Miten Alixista tuli Caesarin kaveri

Kaikilla sarjakuvasankareilla on syntyhistoriansa. Nyt suomennettu Alix peloton kertoo miten Alixista tuli Alix.

Jacques Martin
Alix peloton – Alix 9
(alkuteos Alix l’intrépide)
suomennos Sami Kesti
Apollo kustannus
ISBN 978-952-5769-25-8
64 s.; 4:o
14,50 €

Alix aloitti seikkailunsa pari vuotta aikaisemmin perustetussa Tintin-lehdessä vuonna 1948. Lehden sivumäärä melkein kaksinkertaistettiin joten mukaan tarvittiin uusia tekijöitä. Yksi palkatuista oli ranskalainen Jaqcues Martin (1921-2010). Alix jatkoi Tintinissä sen ilmestymisen loppuun saakka, sen jälkeen albumisarjana ja nyttemmin sarjakuvan tekeminen on siirtynyt uusille tekijöille. Hergén Studiot työllistivät Martinia, joten Alix-albumeja ilmestyi harvakseltaan, hänen yksin tekemänä 19 kappaletta.

Alixia kustansi ensin Lombard (1956-1959) viiden albumin verran. 1960-luvun puolivälissä uudeksi kustantajaksi tuli Tintistä tuttu Casterman. Uusi kustantaja otti uusintapainoksen Alix pelottomasta vuonna 1973, joten siksi syntytarina on suomennosnumeroinnissakin Alix 9.

Apollon julkaisu perustuu Castermanin uusintajulkaisuun. Siinä on uusi kansi, väritys ja lyhyemmät tekstit verrattuna aikaisempiin julkaisukertoihin. Alixia on myöhempinä aikoina moitittu tekstipainotteisuudestaan. Vuodelta 1948 peräisin oleva, julki tullut kustannussopimus kertoo, että valinta ei ollut sarjakuvantekijän. Sopimuksessa edellytettiin sanoin selitettävän mitä kuvissa tapahtuu ja ruuturivejä tuli olla neljä sivullaan. Ensimmäisten tekstipainotteisuus on ollut huomattava. Kustantaja Sami Kesti kertoo, että tekstejä on lyhennetty jopa vuoden 1960 äänikirjaversioon.

Alixin tarina alkaa vuodesta 53 eKr. Roomaa hallitsi triumfiraatti ja Crassus, yksi kolmesta johtajasta, oli sotaretkellä Parthiassa. Lähi-itään päätynyt gallialaispoika joutuu vahingossa keskelle maan ylimmän johdon keskinäisiä kiistoja. Oikeudenmukaisuutta tavoitteleva ja turhaa tappamista välttävä nuorukainen tiesi liikaa. Alixilla oli vihollisia ja aikaisempia tekojaan katuvia suojelijoita.

Martin on kertonut, että Lew Wallacen (1826-1905) romaani Ben-Hur (1880) vaikutti taustalla Alixia luodessa. Ensimmäistä seikkailua kirjoittaessaan Martin ei tullut tarkastaneeksi kaikkia yksityiskohtia. Niinpä vuoden 53 eKr maailmassa nähdään pystyssä oleva Rodoksen kolossi. Se oli kaatunut maanjäristyksessä jo 220-luvulla eKr. Tämä ja monta muuta yksityiskohta jäivät tekijää vaivaamaan ja Alixin syntytarina on kerrottu uudelleen C’etait a Khorsabad -albumissa (2006).

Tekijää harmittavista asiavirheistä huolimatta ensimmäinen Alix on monipolvinen historiallinen seikkailusarjakuva. Sarjakuvasankarin syntytarina on itsessään kiinnostava ja myöhempien vaiheiden kannalta oleellinen kertomus. Sankarin tausta paljastuu vaiheittain seikkailun lomassa.


Kvaakissa aikaisemmin arvioitu

* Jan Wiberg: Kuninkaan virheet (Alix 16)
* Mika Lietzén: Kreikkalainen tragedia (Alix 15)
* Mika Lietzén: Sininen laguuni (Alix 14)
* Jukka Laine: Iorix, gallialaisten kuningas (Alix 10)
* Jukka Laine: Alix Gracchus, peloton gallialaissoturi (Alix 13)
* S. Santikko: Alix ja Ihmisen poika (Alix 12)

Kvaakissa on keskusteltu Alixista