LEGO Star Wars -lehti aloitti Suomessa

LEGO Star Wars 1/2015
Ilmestynyt 16.9.2015, poistuu myynnistä 21.10.2015
Julkaisija: Sanoma Media Finland
Suomentaja: Antti Hulkkonen
32 sivua + kannet
21 x 28 cm, värillinen, nidottu
Tutustumishinta: 3,45 €
Paino: AS Printall, Tallinna
Alkuperä: LEGO Star Wars Magazin 1 (Saksa, heinäkuu 2015)

Tanskalaisen leluvalmistajan Legon ja yhdysvaltalaisen Star Wars -brändin liitto on bisnesmiehen unelma toteutuneena. Molempien tuotteet ovat kaikenikäisten suosikkeja yli sukupolvien, ja ollessaan yhdessä ne vielä ruokkivat toistensa ostamista. Star Wars -legoilla leikkiessä voi täyttää elokuvien, tv-sarjojen ja pelien tapahtumien aukkopaikkoja.

Lego on valmistanut lelusarjoihinsa monia populaarikulttuurin hahmoja ja maailmoja, mutta juuri Star Wars oli sen ensimmäinen lisenssituotekumppani. Leluvalmistaja ja George Lucasin Lucasfilm aloittivat yhteistyönsä jo vuonna 1999 uuden Star Wars -elokuvatrilogian kynnyksellä, ja yhtiöiden nykyinen sopimus on voimassa jopa vuoteen 2022.

Uusi suomalainen kustantaja
Lehtipisteestä löytyneen uuden LEGO Star Wars -lehden kannesta erottuvat jedimestari Yodan vihreä pää ja valomiekka. Kannessa mukaillaan Yodan puhetapaa: ”Kaksi julistetta mukana saat!” Alimpana lukevat tekstit ”Sanoma” ja ”Disney”. Star Warsin suomalaisena kustantajana on nyt Sanoma Media, joka on perinteisesti omistanut maassamme Disney-sarjakuvalehtien ja -tarinakirjojen oikeudet. Walt Disney -yhtiöhän osti Yhdysvalloissa Lucasfilmin ja Star Wars -toimiluvan pari vuotta sitten. Sarjojen täkäläisellä entisellä kustantajalla Egmont Kustannuksella kuitenkin on Suomessa yhä oikeuksia tiettyihin yksittäisiin Star Wars -julkaisuihin.

LEGO Star Wars muistuttaa ulkoisesti paljon Egmont Kustannuksen hiljattain edesmennyttä Star Wars: The Clone Wars -lehteä. Julkaisu on muovipussissa, sisältö on kirjavan näköinen, siinä on sama sivumäärä, 36 kansien kanssa, ja lähes sama koko. Sarjakuvien lisäksi tässäkin lehdessä on puuhatehtäviä, tietoiskuja, julisteita ja pieni lelu. Pelkkä sarjakuvalehti ei tämä siis ole. Vastaavia tv-sarjoihin tai peleihin liittyviä lastenlehtiä on näkynyt lehtipisteissämme viime vuosina monia muitakin Prinsessasta Teenage Mutant Ninja Turtlesiin.

Minikokoinen X-siipi-hävittäjä tulee mukana.
Minikokoinen X-siipi-hävittäjä tulee mukana.

Lelut ovat nyt tietenkin aina legoja. Tässä ensimmäisessä numerossa on lahjana pussissa minikokoinen, vain 23-palainen malli X-siipi-hävittäjästä; niin, siitä hävittäjästä, jolla Luke Skywalker räjäytti Kuolemantähden Episodi IV:ssä. Lego on kovin pieni. Sisäsivujen mainoksen mukaan Jango Fettin ja Boba Fettin alus Slave I on koottavana seuraavassa lehdessä. Netistä näkee, että nämä kaksi minilegoa on julkaistu aiemmin joulukalenterissa vuonna 2011.

Sisältö yhdistää uutta ja vanhaa maailmaa. Tietoiskuissa esitellään Imperiumia vastaan taistelevat kapinallissankarit uudesta Star Wars Rebels -animaatiosarjasta, kapinallisten avaruusalukset Phantom ja Ghost sekä monille paljon tutummat X-siipi-hävittäjä ja jedimestari Yoda. Hahmot, alukset ja muut esineet piirretään aina kulmikkaiksi, kuin lego-palikoista rakennetuiksi.

Lapselliset palikkasarjakuvat
Lehti sisältää kaksi kahdeksansivuista sarjakuvaa, mikä on saman verran kuin Egmontin aiemmassa vastaavassa lehdessä. Ensimmäinen seikkailu ”Iskujoukkospagetti” sisältää hahmoja Star Wars Rebels -animaatiosta, joka tapahtuu Episodi III:n ja IV:n välissä. Kapinaliittoa ei silloin vielä ole olemassa, mutta siellä täällä on noussut yksittäisiä kapinallisia vastustamaan Imperiumin hirmuhallintoa. Kapinallissankari Zeb Orrelios ja tuleva kapinallissankari Ezra Bridger tapaavat Lothal-planeetalla ensimmäisen kerran. Tarinan huumori on lapsellista: Imperiumin iskusotilaat eivät osaa taistella lainkaan, ja heidät höykytetään torikahakassa tomaateilla ja pippurilla. Taide on laiskaa, sillä siinä ei ole jaksettu piirtää ympäristöä kunnolla palikkamaiseksi niin kuin pitäisi, ja asetelmat ovat epäharmonisia.

