Don Lawrence kuollut

Suomessa Storm -sarjakuvasta parhaiten tunnettu brittitaiteilija Don Lawrence kuoli pitkällisen keuhkotaudin nujertamana 29.12. 2003. Pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä oli kuollessaan 75-vuotias.

Lawrence oli ollut vain muutamaa kuukautta ennen menehtymistään hollantilaisen Stripdaagen -festivaalin vieraana. Hän olikin Storm-sarjansa vuoksi suositumpi Hollannissa kuin kotimaassaan. Hollantilaiset TV-kanavat huomioivat piirtäjän äkillisen poismenon monissa uutislähetyksissään. El Mercenario -tyyppinen maalattu fantasiasarjakuva Storm oli Lawrencen työuran loppupuolen päätyö. Suomeksi tätä sarjaa saatiin A-lehtien toimesta kolme albumia 1980-luvun puolivälissä.

Lontoon taideakatemiassa oppinsa saaneen Lawrencen debyytti sarjakuva-alalla oli Marvelman-sarjan piirtäminen, jota kesti koko 1950-luvun. Muita sarjoja olivat mm. ”Olac the Gladiator”, ”Erik the Viking”, ”Thunderbirds” eli Myrskylinnut ja ”Fireball XL5” joita hän teki 1960-luvulla Amalgamated Press -kustantamolle. Mike Butterworthin kirjoittama monipolvinen scifi-saaga Trigan Empire toi Lawrencelle jo suurempaa mainetta.

1970-luvulla hän siirtyi tekemään sarjoja hollantilaiselle Eppo-lehdelle. Siihen syntyi Philip Dunnin juonimana post-apokalyptinen tieteissarja Storm. Sarjan muina kirjoittajina toimivat mm. Martin Lodewijk, Dick Matena ja Kevin Gosnell.

Lähde: AnonimaFumetti News
Don Lawrence

2 vastausta artikkeliin “Don Lawrence kuollut”

  1. Voi Ei! Siinä meni kiistaton sarjakuva-alan nero! Käsikirjoituksethan ei Stormeissa ole koskaan olleet kaiikein jouhevimpia, mutta sarjaa onkin tullut seurattua ihan vain taiteen takia. 2-3 vuotta per albumin ilmestyminen ei yhtään ihmetyttänyt kun kastsoo työn detalien määrää. Henkeäsalpaavaa, että joku jaksoi työhönsä näin panostaa. Ja nyt se on loppu! Äkkiä joltain suomalaiselta kustantajalta joku näitä kääntämään. Etenkin Pandarve-jaksot ovat tosi herkkua. Jenkeissähän ei tällaisen ”vaativan” sarjiksen päälle ole vieläkään mitään ymmärretty, niin että ollaanhan me täällä parempia. Eikös?

  2. Storm alkaa kuuleman mukaan ilmestyä Jenkkilässä. Hollantilaiset ovat myös julkaisseet jonkun sortin complete-boxin äijän töistä.

    Timo

Kommentit on suljettu.