Hullun paperit

Vilma on nuori opiskelija, jolle keskinkertaisuus ei riitä vaan kaikessa pitää onnistua täydellisesti. Myös ulkoisesti pitää vastata ihanteita. Päästessään kesätöihin mielisairaalaan hän huomaa, että hänen ja potilaiden ajatusmaailmoissa on hyvin paljon samaa. Tekijä ja kohta lukijakin alkavat miettimään missä menee hulluuden raja? Kuka on normaali ja kuka kaipaa hoitoa? Näin syvissä vesissä mennään Viivi Rintasen omaelämänkerrallisessa esikoisteoksessa, Mielisairaalan kesätyttö.

Sarjakuvassa kuvataan Vilman kokemuksia mielenterveysosaston laitoshuoltajana sekä kamppailua hänen omien demoniensa kanssa. Ylisuorittamisen lisäksi hänen taakkanaan on syömishäiriö. Tukenaan hänellä on poikaystävä ja perhe mutta, kuten yleensä, läheisistä on toisinaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Kateeksi ei käy nuoria naisia, jotka yrittävät päästä sinuiksi itsensä kanssa yhteiskunnan ja median suoltamien epärealististen ulkonäköpaineiden puristuksessa. Rintanen kuvaakin osuvasti nykyistä kehonpalvontaa, jonka voi luokitella suorastaan uskonnoksi, ja miten se vaikuttaa herkempiin mieliin. Selvää on, että vika ei ole yksilöissä vaan yhteiskunnassa.

Mielisairaalan kesätyttö on rohkea ja vaikuttava teos. Rintanen osaa kertoa tarinansa kiinnostavasti ja henkilöhahmot ovat uskottavia ja samaistuttavia. Käsivaratekstaus on helppolukuista ja miellyttävää. Myös kuvakerronta toimii. Tummanpuhuva väriskaala haittaa hetkittäin kuvien hahmottamista ja tekstin lukemista, mikä taas hankaloittaa tarinaan uppoutumista. Siitä huolimatta kokonaisuus on näyttävä ja toimiva.

Rintasen sarjakuva ei ole mitään kevyttä luettavaa mutta se antaa uutta näkökulmaa “normaaleille” ihmisille. Se on suositeltavaa luettavaa myös miehille, sillä se tarjoaa mahdollisuuden päästä näkemään maailmaa naisen silmin. Meille miehille jotkin asiat elämässä ovat huomattavasti helpompia kuin naisille.

On suorastaan uskomatonta, että joku uskaltaa kertoa näin avoimesti omista peloistaan, tunteistaan ja vaikeudestaan löytää sisäistä rauhaa. Se on erittäin kunnioitettavaa ja tekee teoksesta silmät avaavan kokemuksen. Mielisairaalan kesätyttö on Rintaselta todella vakuuttava työ, etenkin esikoisteokseksi. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä seuraavaksi on luvassa.

Mielisairaalan kesätyttö
Viivi Rintanen
Suuri Kurpitsa (2015)
112 sivua, 170mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-7160-00-8
18 €

Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.