Synkkien ajatuksien kääntökirja

Dead Genesis aloitti pari vuotta sitten Split Series -kääntökirjojen sarjan. Toisessa osassa tekijöinä ovat Ville Vuorenmaa ja Marko Latva-Nikkola.


Marko Latva-Nikkola ja Ville Vuorenmaa
Hyllyt kaatuu / Yövieraat
english subtitles Tuomas Tiainen
Split Series #2
Dead Genesis 2015
ISBN 978-952-67792-3-2
32 s., mustavalkoinen, nid.
5 €

Dead Genesis on Tuomas Tiaisen kustantamo, joka on muutamien viime vuosien aikana julkaissut kahdeksan sarjakuvateosta. Tunnuksella DG-007 on julkaistu Vuorenmaan ja Latva-Nikkolan kääntökirja ja DG-008 Eeva Meltion Saari (2015). Meltion Saari on tylyn synkkä pieni sarjakuvakirjanen, jossa ruoditaan maailman hyvyyttä ja pahuutta, kauneutta ja rumuutta. Sarjakuvan ajatus jää mieleen vaivaamaan ja kaihertamaan.

Kääntökirja on mainio julkaisumuoto, jossa kumpikaan julkaisun sarjakuva ei joudu alisteiseen asemaan toisen suhteen. Kirjassa on kaksi etukantta eikä takakantta laisinkaan. Kääntökirjassa teokset ovat tasaveroisessa asemassa, ei voi sanoa kumpi niistä olisi ensisijainen, tärkeämpi. Suomessa aikaisemmin kääntökirjoina on julkaistu lähinnä aikaisemmin jo julkaistuja teoksia, esimerkiksi Ilkka Remeksen dekkareita ja Aku Ankan taskukirjoja. Dead Genesiksen kääntökirjat ovat tuoneet julki kokonaan uutta.

Marko Latva-Nikkolan Yövieraat on kauhusarjakuva, kauhutarinoiden vakiotavaraa oleva musta käsi-muunnelma. Uuteen osoitteeseen muuttanut päähenkilö ihmettelee itsekin, miten hän tuli solmineeksi vuokrasopimuksen, jonka solmimisen muodollisuuksiin kuului verinäyte ja ehtoihin asunnon luovuttaminen taloyhtiön juhlien ajaksi (valpurin yö, talvipäivänseisaus, kekri, joulu, joka yölle jotakin) yövieraiden käyttöön. Vuokrasopimuksen pienen präntin lukeminen olisi kannattanut.

Avulias naapuri opasti päähenkilön mustan käden polulle ja loitsimisen saloihin. Mustaa magiaa vastaan ei kuitenkaan voi taistella sen omilla keinoilla, vaikka aluksi siltä vaikuttikin.

Ville Vuorenmaan Hyllyt kaatuu kuvaa toisenlaista asuntoonsa eristyjää. Ahdistunut taiteilija koki olevansa vain taakaksi toisille ihmisille. ”Olen niin itsekäs. Nytkin ajattelen vain omaa ahdistustani … ja itsekkyyttäni.”

Hän yritti ajatella positiivisesti ja meditoida. Yritti olla vatvomatta asioitaan ja hukkaamatta mahdollisuuksia. Kirjastossa hän haaveili tutustumisesta toiseen asiakkaaseen. Asia pyöri vain mielessä, hän ei uskaltanut tehdä sen eteen mitään. Yllättäin muutokseen tarjoutui mahdollisuus, mutta sitten hyllyt kaatuivat.

Latva-Nikkola on tyyliltään kauhusarjakuvien perinteiden äärellä. Vuorenmaa tekee Kutikuti-henkistä nykysarjakuvaa. Teoksia yhdistää mökkihöperyys. Molemmat ovat – tavallaan – kuvauksia siitä mitä neljän seinän sisään eristäytyminen nykyaikana saattaisi merkitä.

* Dead Genesis
* Split Series #1 on arvosteltu Kvaakissa
* Sarjasta voi keskustella Kvaakissa