Jin ja jang

RW Kustannus on tuupannut markkinoille taas ison kasan supersankarointia. Tarjolla on Batmanin lisäksi Vihreä Lyhtyä ja, pitkästä aikaa, Rämeen olentoa.

Vihreä Lyhty – osa 3 Loppu
Alkuperäisjulkaisut: Green Lantern 0, 13-20 (2012, 2013)
Tarina: Geoff Johns
Kuvittajat: Doug Mahnke, Szymon Kudranski, Dan Jurgens, Phil Jimenez, Ardyan Syaf
Tussaajat: Christian Alamy, Keith Champagne, Mark Irwin, Tom Nguyen, Marc Deering
Värit: Tony Avina, Alex Sinclair
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, 264 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-69712-70-8
Ovh: 33,95 €

Edellinen kirja loppui Hal Jordanin ja Sinestron kuolemaan ja tämän kolmannen osan aluksi saamme nähdä miten terrorismista epäillystä Simon Bazista tulee uusi lyhty. Epämääräinen tausta kytkee miehen tiukasti Yhdysvaltojen synkkään lähihistoriaan ja tekee sankarista mielenkiintoisen. Hänen edesottamuksensa ovatkin tämän kirjan kiinnostavin osuus. Kuvituksen puolesta kirjan parasta antia ovat kohtaukset Kuolomailla, jonne Jordan ja Sinestro ovat joutuneet.

Kuten kirjan nimestä voi jo aavistaa, niputtaa se Geoff Johnsin kauden viimeiset numerot ja tarina saadaankin siistiin päätökseen. Tietenkin loppuun on pitänyt saadaan galaktinen voimienkoitos, joka sekavuudessaan ja älyttömyydessään on pienoinen pettymys; etenkin kun kirja alkoi maanläheisesti ja kantaaottavasti. Vihreän Lyhdyn lukemisen voisi helposti lopettaa tähän mutta toisaalta pakkohan se on katsoa mihin uudet tekijät lähtevät tästä.

Batman – Detective comics osa 3: Keisari Pingviini
Alkuperäisjulkaisut: Detective Comics 13-18 (2012, 2013)
Tarina: John Layman
Kuvittajat: Jason Fabok, Andy Clarke, Henrik Johnsson
Tussaus: Sandu Florea
Kääntäjä: Janne Suominen
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, 192 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-68712-00-5
Ovh: 29,95 €

Detective Comics -lehden kokoelmien kolmannessa osassa Batman ottaa mittaa Pingviinistä, Myrkkymuratista ja Savinaamasta. Vastassa on myös iso joukko uusia pahiksia, kuten Jokeria fanittava Virnuliiga sekä keisari Pingviini, joka haluaa Pingviiniksi Pingviinin paikalle. John Laymanin kynäilemä tarina soljuu huomattavasti paremmin kuin kahdessa aiemmassa kokoelmassa, jotka kirjoitti Tony S. Daniel. Tällä kertaa Batman jopa turvautuu etsiväntaitoihinsa vaikka edelleenkin asiat ratkotaan loppupeleissä nyrkeillä. On kieltämättä hieman turhauttavaa, kun lukija pystyy arvaamaan uuden pahiksen henkilöllisyyden huomattavasti nopeammin kuin maailman paras etsivä.

Kuvituksen puolesta tarjolla on taattua Bat-laatua, joten kirja näyttää erittäin hyvältä ja houkuttelevalta. Tarina myös jää mielenkiintoiseen kohtaan. Lopetus enteilee kuohuntaa Gothamin alamaailmassa, joten toivottavasti jatkoa ei tarvitse odotella kauan.

