Otsamoa Mikki Hiiren tilalle

Ulkomainen sarjakuva kärsi ns. muuttotappioista kun lehdet uusivat vuoden vaihteessa sarjakuvaosastojaan. Kvaakin oma Juha Kouvalainen räväytti Loikkarinsa Turun Sanomiin ja Pentti Otsamon Arkeen! (kuva vas.) aloitti Hesarissa. Käytännön syistä keskityn näihin pariin valtalehteen.

Juha Koulvalainen aloitti Loikan vuoksi sarjan tekemisen noin puolitoista vuotta sitten. Sarjalla on oma kotisivu, josta löytyy tarkempaa tietoa myös sen historiasta. Turun Sanomien lisäksi sarja ilmestyy tästä lähtien myös Iisalmen Sanomien viikkoliitteessä. Turkulaislehdessä tapahtuneen rotaation pyörteissa Loikkarin tieltä sai väistyä amerikkalainen Apartment 3-G, eli Ellit, josta kerron tarkemmin toisessa Kvaak-artikkelissa.

Hesarin sarjakuvauudistukset ovat merkittäviä paitsi lukijoille, myös tekijöille. Viikottainen tai päivittäinen paikka valtakunnan päälehdessä merkitsee huiman myyntipotentiaalin syntymistä myös sarjasta jälkeen päin tehdyille kokoelmille. Väistymisvuorossa oli tällä kertaa, hieman yllättäen, Disneyn tuottamat Aku ja Mikki.

Mikki Hiiren ensivisiitti Suomeen nähtiin Aamulehdessä toukokuussa 1930. Vuotta myöhemmin sarja kotiutui kuitenkin Helsingin Sanomiin missä sitä julkaistiin yhtäjaksoisesti yli 72 vuotta.
Pentti Otsamo (s. 1967) loi Hesarin sunnuntaisivuja varten aivan uuden sarjan. Hänet muistetaan tätä ennen Otavan julkaisemasta Pieni olento-albumista sekä Suomen kuvalehdessä ilmestyneestä ja viime vuonna kirjaksi kootusta väliaikatietoja sarjasta. 1990-luvun puolivälistä asti Otsamo on piirtänyt Pauli Kallion käsikirjoittama FC-palloseuraa.

”Vanhoilla päivillään” tekijä on keskittynyt kuvaamaan yhä enemmän tavallisten ihmisten elämää. Tähän jatkumoon Arkea! tuntuu sopivan hyvin. Tänään julkaistun ensimmäisen näytteen perusteella ei sarjasta voi päätellä vielä kovinkaan paljon. Lehdessä julkaistussa haastattelussa Otsamo lupaa sarjakuvan lähiöelämän oheen myös absurdia mustaa huumoria ja sisällön kehittymistä fantasian suuntaan.

Sekä Mikki Hiiren, että Aku Ankan lopettamisen yhdeksi syyksi mainittiin tuoreen materiaalin puute. Varsinkin strippimuotoisia Akuja on sen liki 70-vuotisen ilmestymisen aikana jouduttu uusimaan jo kerran tai kaksi, selvittää HS:n sarjakuvatoimittaja Eeva Lepistö.
Wiley Millerin strippisarja ”Väärä johtopäätös” täyttää Aku Ankan paikan huomenna kuudennen kerran.
Miller käyttää mieluummin etunimeään ja kertoo että hänellä oli sarjaa luodessaan taivoitteena tuoda sanomalehtiin poliittista räväkkyyttä. Tekijän mukaan poliittiset pilapiirrokset olivat tuolloin, 12 vuotta sitten, näivettyneessä tilassa, ja hän näki sarjakuvasivun paikaksi jossa saisi enemmän ilmaisuvapautta. National Cartoonist Society on palkinnut sarjan neljästi Reubenilla.

