Ankat vaihtavat miljöötä

Jo kahteen osaan ehtinyt Ankat maailman ympäri jatkaa Ankkojen maailmanhistorian ja Ankalliskirjallisuuden klassikoiden vanavedessä.

Ankat maailman ympäri 1 – Amerikan manner
Sanoma Media Finland Oy, Kids Media 2015
Päätoimittaja: Aki Hyyppä
Toimitus: Kirsi Ahonen, Hertta Hulkkonen, Viia Viitanen
Käännökset: Kirsi Ahonen, Ville Keynäs, Anu Partanen, Pekka Tuomisto, Kaisu Tupala, Kati Valli
Ulkoasu: Jouni Asikainen, Raimo Hyvönen, Sanna Lintunen
320 sivua, sidottu
ISBN: 978-951-32-4052-3
Suositushinta: 33,00 €

Ankat maailman ympäri 2 – Eurooppa
Sanoma Media Finland Oy, Kids Media 2015
Päätoimittaja: Aki Hyyppä
Toimitus: Kirsi Ahonen, Hertta Hulkkonen, Viia Viitanen
Käännökset: Kirsi Ahonen, Maria Bukyanagandi, Pekka Tuomisto, Kati Valli
Ulkoasu: Jouni Asikainen, Raimo Hyvönen
320 sivua, sidottu
ISBN: 978-951-32-4053-0
Suositushinta: 33,00 €

Maailmankiertue lähtee käyntiin Amerikan mantereelta. Ensimmäisen osan kaikki tarinat ovat Suomessa ennen julkaisemattomia ja suurin osa varsin uusia juttuja. Kirjan kymmenestä sarjasta peräti kuusi on 2010-luvulla tehtyjä. Eurooppaan suuntautuvassa toisessa osassa niitä on selvästi vähemmän, joten mukaan on mahtunut myös menneiden vuosikymmenien satoa.

Mikki 1930-luvun New Yorkissa
Mikki 1930-luvun New Yorkissa

On kiitettävä kovakantisten kirjojen linjaa. Niissä uskalletaan julkaista reilusti Mikki-sarjoja. Molemmat opukset alkavat Mikin tahdittamina, Amerikan manner peräti kahden tarinan voimin. Eikä Mikki pelkästään aloitukseen jää, Amerikan mantereen sisällöstä peräti puolet on hiiriuniversumiin sijoittuvia sarjoja. Eurooppa-kirjassa ankat vievät tosin jo selvästi voiton, kun hiiret saavat tyytyä kahteen tarinaan.

Disney-sarjakuvan teemallinen sijoittaminen Amerikan mantereelle on mielenkiintoinen projekti. Periaatteessahan tällaiseen joukkoon voitaisiin niputtaa mitä sarjakuvia vain, joissa satutaan seikkailemaan ihan kotikonnuilla Ankkalinnassa. Toki täysin ymmärrettävästi valikoimaan on haettu sarjoja, joissa Amerikka tosiaan eri muodoissaan näkyy. Lisäksi kirjasarjan nimi Ankat maailman ympäri viittaa siihen, että tarkoituksena on reissata.

Tex Ankka seikkailee
Tex Ankka seikkailee

Amerikan mantereen sisältö on melko keskinkertaista sarjakuvaa Aku Ankan taskukirjoja lukeneille tutuilta italialaisilta tekijöiltä. Kaksi tarinaa erottuu edukseen. Corrado Mastantuonon Tex Ankka -sarjassa Lainvartijan saappaissa Mastantuonon luomus Palle Pulppu pääsee Akun ja Pellen kanssa parodioimaan tunnettua lännensarjakuvaa Tex Willeriä. Tarinasta irtoaa varmasti enemmän Texinsä lukeneille, mutta se on hyvää viihdykettä myös muille.

Myös toisen joukosta esiin nousevan tarinan nimihenkilönä on harvinaisempi tuttavuus, nimittäin Kuru Korppi. Romano Scarpan tekemässä Asteekkien piñatassa Kuru pääsee Hessun helikopterilähettipalvelun kyytiin turvaamaan vakuutetun arvoruukun matkantekoa. Lopputulos on hauska ja vinhasti piirretty mestarin työ.

