikan lopputyötä nimellä Kaljupää ja kolme karhua autiomaassa. Kaljupää jäi pian pois sarjakuvista ja nallet alkoivat seikkailla omassa stripissään. Julkaisupaikkaa niille ei kuitenkaan ollut ja Kervinen lähetti 2010 ensimmäiset Om, Will-Bert ja Gädä -strippinsä Kemin pohjoismaiseen sarjakuvakilpailuun. Sarjalla irtosi printtisarjan ensimmäinen sija. Sittemmin teddyt ovat seikkailleet Vihreässä langassa, Herbertissä ja Tiskin alta -lehdessä.

Liuska-albumin esipuheessa Kervinen kertoo nalleilla olevan esikuvat todellisuudessa. Om on mummon lahja yksivuotiaalle Jarmolle ja Will-Bert on entiseltä naisystävältä saatu. Gädä puolestaan on veljen nalle. Gädän syntytarina on albumissakin. Rajoittuneesta sanavarastostaan (gädä) huolimatta tuossa elottomassa oliossa on kaikki maailman tieto.

Kuten Kemistä saatu palkinto osoittaa, kyseessä on teknisesti ja sisällöllisesti valmis paketti. Teddyillä on menneiden aikojen Krazy Kat-henkeä. Mielellään näitä olisi enemmän lukenut. Liuska-alpparin reilut kolmenkymmentä strippiä jättivät nälän.

* Rocken Moll
* Rocken Mollin julkaisemista sarjakuvista voi keskustella Kvaakissa