Wileyn Non-sequitur ei perustu vakiohahmoihin. Tosin meilläkin jo nähty Jaana-tyttö (alkup. Danae) esiintyy siinä aika usein. Wiley itse luonnehtii työtään sarjakuvan ja pilakuivan risteytykseksi. Julkaisijan hyvästä mausta kertoo Jussi Karjalaisen(?) pestaaminen sen tekstaajaksi. Sarja ilmestyy liki 500 lehdessä ja sillä on oma kotisivu.

Lähde HS 29.12.2003 ja 5.1.2004

8 vastausta artikkeliin “Otsamoa Mikki Hiiren tilalle”

 1. Ellen väärin muista, niin Viivi ja Wagner syrjäytti Mikki Hiiren arkipäivästripin. Tai sillä paikalla taisi olla muutama kotimainen välissä määräaikaispestillä.

  Mutta kotimaisille meni arki-Mikinkin paikka.

  Väärän johtopäätöksen sunnuntaiversio ilmestyi Riihimäen Sanomissa vielä lokakuussa, mutta lehti yhdistettiin Hyvinkään Sanomiin ja siitä tuli Aamuposti.

  Sarjakuvien määrä onneksi lisääntyi. Valikoima on vaan turhan tuttua ja turvallista. Aamupostin päätoimittajana on muuten entinen sarjakuvamies Olavi Saarinen (Ossian Saarman) joka julkaisi kolme omakustannelehteä jo 70-luvun alkupuolella.

 2. Viivin ja Wagnerin paikalla oli pitkään joitakin kotimaisia, ainakin Mustapukuinen mies ja Kalliokadun blues. Ja eikö FC-palloseurakin mennyt siinä jonkin aikaa, silloin kun Viivi ja Wagner oli välillä poissa?

  Mikki Hiiren poistuminen Sunnuntaihesarista on tietysti hyvä, mutta vaikka Aku Ankka onkin suurimmalta osalta huono, suurempi poistamistarve olisi minusta ollut Harald Hirmuisella tai Masilla, jotka eivät ole enää vuosiin naurattaneet ketään.

 3. Aku ja Mikki eivät olleet huonoja, ovat vain pyörineet useampaan kertaan.

  Rip Kirbykin on toisella kierroksella. Kohta vaihtuu sekin.

 4. Otsamo kyl rulettaa ihan täysillä! Jee! Hyvä hyvä! Pentille 100-vuotinen apuraha ja heti!

  Kouvalainenki rulettaa! Nyt kun on ihan valtalehdistöön päästy niin voisi pyrkiä hiukan keventämään noiden strippien yleisilmettä ja saada viivaanki luonnollista eloa, silleen vaikka pikkuhiljaa? Hyvä Juha!

 5. Ilta-Sanomista loppuu Paavo ja Elvis juuri tuon uusintakierrosten tähden. Tilalle tulee Nemi. Loppias-iltsussa on myös juttu 75 -vuotiaasta Kippari Kallesta ja kokosivun kokoinen Teuvo Lyly-sarja, kerrataan vuoden tapahtumat Teuvon näkökulmasta (tilanne on 5-1 pojat, eiköhän hellitetä..)

 6. Vau! Nemi iltikseen! Väärä johtopäätös sarjakuva ois kyl voinut mennä tiikerin tilalle.

 7. Ei liity enää mitenkään alkuperäiseen aiheeseen, mutta munkin täytyy julistaa, kuinka jokavuotinen Teuvo Lylyn on uuden vuoden juhlan tärkeimpiä perinteitä. Siis että yksi ainoa mies on ollut joka vuosi enemmän tai vähemmän osallisena aiheuttamassa Suomelle kaikki isoimmat vahinkouutiset… Kirjoittajalla on ollut mahtava huumorintaju.

  Toi MM2003-pätkä oli kyllä tänvuotisista ehdottomasti paras, mutta muutaman vuoden takaa oli kyllä hyvä myös se yksi, jossa Teuvo Lyly harhauttaa hyökkäävän karhun lähtemään metsän sijasta kohti kaupunkia ja se, jossa hän suosittelee matkatoimistoa panostamaan tulevana lomakautena Egyptin-matkoihin…

Kommentit on suljettu.