Oulun sarjakuvafestivaali ensi viikonloppuna

Oulun IV sarjakuvafestivaali järjestetään 5.-8. marraskuuta. Festivaalin aloittaa Arktinen sarjakuvaseminaari, jossa keskustellaan sarjakuvaopetuksesta. Tapahtumat ovat pääasiassa Kulttuuritalo Valveella.

Oulun neljäs sarjakuvafestivaali on pohjoismainen tapahtuma. Esiintyjiä on Suomen lisäksi Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Neljän päivän aikana on mahdollisuus kuulla yli kolmeakymmentä sarjakuvantekijää ja -asiantuntijaa.

Festivaalin teemana on kauhu, jonka näkyy näyttelyissä ja esityksissä. Festivaalin päänäyttelyssä Valvegalleriassa on esillä Kari A. Sihvosen ja Juha Vuorman teoksia. Kauhu oli teemana myös Oulun pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa, johon osallistui yli 60 tekijää Pohjoismaista ja Baltiasta. Kilpailun tulokset ja voittajatöiden sarjakuva-albumi julkistetaan 6.11. järjestettävässä palkintogaalassa. Voittajien työt ovat esillä myös Sarjakuvagalleriassa!

Sarjakuvataidetta on esillä muutenkin. Bingo-galleriassa (Mäkelininkatu 29) on Tiitu Takalon näyttely ja Oulun taidemuseolla (Kasarmintie 9) Kalervo Palsan sarjakuvia esittelevä Palsamointia-näyttely. Festivaaliravintolan seinillä on Sarjakuvia Islannista. Iin Nätteporissa on Aapo Kukon ja Elina Lahdenperän töitä.

Festivaalilauantaina julkaistaan useita uutuusteoksia muun muassa Arktiselta Banaanilta, Revontulelta ja Suurelta Kurpitsalta. Pienlehtikeitaassa voi tutustua ja hankkia uutuussarjakuvia ja pienlehtiä. Lauantaina on myös Jopen kirjakerhon tapaaminen festivaaliravintolassa.

Arktisen sarjakuvaseminaarin (5.-6.11.) aiheena on sarjakuvaopetus ja sarjakuva opetusvälineenä. Alustajina on sarjakuvatekijöitä, -opettajia ja -tutkijoita. Puheenvuoron käyttää muun muassa Oslon Serieteketin edustaja Ingrid Brubaker ja islantilaisen sarjakuvan kuulumisia kertoo Úlfhildur Dagsdóttir. Pohjoismainen seminaari on suunnattu kaikille sarjakuvaopetuksesta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä kiinnostuneille.

Festivaalin päättää isänpäivätapahtuma Oulun taidemuseolla. Perheen pienemmille on sarjakuvapaja ja vanhemmat voivat tutustua Palsan sarjakuviin Ville Hännisen johdolla.

* Festivaalin ohjelma
* Kvaakissa voi keskustella Oulun festareista