Übermenschen

Nimi: Injustice – Gods among us osa 1

Alkuperäisjulkaisut: Injustice Gods among us 1-6, 2013
Tarina: Tom Taylor
Kuvittajat: Jheremy Raapack, Mike S. Miller, Axel Gimenez, Bruno Redondo, David Yardin, Tom Derenik, Marc Deering, Le Beau Underwood, Jonas Trinade
Värit: Andrew Elder, Alejandro Sanchez, David Yardin, David Lopez, Santi Casas
Kääntäjä: Janne Suominen
Ladonta: Novella Locritani
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, s. 192, 4-värinen
ISBN: 978-88-69712-01-2
Ovh: 29,95 €

Injustice – Gods among us on esiosa Mortal Kombatin tekijöiden saman nimiseen taistelupeliin, joka ilmestyi vuonna 2013. Tarina alkaa viisi vuotta ennen pelin tapahtumia ja tässä ensimmäisessä kokoelmassa käsitellään puolet ensimmäisestä vuodesta. Vaikka sarjakuva on alun alkujaan sähköinen julkaisu niin se ei ilmene mitenkään sivuasetteluissa tai kerronnassa.

Kaikki alkaa siitä, kun Jokeri saa Teräsmiehen tuhoamaan itselleen rakkaimman asian eikä maailma ole enää entisensä. Teräsmies päättää, että sodat saavat riittää ja pahantekijöiden pitää maksaa teoistaan. Niin ihmiskunnan kuin muiden supersankareidenkin on valittava alistuvatko he Teräsmiehen tahtoon vai yrittävätkö pistää hänelle kampoihin. Osa ihmisistä valitsee jälkimmäisen, Batman etunenässä.

Tarinassa käsitellään vastaavia teemoja kuin Mark Millarin Toveri Teräsmiehessä tai Frank Millerin Yön Ritari iskee jälleen -teoksissa. Niissäkin Teräsmies edusti totalitaarista hallintoa, jota vastaan Batman ystävineen taistelee. Marvelin puolella vastaavaa asetelmaa käytettiin Sisällisota-minisarjassa. Supersankareiden jakaminen vastakkaisiin leireihin on toimiva tapa saada tutut sankarit tappelemaan keskenään. Ja lukijat saavat jonkinlaisen vastauksen sukupolvia yhdistävään kysymykseen: jos se ja se tappelisi, niin kumpi voittaisi?

Tyypillisesti peleihin perustuvat sarjakuvat ovat korkeintaan samaa tasoa leffojen sarjisversioiden kanssa, eli melko tuskaista luettavaa. Injustice on virkistävä poikkeus tähän sääntöön. Tarinan ei tarvitse ylläpitää status quota, joten (periaatteessa) mitä vain voi tapahtua. Toisaalta tarina tulee loppumaan siihen mistä peli alkaa, joten ainakin peliä pelanneet tietävät mihin päädytään ja ketkä matkasta selviävät.

Kirjaan on haalittu piirtäjiä roppakaupalla, jonka seurauksena kuvituksen taso vaihtelee harmillisen paljon. Erityisen ikävää on, että suurimman työtaakan kantaneen kuvittajan (Jheremy Raapack) jälki on suttuisinta. Onneksi kuvituksen taso paranee loppua kohden, muutamaa viimeistä sivua lukuun ottamatta. Normaalisti väritys tasoittaa eroja eri piirtäjien välillä, mutta tällä kertaa värittäjiäkin on ollut iso liuta ja heidän erilaiset tyylinsä vain korostavat piirtäjien eroja. RW Kustannukselle tuttuun tapaan painojäljessä tai suomennoksessa ei ole moitittavaa.

Pienistä puutteistaan huolimatta Injustice on positiivinen yllättäjä RW Kustannuksen supersankarisarjakuvien joukossa. Pelin oheistuotteelta ei odota paljoa, joten se varmaan helpotti yllättymistä mutta siitä huolimatta Injustice tarjoilee vauhdikasta ja väkivaltaista supersankarointia. Injusticessa ollaan supersankarisarjakuvan ytimessä eli seuraamassa miten yli-ihmiset ottavat mittaa toisistaan. Tällä kertaa ei vain ole selvää kuka selviää yhteenotoista hengissä.

Keskustele RW Kustannuksen sarjakuvista Kvaakissa.