Väinö, kunnon juntti

Pari viime vuotta Maaseudun Tulevaisuuden lukijoita on viihdyttänyt Väinö, maailman laiskin mies Suomen sodan ajoilta.

Väinö ja kirnunhenki

Pasi Rahikainen
Väinö ja kirnunhenki
Kvaliti 2015
ISBN 978-952-6606-81-1
56 s., kovakantinen, nelivärinen
12,90 €

Väinö ja kirnunhenki -strippikokoelman avaa vitsi, jossa Väinö laittaa oven hakaan ja varmuuden vuoksi lisäksi vielä pönkän. Edellisessä ruudussa työllisyyskurssilla oli kerrottu, että kukaan ei tule teitä kotiovelta hakemaan töihin. Väinö halusi varmistua ettei tosiaankaan tule. Vaikka taustatiedoissa kerrotaan Väinön sijoittuvan parin vuosisadan taakse “Suomen sodan aikoihin”, suuri osa päivittäisstripin huumorista on nykyaikaan sijoittuvaa.

Päreiden polttamisesta saadaan paljon irti yhdistämällä vanha valaisutapa nykyisiin. Kohdatessa pitää vaihtaa pitkät päreet lyhyisiin ja kaamokseen auttaa kirkasvalopäre. Nuohoojan vierailu savutorpassa ihmetyttää Väinöä itseäänkin. Ajoittain Väinö tuo mieleen Veli-Pekka Alareen (1946-1981) Pekon. Väinön tavoitteet ovat matalammalla. Väinö on kunnon juntti, Alpo Harjun Jullin hengenheimolaisia.

Lappeenrantalainen Pasi Rahikainen on tehnyt Väinöä vuodesta 1991 lähtien. Välillä into sarjakuvien ja pilapiirrosten tekemiseen lopahti, mutta kymmenen vuoden tauon jälkeen 2010 tekemiseen löytyi uutta intoa. Nykyisin Rahikainen piirtää seitsemään pääasiassa itäsuomalaiseen lehteen. Väinö on ilmestynyt Maaseudun Tulevaisuudessa vuoden 2014 alusta, lisäksi sitä julkaistaan Iisalmen Sanomissa ja Forssan Seutu-Sanomissa.

Väinö ja kirnunhenki ensimmäinen Rahikaisen paperilla julkaistu kirja. Se sisältää sata Väinö-strippiä numerojärjestyksessä (väliltä 511-700). Valikointia olisi siis voinut tehdä suuremmastakin aineistosta. Ratkaisua selittää se, että Kirnunhenki on jo viides Väinö-kokoelma. Aikaisemmat neljä osaa pieni yleiskustantamo Kvaliti on julkaissut e-kirjoina tämän vuoden aikana. Sähköisessä muodossa on saatavissa Väinö – Päreet palaa, Väinö – Roudan ruhtinas, Väinö – Tuntematon ruotusotilas ja Väinö – Tumput suorina.

Albumien takakansissa luvataan, että kirjat sisältävät “kunnon junttihuumoria”. Väinö ja kirnunhenki on todella maalaishuumorin voikukkapelto. Sille on olemassa omat ystävänsä.

* Väinö ja kirnunhenki. Kvalitin verkkokauppa
* Kvaakissa voi keskustella Väinöstä