Batman ja Robin 2 – Jostain kuuluu Hu-Huu
Alkuperäisjulkaisut: Batman and Robin 0, 9-14 (2012)
Tarina: Peter J. Tomasi
Kuvittaja: Patrick Gleason, Lee, Garnet, Andy Clarke, Tomas Giorelli
Tussaaja: Mick Gray, Ray McCarty, Keith Champagne, Tom Nguyen, Tomas Giorelli
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, 176 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-68737-91-7
Ovh: 28,95 €

RW Kustannuksen tähänastisesta valikoimasta Batman ja Robin vaikuttaa toimivimmalta Bat-nimikkeeltä. Toisaalta, sitä on julkaistu vasta kaksi osaa mikä voi selittää positiivista vaikutelmaa. Tässä toisessa kirjassa pääsemme lukemaan Damien Waynen kasvatuksesta ja päätymisestä Brucen hoiviin sekä hänen kilpailustaan muiden Brucen suojattien kanssa. Kerronta on toimivimmillaan Bat-perheen sisäisten ristiriitojen kuvauksessa, mutta Damienin ylivoimaisuus taistelukentillä on edelleen turhan epäuskottavaa, jopa supersankaritarinalle.

Kokoelman tarinat ovat pääasiassa lehden mittaisia ja niissä on viittauksia muiden Bat-nimikkeiden tapahtumiin, joten kerronta hyppelehtii lehtien välillä turhankin paljon. Muutenkin tapahtumien risteily eri nimikkeiden välillä ja nimikkeiden ilmestyminen eri tahdissa hankaloittaa tarinasta nauttimista. Tässäkin kirjassa viitataan Pöllöjen hoviin ja Jokerin poissaoloon vaikka olemme jo saaneet lukea Batman-lehden sivuilta miten nuo tarinakaaret päättyivät. Kirjan kuvitus on näyttävää ja tyylikästä, mikä parantaa lukemiskokemusta huomattavasti.

Rämeen olento neljäs kirja
Alkuperäisjulkaisut: Swamp Thing 43-50 (1985)
Tarina: Alan Moore
Kuvittajat: Stephen Bissette, John Totleben, Stan Woch, Rick Veitch, Alfredo Alcala, Ron Randall, Tom Mandrake
Värit: Tatjana Wood
Kääntäjä: Anssi Alanen
Kustantaja: RW-Kustannus, 2015
Sidottu, 216 s., 4-värinen
ISBN: 978-88-69712-04-3
Ovh: 31,95 €

RW Kustannus tarjoilee suoraa jatkoa Egmontin aloittamalle Rämeen olento -sarjalle. Alunperin nämä tarinat julkaistiin 30 vuotta sitten, mutta Alan Mooren käsikirjoitukset toimivat edelleen erinomaisesti. Kuvitus sen sijaan ei ole kestänyt aikaa ihan yhtä hyvin, vaikka edelleen osa ruuduista näyttää todella tyylikkäiltä ja vaikuttavilta. Kirjan ensimmäiset tarinat ovat lehden mittaisia kauhunovelleja mutta loppupuolella siirrytään eeppisempiin kuvioihin Crisis on Infinite Earths -spektaakkelia sivuten. Rämeen Olennon tarinat ovat monipuolisia, kekseliäitä ja hetkittäin aidosti pelottavia. Moore onnistui myös kirjoittamaan paljon selkeämmän ja kiinnostavamman maailmanlopun skenaarion kuin Geoff Johns Vihreän Lyhdyn sivuilla. Kirjan tarinoissa vilahtelee paljon tuttuja hahmoja John Constantinesta ja Batmanista lähtien. Onneksi kirjan alussa on Charles Shaar Murrayn ja Neil Gaimanin pitkät alkusanat, joiden avulla vähemmänkin asioihin perehtynyt pääsee kärryille tarinoiden viitteistä. Tätä kirjaa lukiessa ei yhtään ihmettele miksi RW Kustannus julkaisee 30 vuotta vanhoja sarjakuvia. Toisinaan klassikot ovat maineensa veroisia.

Kaikissa näissä kirjoissa RW Kustannus on hoitanut leiviskänsä hyvin. Suomennoksen ovat pääasiassa sujuvia ja painojälki kohdallaan. Tarinoiden puolesta Rämeen Olento pyyhkii muilla sankareilla lattiaa. Ehkä suurimpana syynä on Mooren kyky siirtyä mustavalkoisista asetelmista harmaan sävyille ja lähemmäs todellisuuden monimutkaisuutta, jossa totuuskin on suhteellista.

Keskustele RW Kustannuksen sarjakuvista Kvaakissa.