Darth Vaderia kohdellaan epäkunnioittavasti.
Darth Vaderia kohdellaan epäkunnioittavasti.

Toinen seikkailu ”Taistelu Tatooinen yllä” tapahtuu Episodi IV:n alun aikana. Darth Vader jahtaa avaruudessa kapinallisia, jotka ovat varastaneet Imperiumilta Kuolemantähden piirustukset. Tämä juttu on kirjoitettu paremmin kuin ensimmäinen: se on jännempi ja siinä on yllättävää ironiaa legotodellisuutta kohtaan. Se sopii vanhemmille lukijoille paremmin hahmojensakin osalta: siinä kun esiintyvät alkuperäisen elokuvatrilogian Darth Vader, Leia Organa, R2-D2, C-3PO ja lopussa Tatooine-planeetalla jopa Luke Skywalker Owen-setänsä kanssa. Tosin lordi Vader ei ole lainkaan pelottava, vaan koominen pahis. Tässäkin tarinassa on hivenen hutaistu taide.

En tunne piirrettyjen lego-Star Wars-sarjakuvien historiaa, mutta netin mukaan niitä on julkaistu aiemmin ainakin legopakkauksissa, legomainoksissa, legokeräilijöiden lehdissä ja netissä. Lisäksi on tehty Star Wars-lego-sarjakuvia valokuvakertomuksilla. Tämän lehden sarjakuvia ei ole julkaistu muissa medioissa aiemmin. Legoiksi piirtäminen rajoittaa ilmaisua huomattavasti – hahmot ja esineet esim. eivät voi painua lainkaan lyttyyn – enkä taiteellisessa mielessä siksi pidä ideaa hyvänä.

Espanjalaiset tekijät ja saksalaiset tuottajat
LEGO Star Wars -lehden tutustumishinta on erittäin halpa, 3,45 euroa. Seuraavissa numeroissa hinta nousee kaksinkertaiseksi. Sisällysluettelossa lukee, että keskiaukeaman julisteissa olisivat Darth Vader ja Kanan Jarrus, mutta edellisen tilalla on oikeasti Yoda. Julisteet ovat harvinaisen epänäyttävät.

Lehteen ei ole merkitty aineiston alkuperäisnumeroa eikä sarjakuvien tekijöiden nimiä. Ne saisi lukea, vaikka kyseessä onkin vain lasten lehti. Fanien sivuston mukaan kirjoittaja on Christian Héctor. Piirtäjänä on Miguel Sánchez, tussaajana Iván Solans, värittäjinä Javi Chaler ja Oriol San Julián. Tekijät ovat Espanjasta.

Saksalainen Blue Ocean Entertainment tuottaa lehden sisällön Disneyn valvoessa prosessia. Lehti ilmestyy tänä vuonna kaikkiaan jopa kolmessatoista eri Euroopan maassa; joissakin joka kuukausi, Suomessa joka toinen kuukausi. Painos koko Euroopassa on erittäin kunnioitettava 700 000 kpl. Suomalaisesta painosmäärästä ei löytynyt tietoa, mutta se lienee 10 000 kappaleen tienoilla.

Blue Ocean Entertainmentin nettisivuilla lehden kohderyhmäksi ilmoitetaan 6–12-vuotiaat. Levottomasti taitettu pirstalemainen sisältö ehkä sopii heille. Puuhatehtävät sinänsä ovat ok, ja lehden suomennos hyvä. Itse tykkäisin enemmän nuorille ja aikuisille suunnatuista ja huolellisemmin tehdyistä Star Wars -sarjakuvista, mutta jos haluaa kerätä itselleen täydellisen kokoelman painettuja Star Wars -sarjoja suomeksi, tätä julkaisua ei voi olla ostamatta. Suomessa Lego Star Warsia ei voi tilata kotiin.

Legot tuntuvat sopivan hyvin lehtikustantajien suunnitelmiin, sillä Egmont Kustannus julkaisee samaan aikaan suomeksi kolmea muuta Lego-lastenlehteä: LEGO Chimaa, LEGO Friendsiä ja LEGO Ninjagoa. Niissä legot yhdistyvät animaatiosarjoihin.

(Päivitys 12.12.2015: Korjattu Star Warsin julkaisuoikeuksia Suomessa.)

© 2015 Lucasfilm Ltd., The LEGO Group ja Sanoma Media Finland Oy

Keskustele Star Warsista Kvaakissa