Mainittujen sarjojen myötä on melkein tullutkin esiteltyä Amerikan mantereen sisältö, koska sitä vallitsevat kaksi teemaa ylitse muiden: länkkärit ja intiaanit. Kirjan alkuun ujutetusta tarinoiden miljööt osoittavasta kartasta voi jo ennalta arvata, mitä tuleman pitää. Tarinoiden valintaprosessiin olisi täten toivonut enemmän mielikuvitusta. Amerikan manner on teemana niin laaja, että ei näkökulmaa olisi tarvinnut rajoittaa iänikuisiin Villin lännen rosvojahteihin ja intiaaniaarteiden etsintään.

Eurooppa-kirjan erittäin pikselöityneestä kartasta voi onneksi havaita tarinoiden ainakin sijoittuvan eri puolille maanosaa. Niiden tapahtumapaikkana Italia toki dominoi, mutta muistetaan, että italialaisperäisiä sarjakuvia tässä kahlataankin. Yksi Egmont-tuotoskin on tosin mahtunut mukaan, Dave Angusin ja Juan Torres Perezin McRuojan tempaus, jonka miljöön arvaa jo tarinan nimestä. Se on Skotlanti.

Tarinoiden kokonaisuus on tasapainoisempi kuin pariin teemaan keskittyneessä Amerikan mantereessa. Euroopan kohdalla ei ole jääty kiinni vain johonkin tiettyyn teemaan. Välillä olo kylläkin tuntuu siltä, että tässä edelleen luettaisiin Ankkojen maailmanhistoriaa, sillä niin moni tarina sijoittuu menneeseen. Oikeastaan ainoa sarja, joka ei mitenkään selvästi hyödynnä historiaa, on Sergio Badinon käsikirjoittama Italian ympäriajo, jonka piirtämisvastuu on sälytetty neljälle taiteilijalle eli Alessandro Gottardolle, Carlo Limidolle, Marco Melonille ja Silvia Zichelle.

Eurooppa-kirja on sisällöltään ylivoimaisesti Amerikan mannerta parempi. Siinä on keskinkertaisen sarjakuvan sijaan hyvää, paikoin jopa erinomaista sarjakuvaa. Ainoat pettymykset ovat kirjoista ainoa aiemmin Suomessa nähty, Aku Ankan taskukirjassa 160 julkaistu François Corteggianin ja Paolo Motturan Viikinkipäällikkö Hessu Hirmuinen ja Stefano Ambrosion ja Claudio Panaresen lyhykäinen, antiikin Roomaan sijoittuva Pellaeus ja kehityksen tuulet.

Onnistumisten lista on luonnollisesti pidempi, mutta nostetaan muutama huipputapaus esiin. Marco Boscon ja Paolo Motturan aikamatkustuseepos Italian kohtalonhetket on juonellisesti hieno ja erinomaisesti piirretty kokonaisuus. Erikseen on mainittava sivuilta 181 ja 193 löytyvät Motturan upeat historialliset kuvitukset. Hauska juttu on Giorgio Figusin ja Valerio Heldin Aurinkokuninkaan aikaiseen Ranskaan sijoittuva Agapet de Ankerac ja soosien soosi, jossa nähdään sen aikainen versio ATP:stä eli Ankan turvallisuuspalvelusta. Mainittava on vielä kirjan päättävä Giorgio Pezzinin ja Giorgio Cavazzanon Kaltevan tornin kaupunki, jossa tutut maestrot asettavat Roopen ja Kroisoksen keskinäisen kilvan historiallisesti ja esteettisesti merkittävälle maaperälle.

Ankat maailman ympäri on hyvää jatkoa Ankkojen maailmanhistorian ja Ankalliskirjallisuuden klassikoiden viitoittamalla tiellä. Näin voi todeta sarjan toisen opuksen, Euroopan luettuaan. Ensimmäinen eli Amerikan manner jätti vielä paljon parantamisen varaa, mutta Eurooppa-kirjassa isompia puutteita ei enää esiinny. Toivoa sopii, ettei muissa osissa enää astuta Amerikan mantereen kaltaisiin ansoihin ja takerruta yhteen tai kahteen teemaan. Ankkojen seuraavana “matkakohteena” on Afrikka, josta saisi varmasti revittyä erilaisia tarinoita, mutta sellaiset teemat kuin muinainen Egypti ja viidakoissa pyöriminen voivat pahimmillaan kostautua yksitoikkoisena kokonaisuutena.

Kuvat ©Disney

Keskustele Ankoista maailman ympäri

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}