Mamman poika

Gregg Hurwitz ja Szymon Kudranski ovat loihtineet tuoreen version Pingviinin, Batmanin verivihollisen, syntytarinasta. Nykyisen muodin mukaisesti kertomus on synkkä ja iloton, joten Batmanin TV-sarjan ystävät eivät todennäköisesti tästä innostu.

Pingviini – Tylyys ja ennakkoluulo
Alkuperäisteokset: Penguin – Pain & Prejudice 1-5 (2011)
Tarina: Gregg Hurwitz
Taide: Szymon Kudranski
Värit: John Kalisz
Käännös: Petri Silas
Kustantaja: RW Kustannus, 2015
Sidottu, 144 s., 4-värinen
Painettu Italiassa
ISBN: 978-88-69711-09-1
24 €

Pingviini eli Oswald Cobblepot on rikkaan suvun vesa, joka ei ole saanut rakkautta kuin äidiltään. Hänen ulkoisen olemuksensa vuoksi isä ei voinut häntä sietää ja veljetkin vain kiusasivat. Ei siis ihme, että Oswald kasvoi kieroon ja ajautui rikoksen tielle. Hän ei karsasta väkivaltaa mutta älykkyytensä ansiosta Pingviinin ei tarvitse turvautua siihen itse vaan hän voi pistää muut asialle tai turvautua epäsuoriin keinoihin.

Hurwitzin luoma surullinen tarina on perinteisyydessään yllätyksetön; kaltoin kohdellusta lapsesta kasvaa muista piittaamaton rikollinen. Vakavista teemoista huolimatta tarinaan ei pysty suhtautumaan vakavasti, sillä supersankarigenreen kuuluvat pöhköydet tuottavat tarinaan aukkoja ja hämmentäviä käänteitä. Batmanin rinnastaminen koulukiusaajaan on Hurwitzin parhaita oivalluksia. Valitettavasti huumoria ei ole mahtunut tarinaan kuin homeopaattisen annoksen verran. Selkein esikuva tarinalle on Tim Burtonin ohjaama Batman – Paluu, mikä näkyy myös kuvituksessa.

Kudranskin taide on tyylitellympää kuin perussupersankaroinnissa. Hänen rosoisesta tyylistään tulee ensimmäisenä mieleen Lee Bermejon karut kuvitukset. Osa Kudranskin ruuduista on todella näyttäviä ja ne luovat tarinaan sopivan synkkää tunnelmaa, mutta osa taas niin epäselviä, että hetken joutuu arvuuttelemaan mitä kuvassa tapahtuu. Tarina pomppii paljon eri aikatasoilla, mutta menneisyys ja nykyisyys on eroteltu onnistuneesti värityksen avulla. Jotkin sivut näyttävät utuisilta mutta se taitaa olla ennemminkin taiteellinen valinta kuin painotekninen ongelma.

RW Kustannus on jälleen kerran hoitanut työnsä taidokkaasti ja tuonut tarjolle kiinnostavaa sarjakuvaa suomeksi. Pingviini – Tylyys ja ennakkoluulo ei nimestään huolimatta nouse kirjallisuuden klassikoksi, mutta paljon huonompaakin supersankarisarjakuvaa on tarjolla. Tarina on lohduton ja tyly, joten sen luulisi purevan erityisesti angstisiin teineihin. Nuorimmille lukijoille tätä ei voi suositella verisen väkivallan vuoksi.

Keskustele Batman-sarjakuvista Kvaakissa.