Minareetti Konneveden pienessä saaressa

Sanonnan mukaan on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Mutta onko pakolaiselle lottovoitto päätyä kesämökkiläiseksi savolaiseen kansallispuistoon? Jope Pitkänen pohtii asiaa albumin verran.

Jope Pitkänen
Fatima Mölkänen – Tuhannen ja yhden yön tarinoita Etelä-Konneveden kansallispuistosta
Jopen Kirjakerho #8
Lempo Kustannus 2015
ISBN 978-952-5938-45-6
15 €

Syksyn uutiset ovat kertoneet, että Torniossa turvapaikanhakijat ovat asioineet runsaasti paikallisella R-kioskilla. Kioskillahan voi myös lotota ja puhtaaseen sattumaan perustuva arvontakone voi sylkeä sellaiset pallot, joiden numerot ovat pakolaisen lottokupongissa. Jope Pitkänen on pohtinut tätä asiaa jo viime vuonna. Entä jos pakolaiskeskuksessa turvapaikkapäätöstä odottava Fatima jonkun perussuomalaisen rastimin numeroin saisikin loton päävoiton?

Pitkäsen kehittelemä alkuasetelma on mainio ajankohtaiselle sarjakuvastripille. Fatiman ja hänen sisarensa Leylan kotoutus on onnistunut mainiosti. Saatuaan tiedon lottovoitosta Fatima toteaa: ”E-en minä näitä pakolaisen hommia lopeta… Kiertelen vähän muailmaa ja laitan kesämökin Konnevedelle…” Koska kabulilaisen arkkitehdin piirtämä ja virolaisten työmiesten pimeästi rakentama kesämökki oli tehty Matti Mölkäsen omistamalle maalle, niin käräjät välttääkseen Fatiman oli naitava tuo savolainen tollukka. Mölkästä ei sarjakuvassa nähdä, sillä hän karkasi ennen hääyön viettämistä. Etelä-Konneveden kansallispuistossa kesämökissä asuvan talouden perhemuodoksi tulikin avoliitto sisarusten Fatima Mölkänen (os. Al-Qaida) ja Leyla Kinnunen (os. Al-Bikini) välillä.

Strippisarja ammentaa kuvitteellisen saaren arjesta. Pulloposti kulkee, vesilläliikkumisessa on vaaransa ja kylillä on käytävä kaupassa. Eksyypä saareen joku Välimerellä veneestä pudonnut pakolainenkin. Vaikka maailmanpolitiikkaa ruoditaan ja havaitaan Putinin sukellusveneitä, niin pääasiassa ollaan pienen paikkakunnan paradoksien äärellä. Jos Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä ja Järvi-Suomen kuntien asukasluku moninkertaistuu kesäisin, niin missä se näkyy? Turhaan Fatima ja Leyla varautuvat tungokseen.

Sopeutuminen Suomeen osoittautuu extreme-lajiksi. Kulttuuri tuntuu olevan täynnä paradokseja, jotka jo itsessään ovat humoristisia. Yleinen ja yksityinen rinnastettuna on ollut aina humoristien peruskauraa.

Strippisarjan alkuasetelmissa ihmetyttää sisarusten sukupuolineutraali avoliitto. Eikö enää ole uskottavaa, että sisarukset asuvat yhdessä saman katon alla? Yhä kasvava määrä suomalaisista asuu yhden hengen talouksissa ja yhteiskunnallisesti se on koettu ongelmaksi. Erilaisia ratkaisuja on ehdotettu yhteisöllisemmän asumisen lisäämiseksi. Ehdotukset ovat tosin yleensä koskeneet eri sukupolvien asumista yhdessä. Ehkä yhdessä asuvat sisarukset ovat historiaan jäänyt asia.

Fatima Mölkäsessä on hieno strippisarjakuvan perusrunko. Se tarjoaa tekijälle mahdollisuuden tuoda sarjakuvaansa erilaisia teemoja ja ajankohtaisia aiheita. Konneveden saaren laiturille saattaa lennähtää esimerkiksi egyptiläisen Ihab Abdelrahman El Sayedin keihäs. Jopen kirjakerhon kahdeksannessa teoksessa on 98 ensimmäistä Fatima Mölkänen -kaksirivistä. Stripeissä käsitellään niin suomalaisia kuin maahanmuuttajia. Huumori on perusinhimillistä, tuttua Jopea.

* Jopen kirjakerho
* Kvaakissa keskustellaan Jopen sarjakuvista